آیا بازار خودرو از کنترل خارج شده است؟
اینکه در حاشیه بازار آزاد خرید و فروش خودرو چه میگذرد، برای کسی روشن نیست. افزایش روزانه قیمت خودرو آیا تنها در ید گروهی خاص به اسم دلالان است یا آیا واقعاً آنطور که برخی میگویند این یک تبانی سیاه بین واردکنندهها و تولیدکنندهها با نمایشگاهداران است؟
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، طبق یک تجربه سنتی، ماه رمضان بنا به دلایل اعتقادی اغلب زمان مناسبی برای خرید و فروش نیست. پدیدهای که تاثیر خود را بر کلیه بازارها میگذارد. از لوازم خانگی و کالاهای دیجیتال گرفته تا بازار پوشاک و حوزه مواد خوراکی. شاید عمیقترین جلوه این رکود را بتوان در حوزه خودرو دید. اما این روزها اوضاع بهکلی دستخوش تغییر شده است. در شرایطی که خرید و فروشی صورت نمیگیرد، قیمتها بهطرزی افسارگسیخته افزایش یافته و مییابند.
اینکه در حاشیه بازار آزاد خرید و فروش خودرو چه میگذرد، برای کسی روشن نیست. افزایش روزانه قیمت خودرو آیا تنها در ید گروهی خاص به اسم دلالان است یا آیا واقعاً آنطور که برخی میگویند این یک تبانی سیاه بین واردکنندهها و تولیدکنندهها با نمایشگاهداران است؟ هرچه هست، اوضاع چنان پیچیده و قامض شده است که به نظر نمیرسد نسخهای بتواند این زخم چرکین را درمان کند.
باید اعتراف کرد که دولت بهقدری درگیر حواشی مربوط به برجام شده است که دیگر عنان بقیه امور را آنطور که باید و شاید در کف ندارد. ناظران بر این باورند که کل خانواده صنعت به حال خود رها شده است. در این میان، خودروییها بیبرنامهتر از بقیه در زمینی که نظارتی بر آن نیست، جولان میدهند. ماحصل 6 ماه بسته بودن سامانه ثبتسفارش و بهعبارتی دیگر ممنوعیت واردات، تصویب و ابلاغ مصوبه بحثبرانگیز افزایش تعرفه و عوارض واردات بود که حتی اجرای نهایی آن با توجه به رای دیوان عدالت اداری، در هالهای از ابهام است. بحران ارزی که پیش آمد، دیگر کورسوی امید برای سرپا نگه داشتن این بازار روی چهار ستون خود نیز از بین رفت. وارداتیها تقریباً به محاق رفتند و فعالین نسبت به اخذ دلار 4200 تومانی معترض هستند. بانکها همکاریهای لازم را نمیکنند و سازمانهای مربوطه عملاً نسبت به کنترل بازار بیاهمیت شدهاند.
در فضایی که همه نگاهها به وضع قوانین جدید و دستورالعملهای بیشتر است، برخی از بازاریها سر گردنه ایستادهاند و مشتری از خدا بیخبر را از دم تیغ تیز خود میگذرانند. در این بین اقدام شرکتهای خودروساز و نمایندههای برندهای خارجی نیز به آتش این بازی تلخ دامن زدهاند. عرضه محدود و قطرهچکانی محصولات از مبادی اصلی باعث به وجود آمدن گپ عمیقی بین کارخانه (یا شرکت مادر) و حاشیه بازار شده است. باورکردنی نیست که اختلاف قیمت بین بازار و کارخانه کمتر از 5درصد نیست. یعنی اگر فرد یا افرادی خودروهای حتی یک ماه قبل خریداری کرده باشند، حداقل کمتر از یک ماه 5درصد سود کردهاند. این عدد در مورد برخی مدلها به 15 و حتی 20درصد نیز میرسد. دنا پلاس توربو، پژو 2008، و ساندرو استپوی در بازار با اختلافی 20درصدی نسبت به قیمت اصلی به فروش میرسند.
اوضاع وارداتی که دیگر محلی از اعراب هم ندارد. تنها طی یک هفته گذشته برخیها تا 30 میلیون تومان هم گرانتر شدند. فولکسواگن تیگوان از 370 به 398، فولکسواگن پاسات از 307 به 330 میلیون تومان رسید. شاسیبلند پرفروش بامو X4 یکشبه از 700 به 750 میلیون تومان رسید. لکسوس NX200 از همه فاجعهتر بود که از 535 به 600 میلیون جهش کرد. اگرچه این رشد خیرهکننده قیمتها با استقبال مشتریان روبهرو نمیشود ولی ترس اصلی از آن است که این روند دردناک رو به رشد تبدیل به عادت شود و در نبود هیچگونه نظارتی قیمتها دیگر از حالت حباب دربیایند و این امر را برای شرکتها و تولیدکنندهها مشتبه کنند که شاید بازار ظرفیت پذیرش چنین قیمتهایی را دارد.
نویسنده : مانی حدادی
انتهای پیام/