از FATF خارجی تا تحریمهای داخلی
میهن صنعت : تحریمها کاغذ پاره هستند، جمله ی اشنا از مردی که البته خیلی آشنا به روابط بین الملل و زبان دیپلماسی نبود. سال 84 همسایگان دور و نزدیک ما چهره ی جدید از کشوری کهن را شاهد بودند که خیلی با ایران سالهای نزدیک فاصله داشت. البته خیلی ها امیدوار بودند که با گذشت زمان دولتمردان وقت ایران متوجه تأثیر وخیم تحریمها بر اقتصاد خویش شوند اتفاقی که هیچگاه
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، تحریمها کاغذ پاره هستند، جمله ی اشنا از مردی که البته خیلی آشنا به روابط بین الملل و زبان دیپلماسی نبود. سال 84 همسایگان دور و نزدیک ما چهره ی جدید از کشوری کهن را شاهد بودند که خیلی با ایران سالهای نزدیک فاصله داشت. البته خیلی ها امیدوار بودند که با گذشت زمان دولتمردان وقت ایران متوجه تأثیر وخیم تحریمها بر اقتصاد خویش شوند اتفاقی که هیچگاه نیفتاد. سانتریفیوژها باید به قیمت شکستن چرخه های اقتصاد می چرخیدند و زبان تعامل با دنیا به حداقل ممکن رسید.
توزیع سهام عدالت و هدفمندی یارانه ها مفری بود تا کمی فشار را از روی دوش دولت وقت بردارد اما گذشت زمان همراه پرداختهایی که توجیه اقتصادی درستی نداشت و سفره هایی که حالا دیگر بیش از هرزمان دیگری کوچک شده بود و سرمایه ای که از بازار رخت بسته بود باعث آن شد تا مردم در انتخابات 92 تصمیم بگیرند تا مسیر خود را در حوزه های مختلف بازسازی کنند. سانتریفیوژها چرخید و البته سر کاغذپاره ها حسابی جنجال شد.
در مسیر اجرای برجام هرچند طرفهای غربی کج روی کردند اما سنگ اندازیها در داخل بیشتر بود و عده ای که از نمد تحریمها برای خود کلاه درست کرده بودند دست به تفسیر به رأی سخنان و توصیه های مقام معظم رهبری زدند و روی حقانیت خود اصرار داشتند.
تجربیات حاصل از اعمال تحریمها باعث شناسایی کانالهایی شد که روابط درون سازمانی و بیرون سازمانی را در داخل و خارج از کشور به ما شناساند مسئله ای که امروز می تواند در اجرای FATF نیز مستمسک قرار گیرد و این البته موضوعی بود که عراقچی در گفتگوی ویژه ی خبری به آن اذعان داشت.
در این بین اما عده ای سعی دارند مجریان این موضوع را با عناوین مختلف غربی و وابسته معرفی کنند و تعریف گنگ و دوری از FATF دارند. گروه ویژه ی اقدام مالی که در سال 1989 توسط کشورهای عضو جی 7 تشکیل شد. از 11 سپتامبر 2001 مبارزه با تأمین مالی تروریسم به وظایف این سازمان اضافه شد. عدم تعامل و انزوای ما در دولت احمدی نژاد و بی توجهی به هشدارهای بین المللی ایران را تا مدتها در صدر این لیست قرار داد. همین موضوع در سال 94 دولت روحانی را واداشت تا طرح متقابلی را در حمایت از مبارزه با تأمین مالی تروریسم به مجلس ارائه دهد که شاهد اجرای آن پس از تصویب مجلس در اسفند 94 بودیم.
برداشتن این گام از سوی دولت تدبیر و امید باعث شد برای اولین بار از سال 2009 تاکنون اقدام مقابله ای علیه ایران در سایه ی کوششهای دیپلماتیک برای یک سال تعلیق شود.بسیاری از کارشناسان اقتصادی نیز بر این باورند که علیرغم برخی جنبه های خطرناک مفاد FATF اما امکان مانورهای صوری در میدان اقتصادی برای فائق آمدن بر این مشکل همیشه امکانپذیرست اما سوالاتی در چندسال اخیر سوال همه ی ملت ایران از برخی مسئولین همیشه دلواپس است که گویا خود را صاحب انقلاب میدانند؛
بودجه ی سال 95 با چه اعتباری بسته شد و حجم سوءاستفاده های مالی در همین سال چقدر است و نزد کدام سازمانها و افراد بیشترست؟ و چرا در این مسائل با چراغ خاموش سعی در مخفی کردن و سکوت کردن می شود؟
واگذاریهای شهرداری تهران بر چه مبنایی و با کدام توجیهی صورت گرفته که باز هم در قبال آن سکوت می شود؟
سوءاستفاده های مالی بنیاد شهید آنقدری هست که اعتبار لازم جهت رسیدگی به آن بالغ بر 400 میلیارد تومان اعلام شده مسئله ای که باز هم نمی دانیم چرا درباره ی آن سکوت می شود؟
حذف ناگهانی دکل های نفتی، موضوع بابک زنجانی و سرمایه های هنگفت خارج شده از کشور و پنهان ماندن برخی افراد و اسامی که بسیاری معتقدند بابک زنجانی ویترین انهاست و درباره ی آنها سکوت می شود
بدهکاران کلان بانکی که تعدادشان از شمار انگشتهای یک دست فراتر نمی رود و درباره ی آنها سکوت می شود.
بریز و بپاش های آنچنانی و عزل و نصب های بی مورد در تأمین اجتماعی و برخی بیمه های دیگر که باز هم در ابعاد آن سکوت می شود.
رانت هایی که در جاده مخصوص به افراد مخصوص واگذاری می کنند و درباره ی آن سکوت می شود.
موضوع پدیده با آن همه شائبه و فساد مالی بالا در برخی موسسات مالی و اعتباری که درباره ی عمق ماجرا سکوت می شود.
اشتغال جوانان به مسئله ی بحرانی تبدیل شده و این مسئله زمانی فاجعه بارتر به نظر می رسد که علیرغم اینکه بسیاری از متولدین دهه ی شصت هنوز زیر خط فقر اشتغال هستند شاهد سرازیر شدن موج دهه ی هفتادی ها به بازار اشتغال هستیم موضوع مهمی که هرچند درباره اش صحبت می شود اما درباره ی وخامتش سکوت می شود.
حمایت نشدن طرحهای تولیدی از سوی برخی نهاد و ارگانهای ذیربط علیرغم تأکید موکد رهبری که درباره اش سکوت می شود.
سیستم بانکی ما بیمار رابطه هاست و این موضوع گلوگاه چرخش مالی را نشانه می رود . عده ای تنها با هزینه کردن یکی دو تماس صاحب وامهای میلیاردی کم بهره و کم پرداخت می شوند و در دیگر سو جوانان و عده ی زیادی از مردم برای گرفتن وامهای کوچک با مسئله های بزرگ دست و پنجه نرم می کنند موضوع تأسف باری که درباره ی آن سکوت می شود.
مسئله ی کودکان کار خصوصا در چندسال گذشته یکی از حادترین مسائل اجتماعی است که درباره ی آن هم خیلی کم کار انجام شده و هم خیلی زیاد سکوت شد.
در مسئله ی بحران مهاجرت که در چندسال اخیر در اتحادیه ی اروپا تبدیل به یک معضل انسانی شده بعد از کشورهایی مانند عراق، افغانستان، سوریه بیشترین حجم مهاجرت از ایران بوده که این نشان دهنده ی یک شکاف بزرگ خواهد بود که البته خیلی درباره ی آن سکوت شد.
میزان پناهندگی نخبگان تحصیلی ما در کشورهای اروپایی و برخی کشورهای آسیای شرقی و عربی یکی دیگر از مواردیست که تأمل بسیاری می طلبد نه سکوت زیاد که صورت مسئله پاک شود.
باید اعتراف کرد ما در چندسال گذشته در بسیاری از حوزه ها در اجرا و عمل به قانون ناتوان بودیم درحالیکه می باید مرّ قانون باشیم و اجرای صحیح و بدون نقص آن نصب العین سیستمهای اجرایی، اداری و عملیاتی قرار گیرد. در قیاس با آنچه که در بالا خلاصه وار به آن اشاره شد تا تلخی آن کام مسئولین دلواپس و دلواپسین مسئول را خیلی تلخ نکند FATF خیلی دردناک هم نیست که البته قابل حل و تحملست. اما مسئله ی دردناک اینجاست که ما از سالها قبل دست به خود تحریمی زدیم و ندیدیم که مردم ولی نعمتمان چشمشان از دود این مسائل درد گرفته اشک می ریزند و البته این روزها قلبشان هم درد گرفته و….