اقدامات فرمانده صادرات برای کاهش وابستگی به نفت
اقتصاد ایران سال هاست که با مشکل وابستگی به درآمدهای نفتی دست و پنجه نرم می کند اما با تشدید تحریم های آمریکا طی سال گذشته تاثیرات این معضل بیش از پیش نمایان شد و درآمدهای دولت را به طور مستقیم و غیر مستقیم تحت تاثیر قرار داد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، اقتصاد ایران سال هاست که با مشکل وابستگی به درآمدهای نفتی دست و پنجه نرم می کند اما با تشدید تحریم های آمریکا طی سال گذشته تاثیرات این معضل بیش از پیش نمایان شد و درآمدهای دولت را به طور مستقیم و غیر مستقیم تحت تاثیر قرار داد. اگرچه برخی از کارشناسان براین باورند که این تحریم ها می تواند به یک فرصت برای کاهش وابستگی اقتصاد ایران به نفت تبدیل شود.
سیاست های زیادی برای مقابله با شوک های نفتی در نظرگرفته شده که از جمله می توان به تنوع در صادرات و توسعه صادرات غیر نفتی اشاره کرد. اهمیت توسعه صادرات غیر نفتی برکسی پوشیده نیست و به همین منظور یکی از اولویت های وزارت صنعت در سال رونق تولید"توسعه صادرات غیرنفتی" است.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهوری در همین رابطه با اشاره به اینکه توسعه صادرات و کالا اصلی ترین الویت کشور است، عنوان کرده بود: مهمترین پیشران رونق تولید، صادرات است.وزارت صنعت، وظیفه فرماندهی صادرات کشور را برعهده دارد و در صورت نیاز، هر اختیاری از طریق مصوبه دولت و یا ستاد مقابله با تحریم در اختیار وزارت صنعت قرار خواهد گرفت.»
رضا رحمانی؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در همین خصوص با اشاره به ظرفیت های خوب کشور در حوزه فولاد، کاشی، سرامیک، شیشه و پتروشیمی اشاره کرد و گفته بود: «افزایش صادرات تنها راه نجات تولید است و برنامه های ویژه برای افزایش صادرات به کشورهای آفریقایی و همسایه در نظر گرفته ایم.»
با توجه به اهیمت موضوع صادرات غیر نفتی و تاکیدات مقام معظم رهبری، دولت و مجلس در تلاش هستند تا با رسیدن به این هدف، اثرات منفی ناشی از تحریم را کاهش دهند. بر همین اساس پنجمین نشست کمیته کارشناسی شورایعالی توسعه صادرات غیرنفتی کشور با حضور نمایندگان دستگاه های اجرایی و بخش غیردولتی و نیز نمایندگان سازمانهای صمت استانها طی روزهای گذشته برگزار شد. این جلسه به بررسی مشکلات و موانع صادرات محصولات غیر نفتی پرداخت و مسئول دبیرخانه شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی در جریان این نشست اظهار داشت: خدماتی که در مرزها از سوی دستگاههای اجرایی به صادرکنندگان ارائه میشود با ضعفهایی همراه است که با تامین اعتبارات مکفی به استان های مرزی از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور و پیگیری استانداران حل و فصل خواهد شد.
وزارت صنعت به عنوان فرمانده صادرات از ابتدای سال تلاش زیادی برای توسعه صادرات غیرنفتی و برداشتن موانع کرده که در نتیجه منجر به رشد 45 درصدی ارزش صادرات غیرنفتی آذربایجان شرقی و رشد 2.5 برابری صادرات فلزی این استان شده است.
حسین نجاتی، رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت آذربایجان شرقی در همین رابطه از رشد 45 درصدی کالاهای غیرنفتی صادرشده خبر داد و اعلام کرد که طی سه ماه ابتدایی سال، بیش از 117 میلیون دلار انواع محصولات فلزی استان از جمله فولاد به کشورهای مقصد صادر شده است.
بیش از 25 درصد از ارزش صادرات غیرنفتی به بخش معادن و صنایع معدنی اختصاص یافته است که در بین آن ها فولا بیشترین نقش را ایفا می کند.
دبیر انجمن تولید کنندگان فولاد ایران در این خصوص عنوان کرد: «امروز فولاد ایران از لحاظ قیمتی به عنوان ارزانترین فولاد در سطح جهان محسوب میشود و در بین کشورهای جهان فقط چینیها قادر به رقابت با کشورمان هستند و در واقع میتوان امسال از مزیت صادراتی این بخش به خوبی بهره برداری کرد. سال ۱۳۹۷ در مجموع ۹ میلیارد و ۲۲۶ میلیون دلار صادرات بخش معدن و صنایع معدنی تحقق پیدا کرد که جایگاه این بخش را نشان میدهد و به علاوه، صادرات تیرآهن، میلگرد، مقاطع فولادی، ورق سرد و پوششدار به ترتیب ۴۵، ۱۷۷، ۱۶۵، ۱۱۵ و ۱۸۲ درصد رشد نسبت به سال ۹۶ داشت.»
علاوه بر این که تحریم های نفتی علیه ایران می تواند توجهات را به سمت توسعه صادرات غیرنفتی جلب کند، کاهش نرخ ریال در برابر دلار را نیز یک فرصت طلایی برای صادرکنندگان است.
محمدرضا مودودی در دومین همایش ملی تامین مالی صادرات در این مورد عنوان کرد: «با وجود آنکه تمام شاخصها تحت تاثیر تحریمها آسیب دیده، اما صادرات غیرنفتی که هدف اصلی تحریمها است از کمند تحریم رهیده و عملکرد صادرکنندگان مناسب بوده است.»
همان طور که پیش از این اشاره شد، گسترش روابط تجاری با کشورهای همسایه از برنامه های اصلی وزارت صنعت در سال رونق تولید است و به همین منظور وزیر صنعت جهت افزایش مناسبات تجاری و اقتصادی به پاکستان سفر کرد و با تاکید بر اهمیت توجه به استان های مرزی جهت توسعه صادرات و تنظیم بهتر مبادلات تجاری ایران با کشورهای همسایه، گفت: اختیارات لازم به استان های مرزی اعطا خواهد شد تا با همراهی و همکاری تشکل های بخش خصوصی بتوانند تحرک مناسبی در روابط تجاری ایران با کشورهای همسایه فرآهم آورند.
به گزارش خبرنگار «میهن صنعت»، صادرات غیرنفتی می تواند موانع و مشکلات نفت را جبران کند و در واقع لازمه ی توسعه صادرات غیرنفتی، تلاش تمامی دستگاه های دولتی برای برداشتن موانع و مشکلات صادرات است. کشور ایران از ظرفیت های بسیاربالایی برخوردار است که با تکیه بر رونق تولید و صادر کردن کالاهای غیرنفتی به کشورهای همسایه می تواند مشکلات اقتصادی را پشت سربگذارد و از تحریم های به وجود آمده نهایت استفاده را ببرد.
انتهای پیام/