میهن صنعت :

بازار خودروهای داخلی و جدال وزیر با پدال گاز و ترمز

میهن صنعت : در حالی که محمد نعمت زاده وزیر صنعت ، معدن و تجارت در هفته گذشته خبر از افزایش قیمت خودرو ها داده بود، اما بار دیگر در اظهار نظری جدید مدعی شد که افزایش قیمت خودرو به سال 93 موکول شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، امروزه با توجه به کمبود برخی زمینه های فعالیت اقتصادی ، خودرو به یکی از مهم ترین کالاهای سرمایه ای تبدیل شده است . علاوه برآن، این وسیله همواره به عنوان عاملی جهت تامین نیازهای اولیه مردم به کار برده می شود. همین عوامل سبب شده است نوسانات قیمت این کالا مورد توجه اقشار مختلف جامعه قرار بگیرد.

 

چرا هزینه تولید خودرو تا این حد چشمگیر شد؟

سال های اخیر و با ظهور کمبود امکانت نقدینگی ،اعلام تحریم های غرب، افزایش شدید قیمت مواد اولیه ساخت و نواسانات در قیمت ارز، شاهدعدم ثبات در قیمت خودرو بودیم. دیگر معضلی که خودروسازان در سال های اخیر به خصوص سال گذشته با آن روبرو بوده اند، این بود که از آنجایی که طبق نظر کارشناسان حدود 65 درصد ارزش یک خودرو را مواد اولیه به کار رفته در تولید آن اعم از فولاد، آلومینیوم، مس، محصولات پتروشیمی و دیگر مواد اولیه تشکیل می‌دهد ، این موضوع سبب شده است قیمت برخی از این محصولات در یک ساله اخیر تا 300 درصد افزایش داشته باشد.

 

از طرفی افزایش 25 درصدی تا 3 برابری نرخ ارز، سوخت، نرخ سود تسهیلات بانکی، مالیات بر ارزش افزوده و حقوق و دستمزد در یکساله اخیر را اضافه کرد که به نوبه خود هزینه فعالیت بنگاه‌های قطعه‌سازی و خودروسازی را به شدت افزایش داد.

 

خبری که تنها یک هفته عمر کرد

هفته گذشته پس از آن که محمد نعمت زاده در جلسه مطبوعاتی از افزایش قیمت خودرو ها خبر داده بود و خاطر نشان کرده بود که کسی منتظر کاهش قیمت در بازار خودرو نباشد، مردم به خرید خودرو ترغیب شدند و تبعات اجتماعی این خبر سبب شد قیمت خودرو بار دیگر افزایش پیدا کند.

 

پس از افزایش مجدد قیمت خودروها بار دیگر خبری در خصوص متنفی شدن افزایش قیمت و موکول شدن آن به سال 93 در رسانه ها منتشر شد. هر چند سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و مدیران عامل شرکت های ایران خودرو و سایپا نیز صحت این خبر را تایید کردند، اما با توجه به اثرات روانی که خبر قبلی که از سوی وزیر صنعت اعلام شده بود، به نظر می رسد با این وضع، کاهش قیمت خودرو دور از انتظار باشد.

 

ابن در حالی است که مدیران خودرو ساز کشور بر این باورند که عدم افزایش قیمت خودرو در سال جاری سبب خواهد شد آن ها متضرر شوند. اما آن ها امیدوارند که با افزایش تیراژ تولید و برنامه ریزی دقیق و استفاده از تمامی ظرفیت از خطوط تولید به کاهش هزینه های سربار مبادرت ورزند و با تلاش خود عاملی باشند تا قیمت خودرو در سطح کنونی نگه داشته شود

 

سایپا و ایران خودرو از ثابت ماندن قیمت محصولاتشان خبر دادند

مدیرعامل شرکت سایپا پیش از این اعلام کرده بود محصولات پرتیراژ این شرکت افزایش قیمت محسوسی نخواهد داشت.همچنین این نکته را یادآور شده بود که در صورت افزایش تولید ، هیچگونه افزایش قیمتی نخواهیم داشت.

 

مدیر عامل ایران خودرو ،دیگر شرکت بزرگ خودروساز ایران نیز که پیش از این از افزایش 5 الی 6 درصدی قیمت محصولاتش خب داده بود، تاکید کرد که تمام تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا در راستای سیاست های دولت فعلی ، با کاهش هزینه ها ، افزایش تیراژ تولید و دیگر اقدامات کارساز جلوی افزایش قیمت محصولات خود را بگیرد.

 

گام نخست، ثبات در بازار خودرو

بدون شک در حال حاضر ایجاد ثبات در بازار خودرو ازسوی مسئولان شورای رقابت و وزارت صنعـت، معدن و تجارت در گام نخستی است که میتواند از برو مشکلات احتمالی جلوگیری به عمل آورد.

 

حال باید دید ، در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به نام "حماسه سیاسی و اقتصادی" به خود گرفته است، تکلیف صنعت خودرو چه وقت به طور کامل و جامع مشخص خواهد شد و کدام یک از مسئولین دولتی جهت بهبود مشکلات فعلی این صنعت قدم خواهند برداشت. تا کمتر شاهد این دست از مشکلات ناشی از نوسانات قیمت نبوده و و شاهد کاهش نگرانی مردم از وضع موجود باشیم.

 

مسئولین باید با رفع بلاتکلیفی فعلی در بازار خودرو ، تا قبل از آنکه دیر شود از فاجعه در حال وقوع در صنعت خودرو و قطعه سازی کشور جلوگیری کنند.
نیمروز

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=29860
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه