با مضرات و فواید چای سیاه آشنا شوید
چای سیاه رایجترین نوع چای است که بدون شیر سرو میشود. تفاوت بین چای سیاه، سبز و سفید در نحوه فرآوری آنهاست. در مرحله پردازش، چای سیاه تخمیر و اکسیده میشود. این چای به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی که دارد یکی از محبوبترین چایها و شناخته شدهترین چایها است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، چای سیاه یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان است و تقریبا ۸۰ درصد از افراد سراسر دنیا در میان وعده شان چای سیاه مینوشند. از فواید چشمگیر سلامتی چای سیاه می توان به توانایی آن در تقویت سلامت قلب، کاهش استرس، کاهش کلسترول بالا، بهبود سلامت دهان، تقویت سلامت استخوان، افزایش هوشیاری و جلوگیری از اسهال و مشکلات گوارشی اشاره کرد. همچنین باعث بهبود گردش خون میشود، به پایین آوردن فشار خون کمک میکند و از علائم آسم میکاهد. چای سیاه به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی که دارد یکی از محبوبترین چایها و شناخته شدهترین چایها است.
تفاوت بین چای سیاه، سبز و سفید در نحوه فرآوری آنهاست. در مرحله پردازش، چای سیاه تخمیر و اکسیده میشود. از طرف دیگر چای سبز و چای سفید تخمیر نمیشوند.
خواص غذایی چای سیاه
کافئین موجود در چای سیاه
فواید سلامتی چای سیاه
۱. از بیماریهای قلبی جلوگیری میکند
مقادیر زیادی فلاوانول، فلاونول، تافلاوین و مشتقات اسید گالیک موجود در چای سیاه به ترمیم اختلالات عروق کرونر در بیماران قلبی کمک میکند. همچنین عملکرد غیر طبیعی رگهای خونی را معکوس میکند که ممکن است منجر به سکته مغزی، آترواسکلروز و سایر شرایط قلبی عروقی شود؛ بنابراین، هر فردی میتواند آن را برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی بنوشد.
۲. پیشگیری از سرطان
یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ که توسط محققان دانشگاه ویسکانسین، مدیسون، ایالات متحده انجام شد که نشان میدهد مصرف چای سیاه ممکن است از ابتلا به سرطان پوست، پروستات، ریه و سینه پیشگیری کند
یک مطالعه دیگر نشان میدهد که وجود پلی فنولها موجود در چای دارای یک ماده ضد عفونی کننده رادیکال آزاد قوی هستند و مصرف چای به مهار تومور زایی کمک میکند. مطالعات حیوانی نشان داده است که ترکیبات چای به کاهش علائم سرطان پوست، ریه، حفره دهان، مری، معده، کبد، پروستات و سایر ارگانها کمک میکند.
چای سیاه ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را در خانمهایی که چای مینوشند در مقایسه با کسانی که به ندرت چای میخورند کاهش دهد. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری در این زمینه لازم است تا تاثیر دقیق چای بر جلوگیری از سرطان مشخص شود.
مصرف طولانی مدت چای با کاهش سطح قند خون ناشتا و کاهش سطح دیابت نوع ۲ همراه است. عمده ترکیبات فعال زیستی در چای سیاه پلی فنولها هستند که باعث کاهش شاخص گلیسمی میشوند. یک مطالعه منتشر شده در Annals of Nutrition & Metabolism نشان داد که مصرف منظم چای دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است.
نوشیدن روزانه بیش از یک فنجان چای سیاه یا سبز به جلوگیری از سکته مغزی ایسکمی کمک میکند.
۵. هضم را بهبود میبخشد
چای سیاه سرشار از تاننها و سایر مواد شیمیایی است که تأثیر مثبت و آرامش بخشی بر دستگاه گوارش بدن دارند. این کیفیت ضد التهابی چای برای درمان اختلالات گوارشی نیز مفید است. ترکیبات شیمیایی موجود در این نوع چای همچنین با علائم زخم معده مقابله میکند.
پلی فنولهای چای به دلیل فعالیت ضد باکتریایی شان به خوبی شناخته شده اند. مطالعات نشان میدهد که چای سیاه خطر عفونت هلیکوباکتر پیلوری را کاهش میدهد.
این میتواند یک روش درمانی مؤثر برای مشکلات پاهایی که بو میدهند باشد. مصرف چای منافذ را میبندد و از تعریق مکرر پا جلوگیری میکند. برای تسکین بثورات، قرمزی و خارش نیز میتوانید کیسههای چای سرد را برای قسمتهای سوخته شده استفاده کنید.
۷. استرس را تسکین میدهد
مصرف چای سیاه نه تنها تولید هورمون استرس، کورتیزول را کاهش میدهد بلکه باعث عادی سازی آن میشود. همچنین اسید آمینه، ال-تانین موجود در چای سیاه باعث کاهش استرس و تقویت آرامش میشود. مصرف چای پس از تجربه استرس حاد، بهبود را تسریع میکند و در این صورت میتواند خطر بیماریهای مزمن مانند بیماری انسداد عروق قلب جلوگیری کند.
به طور کلی، مایعات گرم و دم کرده شرایط و علائم آسم را تسکین میدهد؛ بنابراین جای تعجب ندارد که چای سیاه برای بیماران آسم بسیار مفید است، زیرا مجاری تنفسی را باز میکند، در نتیجه به آنها اجازه میدهد راحتتر نفس بکشند.
پلی فنولهای موجود در چای سیاه شامل کاتچینها، فلاونوئیدها و تاننها میشوند که خاصیت ضد میکروبی دارند و یک عمل بازدارنده بر روی آنزیمهای باکتریایی و بزاقی دارند. یک فنجان یا دو لیوان چای بدون شیرینی که روزانه مصرف میشود میتواند التهابات را کاهش دهد، از رشد باکتریها در دهان جلوگیری کند.
طبق مطالعات انجام شده، زنان مسنی که روزانه چای سیاه مینوشند و در خطر پوکی استخوان و شکستگی قرار دارند، به دلیل وجود انواع خاص فلاونوئیدها در معرض خطر کمتری هستند. همچنین به دلیل خواص فیتوشیمیایی موجود در این نوشیدنی محبوب احتمال ابتلا به آرتریت کمتر نشان داده شده اند./فرارو