خودکفایی در تولید گندم را رویایی دست نیافتنی نکنیم
طی چند ساله گذشته معضلات قیمت گذاری تضمینی خرید گندم از کشاورزان به یکی از چالش های جدی بخش کشاورزی مبدل شده که به عقیده کارشناسان، ادامه این روند، خودکفایی در تولید گندم را با مشکل مواجه خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، طی چند ساله گذشته معضلات قیمت گذاری تضمینی خرید گندم از کشاورزان به یکی از چالش های جدی بخش کشاورزی مبدل شده که به عقیده کارشناسان، ادامه این روند، خودکفایی در تولید گندم را با مشکل مواجه خواهد کرد.
متاسفانه تعلل دولت در چند ماهه گذشته در خصوص اعلام قیمت تضمینی خرید گندم باعث شده بود تا در سال جاری بخشی از گندم تولیدی پس از تبدیل به آرد به صورت قاچاق از مرزهای کشور خارج شود.
طبق قانون، دولت باید قبل از شروع فصل کشت قیمت تضمینی محصولات را اعلام می کرد تا کشاورزان براساس آن بتوانند تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
باید اذعان داشت که طی دو سال اخیر عملکرد دولت در این خصوص قابل قبول نبوده و باعث شده تا گندمکاران انتقادات فراوانی به این موضوع داشته باشند. دولت براساس قانون خرید تضمینی، همه ساله مکلف است که مطابق با تورم، نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی را اعلام کند که متاسفانه این موضوع در دو سال اخیر مورد غفلت از سوی شورای اقتصاد قرار گرفت.
دولت در اواخر آبان ماه سال جاری در حالی قیمت جدید خرید تضمینی قیمت گندم را اعلام کرد که بسیاری از گندمکاران به قیمت اعلام شده اعتراض داشته و معتقدند که این قیمت منافع کشاورزان را تامین نکرده و باعث ضرر و زیان آنان خواهد شد.
بر اساس این گزارش نرخ خرید تضمینی گندم معمولی از کشاورزان در سال ۱۳۹۸ برای هر کیلوگرم معادل ۱۴۷۰ تومان تعیین و همچنین نرخ خرید تضمینی گندم دوروم نیز برابر با ۱۵۰۲ تومان و ۹ ریال اعلام شده است.
در خصوص افزایش قیمت هزینه های تولید گندمکاران علیقلی ایمانی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران می گوید : امسال قیمت بذر گندم ۱۲ درصد نسبت به سال قبل بالا رفته و در سال ۹۶-۹۵ نیز نرخ بذر ۱۵ درصد افزایش یافته بود که فقط در این دو سال ۲۷ درصد در نرخ بذر افزایش داشتهایم. همچنین پس از برداشتن یارانه برخی کودها از سال گذشته کیسه ۵۰ کیلویی کود دیآمونیوم فسفات از ۱۲۰ هزار تومان به ۲۰۰ هزار تومان رسیده و قیمت سموم نیز سرسامآور بالا رفته که از هیچ قاعدهای پیروی نمیکند.
وی در خصوص قیمت پیشنهادی خرید تضمینی گندم در شهریورماه سال جاری و پیش از اعلام قیمت گذاری جدید گفته بود : قیمت ادوات و ماشین آلات کشاورزی طی یک سال اخیر به ترتیب 30 و 10 درصد در بازار افزایش داشته است.به گفته وی نرخ خرید تضمینی گندم در سال زراعی 97-98 حداقل باید 1650 تومان اعلام شود تا هزینه کشاورزان در سنوات گذشته را تا حدودی جبران کند.
همچنین رئیس نظام صنفی کشاورزی ایران درباره خرید تضمینی گندم برای سال زراعی آینده گفته بود: در سال زراعی 97-98 با توجه به دو تا سه برابر شدن نرخ برخی از نهادههای کشاورزی بویژه کود و سم و افزایش 30 تا 40 درصدی قیمت ماشینآلات کشاورزی نظام صنفی کشاورزی نرخ 1800 تومان را برای خرید تضمینی هر کیلوگرم محصولات کشاورزان پیشنهاد شده است.
در همین رابطه مسعود اسدی عضو شورای مرکزی خانه کشاورز نیز گفته بود : در سال زراعی 96-97، دولت با هدف افزایش ندادن نرخ خرید تضمینی گندم و تضییع حقوق کشاورزان، در اعلام به موقع نرخ خرید تضمینی گندم کوتاهی کرد.
وی با انتقاد از پیشنهاد نرخ 1800 تومانی گندم از سوی برخی کارشناسان برای سال زراعی آینده گفت بود: با توجه به افزایش هزینه های تولید و شرایط کنونی اقتصاد، قیمت تضمینی برای هر کیلو گندم نباید کمتر از 2 هزار تومان باشد.
عباس پاپی زاده عضو کمیسیون کشاورزی منابع طبیعی نیز با اشاره به اینکه قیمت گندم خارجی به شدت افزایش یافته است، بیان کرد: با اختصاص ارز 4200 تومانی به واردات ، نرخ گندم وارداتی بالای 2 هزار تومان خواهد بود. از دولت انتظار می رود برای جلوگیری از خروج ارز و جبران هزینه کشاورزان نرخ خرید تضمینی گندم را مطابق با تورم وهزینه های تولید اعلام کند تا گندمکاران نسبت به ادامه کشت دلسرد نشوند.
اما سید فاضل شرفی، عضو خانه کشاورز نیز روز گذشته در خصوص نرخ خرید تضمینی گندم اظهار کرد: دولت می بایست در اعلام نرخ خرید تضمینی گندم، هزینه تولید گندم را مورد بررسی قرار می داد و بعد این محصول را قیمت گذاری می کرد. با توجه به بیتوجهی دولت حتما با معضل بزرگی در کشاورزی روبه رو خواهیم شد، زیرا امرار معاش کشاورزان از راه فروش گندم است.
وی اضافه کرد: نرخ خرید تضمینی گندم کشاورزان کیلویی 1600 تومان است که این عدد بسیار پایین است و کفاف هزینه های ما را نمیدهد!
وی گفت: در سایر کشورهای تولید کننده گندم دولت حمایت خوبی از کشاورزان میکند، اما در کشور ما چنین وضعیتی وجود ندارد. در حال حاضر ما زمانی برای صادرات گندم نداریم، مگر اینکه دولت هر چه زودتر فکری برای کشاورزان کند.
وی افزود: با این وضعیت پیش آمده عده ای در دولت هستند که متاسفانه قصد نابودی کشاورز را دارند. خوزستان در یکسال گذشته خشک ترین شهر ایران بود که 200 هزار هکتار زمین کشاورزی در آن نابود شد. نکته قابل توجه این است مسئول جهادکشاورزی به دروغ و به صراحت میگوید خوزستان 1500تن گندم تولید کرده اما براساس چه سندی این حرف را می زند؟ براساس این دروغ کشاورزان را بیمه نکردند. با این ارقام دروغ قصد دارند به کجا برسند؟
به گزارش خبرنگار «میهن صنعت»، دولت با سیاست های حمایتی از بخش کشاورزی می تواند از حذف میلیون ها کشاورز از چرخه تولید جلوگیری کند. گرچه سال گذشته نرخ تورم 10 درصدی از سوی بانک مرکزی اعلام شد اما دولت ریالی نرخ خرید تضمینی گندم را افزایش نداد که این امر مورد انتقاد کشاورزان قرار گرفت.
دولت و مسئولین ذیربط اگر قصد دارند در خودکفایی یکی از مهمترین بخش های کشاورزی کشور به خودکفایی برسیم باید نظر کشاورزان این حوزه را جلب نماید. بدون شک یکی از بخش های مورد توجه دشمنان در سالهای آینده تحریم های غذایی کشورهایی نظیر ایران خواهد بود بر همین اساس لازم است تا دولت توجه ویژه تری به بخش کشاورزی داشته باشد.
انتهای پیام/