دولت در طرح مسکن اجتماعی به موضوع مالکیت توجه کند/ عدم تأمین زیرساختهای مسکن مهر
میهن صنعت: رئیس کانون سراسری انبوهسازان با بیان اینکه فرهنگ ایرانیها در خصوص مالکیت مسکن با سایر کشورها متفاوت است، گفت: دولت در طرح مسکن اجتماعی به موضوع مالکیت که در فرهنگ ایرانیها بسیار پررنگ است، باید توجه ویژهای کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، افزود: هر دولتی که بر سر کار می آید، دنبال طرحهای جدیدی در بخش مسکن است، بنابراین دولت می خواهد با مسکن اجتماعی نقاط ضعف قبلی را بپوشاند و در جهت بهبود کار اقدام کند.
وی ادامه داد: طرح مسکن اجتماعی در همین جهت بوده است چرا که در اظهارات مشاور وزیر راه و شهرسازی نیز این موضوع به طور مشخص دیده شد که مسکن اجتماعی شامل سه بخش است که بخش اول به افرادی که باید 100 درصد حمایت شوند که حدود 16 درصد جامعه و در حدود 50 هزار واحد مسکونی است می توان آنها را سر و سامان داد.
وی گفت: بخش دوم شامل افرادی می شود که نیازمند حمایت های نصفه و نیمه از سوی دولت هستند و بخش سوم نیز شامل توانمندهایی که خود به دنبال تامین مسکن می روند و نیازمند حمایت های معنوی هستند، تا صاحب مسکن شوند.
رهبر افزود:مشابه طرح مسکن اجتماعی نیز در سایر کشورهای دیگر از جنگ جهانی دوم شروع شده و به خصوص در کشورهای کمونیستی که بحث مالکیت مطرح نبود استفاده می شده است اما در فرهنگ ایرانی که نقطه متقابل این کشورهاست مردم ایران دوست دارند مالک کالا و یا مسکن باشند.
رئیس کانون سراسری انبوه سازان کشور ادامه داد: بحث استیجاری شاید در بلند مدت مشکل ساز باشد اما برای کوتاه مدت می تواند برای جوانانی که تازه ازدواج کرده اند احداث شود و سپس به جوانان دیگری که تازه ازدواج می کنند تحویل داده شود.
رهبر تاکید کرد: البته باید برای احداث مسکن های استیجاری جوانان فکر شود، چرا که اگر بر روی استیجاری بودن واحدهای مسکونی تکیه شود، چون ایرانی ها فرهنگ آن را ندارند باید استیجار به شرط تملیک باشد.
وی افزود: استیجار کامل هم در آینده به مشکل میخورد، چرا که اگر افراد بدانند مالک آن مسکن نیستند چندان در نگهداری واحدهای مسکونی توجهی نخواهند داشت چرا که می دانند مالک آن نخواهند بود.
رهبر تاکید کرد: بهترین اقدام دولت این می تواند باشد که امور را به بخش خصوصی واگذار کند و از کار اجرایی خارج شود.
وی افزود: دولت اگر به قانون حمایت و عرصه مسکن پایبند باشد و به آن اقدام کند، نباید وارد کار اجرایی شود و زمین و تسهیلات را به بخش خصوصی واگذار کند تا در نهایت واحدهای مسکونی احداث و به دست مصرف کننده برسد.
وی با بیان اینکه طرح مسکن مهر برنامهای بود که در دولت نهم آغاز شد و در دولت دهم با جدیت بیشتر ادامه پیدا کرد افزود: هدف آن ساخت تعداد زیادی مسکن ارزان قیمت مبتنی بر حذف قیمت زمین به صورت اجاره 99 ساله بود و در حال حاضر این طرح به مرحلهای رسیده که از هدف 2.5 میلیون واحد، تقریباً نصف آن تحویل داده شده است و بخشهای باقیمانده دارای پیشرفت فیزیکی 20 تا 90 درصدند.
وی ادامه داد: به دلیل حجم عظیم طرح، تأمین مالی برای اتمام پروژهها امر بسیار دشواری است و اساسیترین مشکل این طرح، قیمتگذاری واحدها و پروژهها امر بسیار دشواری است.
*اساسیترین مشکل مسکن مهر قیمتگذاری واحدها و مشکل دیگر تأمین زیرساختهای اساسی
رهبر گفت: اساسیترین مشکل این طرح، قیمتگذاری واحدها و مشکل دیگر تأمین زیرساختهای اساسی مورد نیاز در مناطق اجرای طرح بوده است.
وی افزود:در زمینه قیمتگذاری واحدهای مسکن مهر، افزایش قیمت مصالح و دستمزدها پیشبینی نشده بود و برای واحدهای مختلف قیمت مقطوعی در نظر گرفته شده بود و حتی افزایش قیمتهای اخیر در شهرهای مختلف کشور باعث تغییر قیمتها نشد.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر، تفاوت شرایط جغرافیایی در کشور و تفاوت در وضعیت تدارک مصالح ساختمانی و نیروی انسانی در نقاط مختلف میتوانند بر قیمت مسکن مؤثر باشند این در حالی است که این عوامل در قیمتگذاری واحدها لحاظ نشدهاند.
رئیس کانون سراسری انبوه سازان خاطر نشان کرد: با توجه به این که طراح این طرح دولت بوده، باید در مراحل مختلف پشتیبان و حامی سازندگانی باشد که اجرای طرح را پذیرفته و متقبل شدهاند و برخی مسئولان به این امر اشاره میکننده که وقتی انبوهسازان قراردادی را امضا کرده و تعهد دادهاند، حتماً در توان خود دیده و پیشبینی کرده بودند قیمتها حاکی از آن است که این قیمتها چگونه خواهند بود.
وی اظهار داشت: اما در جواب به این مسأله باید گفت که یکسان بودن قیمتها حاکی از آن است که این قیمتها کارشناسی شده نبوده و همچنین هیچ کسی نمیتوانست چنین تورمی را پیشبینی کند.
وی افزود: درست است که سازندگان تعهد کردهاند، اما تعهد دولت فراتر از این قراردادها است و در واقع دولت به تمام اقتصاد متعهد است، یکی از این تعهدات جلوگیری از افزایش تورم است، چرا که در اثر این تورم همه افراد جامعه با مشکل مواجه شدهاند.
*آینده مسکن مهر و مسکن اجتماعی/برای تأمین مسکن سایر اقشار جامعه هم باید فکر شود
رهبر گفت:تکلیف تعهدات مشخص است و چه دولت قبلی و چه دولت فعلی موظف است تا این تعهدات را عملی کند اما وقتی مسئولان پس از حل مشکلات فعلی مسکن مهر مقداری فراغت بال پیدا کنند، به طرحهای جدید خواهند پرداخت و در حال حاضر صحبتهایی در رابطه با شکل تأمین مالی، واگذاری زمین و چگونگی ساخت طرحهای مسکن اجتماعی به غیر از مسکن مهر مطرحاند.
وی ادامه داد: طرح مسکن مهر برای قشر خاصی از جامعه – یعنی اقشار کم درآمد و دهکهای 3 تا 5 درآمدی – بود، اما برای تأمین مسکن سایر اقشار جامعه هم باید فکر شود، چرا که دولت در قبال تأمین مسکن همه اعضای جامعه بر اساس قانون اساسی مسئول است.
عرصه و اعیان مسکن مهر
رئیس کانون سراسری انبوه سازان گفت:در طرح مسکن مهر بخش عرصه مسکن قیمتگذاری نشد و فقط بخش اعیانی ملک قیمتگذاری گشته و به فروش رسید در نقاط مختلف کشور ساخت بخش اعیانی ساختمانها اختلاف قیمتی کمی شاید در حد 20 درصد دارند و بیشتر اختلاف قیمت مسکن در نقاط مختلف کشور به منطقه و عرصه زمین موردنظر باز میگردد.
به نقل از فارس وی ادامه داد: به همین دلیل میزان وام تعلق گرفته به واحدهای مسکن مهر در نقاط مختلف تقریباً یکسان است. در این طرح بخش اعیانی ملک به خریدار فروخته شده، به گونهای که پس از تسویه آخرین قسط بانکی مالکیت بخش اعیانی مسکن به خرید واگذار میگردد اما در اواخر دولت دهم موضوع واگذاری مالکیت عرصه مطرح شد که از قابلیت عملی شدن برخوردار است.
*مردم مالکیت تام را میپسندند و نمیخواهند فقط مالک بخش اعیانی ملک باشند
رهبر خاطر نشان کرد: مردم مالکیت تام را میپسندند و نمیخواهند فقط مالک بخش اعیانی ملک باشند، همچنین اجرای چنین طرحی به نفع دولت است و گمان میرود که واگذاری عرصه در آینده عملی خواهد شد به این ترتیب مسکنهای واگذار شده، سرمایههایی برای مردم خواهند بود که میتوانند به نسلهای بعدی انتقال یابند.
*اول ساخت، دوم زیرساخت!
رهبر گفت:مشکل عدم تأمین زیرساختها در مناطق اجرای طرح مسکن مهر به ضعف در طرح و برنامههای دولت باز میگردد و وقتی هیأت دولت تصمیم گرفت طرح مسکن مهر را عملی سازد، باید جوانب امر را میسنجید.
وی ادامه داد:بانک مرکزی باید مسئولیت تأمین مالی و وزارت نیرو وظیفه تأمین آب، برق و گاز را بر عهده بگیرد و به همین ترتیب سایر نهادها وظایفشان مشخص باشد.
*تأمین مالی از بازار سرمایه
رهبر خاطر نشان کرد:روش تأمین مالی طرح مسکن مهر از بازار سرمایه به جای بانکها روش بهتری بود ولی از نظر زمانبر بودن مورد پسند دولت نبود، چرا که برای تحقق این امر لازم بود راههای جذب سرمایه و پس اندازها از پیش تعیین و انگیزهسازی میشد.
وی افزود: البته هدف اصلی تأسیس بانکها جمعآوری همین سرمایههای کوچک و بزرگ مردمی و هزینه نمودن آنها در راستای سیاستهای دولت و متناسب با اولویتها در بخشهای گوناگون اقتصادی مثل مسکن است.