«میهن صنعت» گزارش می دهد:

رشد سهم بازار خودروهای چینی پس از سه سال سخت

نگاه های متفاوتی نسبت به صنعت خودروسازی چین وجود دارد. برخی از کارشناسان خودروسازان چینی را هنوز کپی کار و غیر قابل اطمینان می دانند و برخی دیگر صنعت خودروسازی چین را یک صنعت نوپا اما پیشرفته می دانند که طی سال های گذشته به واسطه همکاری با خودروسازان سطح یک دنیا سرعت رشد چشمگیری داشته است. اینکه کدام یک از این دو دیدگاه در خصوص صنعت خودروسازی چین صحیح است نیاز به بررسی دقیق وضعیت خودروسازان چینی در بازار محلی این کشور را دارد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»،  نگاه های متفاوتی نسبت به صنعت خودروسازی چین وجود دارد. برخی از کارشناسان خودروسازان چینی را هنوز کپی کار و غیر قابل اطمینان می دانند و برخی دیگر صنعت خودروسازی چین را یک صنعت نوپا اما پیشرفته می دانند که طی سال های گذشته به واسطه همکاری با خودروسازان سطح یک دنیا سرعت رشد چشمگیری داشته است. اینکه کدام یک از این دو دیدگاه در خصوص صنعت خودروسازی چین صحیح است نیاز به بررسی دقیق وضعیت خودروسازان چینی در بازار محلی این کشور را دارد.

برای بررسی عملکرد صنعت خودرو در چین کمی به عقب بر می گردیم. در سال 2017 در نمایشگاه خودرو شانگهای چین بود که زوتی کراس اووری به نام SR9 را که یک کپی تمام عیار از پورشه ماکان بود رونمایی کرد و موجب اعتراض شدید مدیران پورشه شد و یک مصداق بارز کپی کاری صنعت خودروسازی چین در آن زمان بود.

ولی در همان دوره و یک شب قبل از نمایشگاه، جیلی برند پریمیوم و لوکسی به نام Lynk & Co را رونمایی کرده بود که بدون کپی کاری و با اتکا به دانش بومی خود به موفقیت های خیره کننده ای دست یافته است. کمتر کسی به خودروسازان تازه تاسیس چینی مانند همین لینک اند کو در آن زمان توجه می کرد، ولی همین برندها در مدت زمانی کوتاه با سرعت رشد خیره کننده خود توانستند برای خودروسازان قدیمی تر چینی دردسر ایجاد کنند و البته به نوعی موجب رشد صنعت خودروسازی چین شدند.

حدود سه هفته بعد از نمایشگاه خودرو شانگهای 2017، وزیر صنعت وقت چین اظهار کرد که برندهای چینی امروزه ارزش و اعتبار زیادی را کسب کرده اند و در آینده شاهد جهش جایگاه برندهای چینی خواهیم بود. بزرگترین چالش خودروسازان چینی در آن زمان جوینت ونچرها و سرمایه گذاری های مشترکی بود که با هدف رشد و انتقال دانش با خودروسازان سطح یک دنیا ایجاد کرده بودند.

این اقدام از یک سو موجب رشد و پیشرفت خودروسازان چینی شد و آنها را وارد رقابت با بزرگان کرد. ولی خودروسازان چینی هنوز نتوانسته اند به محدوده قیمتی خودروسازان مطرح دنیا دست پیدا کنند و این پروسه مدت زمان زیادی نیاز دارد. البته که چینی ها در صنعت خودروسازی پیشرفت کرده اند به جایگاهی مطلوب دست یافته اند. ولی برای اینکه بتوانند محصولات خود را با قیمتی مشابه با خودروسازان مطرح دنیا عرضه کنند و در واقع جلب اعتماد مشتری راه سخت و پرچالشی را در پیش دارند.

برای اینکه بهتر متوجه رشد خودروسازان چینی شوید، بهتر است سهم بازار برندهای چینی را در بازار محلی این کشور برسی کنیم. خودروسازان چینی در سالهای گذشته تقریبا روند رو به رشد ثابتی داشته اند و در سه ماه ابتدایی سال 2022 سهم بازار خودروسازان چینی در بزرگترین بازار خودروی جهان یعنی چین به 42.9 درصد رسید. دلیل اصلی موفقیت و افزایش سهم خودروسازان چینی در چین، برندسازی و شناخته شدن بیشتر این خودروسازان نزد مشتریان بومی بوده است. اما چه چیزی باعث تغییر رویکرد خودروسازان چینی از سال 2017 به عنوان بزرگترین کپی کاران صنعت خودروسازی جهان به یک صنعت قدرتمند و نوپا در سال 2022 شد؟

در سال 2017 بسیاری از خودروسازان چینی مانند زوتی، بایک، هایما، لیفان و هوآنسو بدون نشانه ای از ورشکستگی و افت به سرعت در حال رشد بودند. حتی زوتی با دارابودن آمار فروش سالانه 230 هزار دستگاه جزو 10 خودروساز برتر چینی بود. در آن زمان همچنین بازار کراس اوورها نیز داغ شده بود و طرفداران خودروهای شاسی بلند روز به روز بیشتر می شد. ولی همین خودروسازان قدیمی چینی یک شبه نابود شدند. از سال 2018 فروش خودروهای چینی برای سه سال متوالی در بازار چین روند نزولی داشت. به همین جهت بسیاری از همین خودروسازان چینی که در حال رشد بودند، در آستانه ورشکستگی قرار گرفتند. بین سال های 2019 تا 2020 روند نزولی فروش خودروهای چینی در بازار خودروی این کشور ادامه داشت تا سهم فروش چینی ها در بازار کشور خودشان به پایین ترین سطح در 5 سال اخیر رسید.

اما ناگهان ورق برگشت. خودروسازان چینی مانند NIO، XPeng، Li Auto و بی وای دی در زمینه تولید خودروهای برقی و پاک به موفقیت های خیره کننده ای دست یافتند. در همین زمان دولت چین هم مشوق های جذابی را برای حمایت از تولیدکنندگان خودروهای برقی و همچنین خریدار آن وضع کرد که موجب رشد فروش خودروهای برقی و هیبریدی و همچنین رشد فروش خودروسازان چینی شد.

همچنین شرکت هایی مانند گریت وال و چانگان در سه سال گذشته پیشرفت چشمگیری در زمینه طراحی خودرو داشته اند و خودروهای موفقی را معرفی کرده اند که به موجب آنها روند فروش این شرکت ها به صورت مداوم رو به افزایش است. هونگچی هم یک خودروساز فوق لوکس چینی بوده که زیر چتر FAW فعالیت می کند و در سالهای گذشته به حدی پیشرفت داشته که لقب رولزرویس چینی ها را به خود اختصاص داده و با فروش 300 هزار دستگاهی در سال 2021 موفق شد در بین 5 خودروساز لاکچری حاضر در بازار چین قرار بگیرد.

عمده مشتریان در بازار چین خودروهایی با قیمت بین 18 تا 40 هزار دلار را خریداری می کنند و خودروسازان چینی موفق شدند با طراحی محصولاتی بسیار جذاب و به نسبت با کیفیت سهم خود را در این رنج قیمتی افزایش دهند. در سه ماه ابتدای سال 2022 تعداد 1.257 میلیون دستگاه خودروی برقی در چین فروخته شد که سهم خودروسازان چینی 679 هزار دستگاه بود. یعنی بیش از 50 درصد خودروهای برقی فروخته شده در چین توسط خودروسازان بومی این کشور تولید شده است.

دلیل اصلی رشد سهم بازار خودروهای چینی قیمت پایین تر محصولات آنها نسبت به رقبای خارجیست. به عبارتی چینی ها برای خودروهای خود قیمت های جذابی انتخاب می کنند که مشتری نتواند هیچ خودروی مشابه خارجی را با آن قیمت خریداری کند. به همین دلیل افرادی که بودجه محدودی دارند یا اقتصادی فکر می کنند به سراغ خرید خودروهای چینی می روند. البته نباید فراموش کرد که چینی ها به سرعت در حال ورود به بازار خودروهای لوکس هستند و به تدریج سلطه بیشتری بر این گروه نیز پیدا خواهند کرد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=247387
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه