صنعت خشکبار دومین صنعت ارز آور کشور است که نیاز به توجه بیشتر دارد تا فعالان این حوزه با خیال آسوده تر به فعالیت اقتصادی خود بپردازند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، عدم توجه دستگاه های ذیربط به بخش های مستعد کشور که موجب توسعه و رشد اقتصادی می شوند، در این سالها سبب شد تا این بخش ها هر روز با مشکلات عدیده ای مواجه شوند.
صنعت خشکبار از جمله صنایع حائز اهمیت و استراتژیک کشور قلمداد می شود به این علت که یکی از پر فروش ترین تولیدات داخلی در اکثر کشور های دنیا خشکبار بوده و حدود 12 میلیون نفر در بخش خشکبار کشور اشتغال دارند که از این تعداد 3 میلیون در باغات، 3 میلیون در کارگاه بسته بندی و مابقی در قسمت های دیگر به فعالیت می پردازند.
صنعت خشکبار با توجه به توان بالای کشور در تولید محصولات کشاورزی از ظرفیت زیادی برای عرضه خشکبار برخوردار و این بخش خود یک منبع ارزی در راستای توسعه اقتصادی بوده است.
با توجه به اینکه میزان صادرات خشکبار کشور در سال 95، حدود 474 هزار تن به ارزش 8/ 1 میلیارد دلار و در سال 96، 517 هزار تن به ارزش 7/ 1 میلیارد دلار بوده اما این صنعت مستعد دچار مشکلات است. مشکلات ارزی یکی از بزرگترین چالش های صادرکنندگان خشکبار بوده به این ترتیب که افراد در قبال صادرات خود نمی توانند ارز بیاورند این امر خود به تنهایی سبب بروز چالش های زیادی می شود.
تعیین نرخ 4200 تومانی طی ماه های اخیر توسط دولت دیگر چالشی است که گریبان گیر صادرکنندگان شد چنانکه در اواخر فروردین ماه دولت اعلام کرد که کلیه ارز کشور تک نرخی شده و نرخ جدید برای همه ارز ها از قرار 42000 ریال برای هر دلار بوده و باید صادرکنندگان نیز ارز حاصل از صادرات را به سیستم بانکی ارائه نمایند که در غیر این صورت ارز آنها قاچاق محسوب شده و معافیت صادرات آنها لغو می شود. این موضوع زمانی اعلام شد که کالاها با نرخ شش هزار تومانی خریداری شده بودند از این رو حدود 30 درصد افراد متحمل ضرر شدند.
البته تصمیم های یک شبه دستگاه های ذیربط امری مرسوم بوده و اکثرا این فعالان بازار و مردم هستند که متحمل این تصمیمات و سو مدیریت های می شوند. در این راستا علیرضا ارزانی ممقانی، عضو اتحادیه خشکبار اظهار کرد: وضعیت تولید پسته بسیار بد است و 45 درصد کاهش تولید داشتهایم، به دلیل مشکل آب تولید پسته که محصولی کم آب بر است کاهش پیدا کرده اما کانتینر کانتینر هندوانه و طالبی به کشورهای دیگر صادر میشود در حالی که این دو، جز محصولات پر آب بر هستند.
وی افزود: متأسفانه کارشناسان زیر کولر می نشینند و برای کشاورزانی که زیر آفتاب کار میکنند تصمیم میگیرند آقای شریعتمداری با توجه به توانمندیهایشان بسیار بهتر از این می توانستند عمل کنند و قویتر وارد میدان شوند، اما شرایط کشور به سمت و سویی رفت که شرایط خاصی در اقتصاد کشور حاکم شد، در چنین وضعیتی وزیر صنعت ضعیف وارد عمل شد و از موضع انفعالی با مسائل برخورد کرد.
این فعال صنفی بیان کرد: وزارت صنعت در این مدت بسیار کند و با سرعت پایین جلو میرود به طوری که می توان گفت 20 درصد انتظارت صنایع را هم برآورده نکرده است.
با توجه به شرایط موجود و از آنجاییکه مواد غذایی جزو موارد تحریمی علیه ایران در گذشته محسوب نمیشد، صادرات خشکبار به دلیل آن که از زیر مجموعه های مواد غذایی است می تواند برای کشور در شرایط تحریم ارز آوری به همراه داشته باشد از این رو یکی از راهکارهای مناسب توسعه صادرات غیر نفتی و ارز آوری برای کشور توجه و تمرکز بیشتر بر صنعت خشکبار خواهد بود.
انتهای پیام/