مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو مطرح كرد:

مولفه های اصلی برای كسب رضايت مشتری

میهن صنعت :‌ قيمت، كيفيت، تحويل به موقع و خدمات پس از فروش مناسب چهار مولفه اصلي محصول است که درگروه صنعتي ايران خودرو توجه ويژه اي به اين مولفه ها مي شود تا براساس آن در راستاي كسب رضايت مشتريان قدم برداريم.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو كه در نشست جانبي همايش بين المللي موتورهاي درون سوز سخن مي گفت، كيفيت را از الزامات توليد و وظايف توليدكننده دانست و تصريح كرد: اين موضوع قابل بحث نيست، وقتي توليدكننده محصولي را به مشتري ارايه مي كند بايد كيفيت را به عنوان يكي از الزامات توليد درنظر بگيرد.

مهندس هاشم يكه زارع با بيان اينكه نقش كيفيت در فضاي رقابتي امروز، بيش از پيش نمايان است، افزود: براي رسيدن به محصول كيفي در ايران خودرو برنامه ريزي دقيقي صورت گرفته است.

مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو اظهار كرد: در سال هاي  اخیر ايجاد مشكلات مقطعي و صرف زمان براي عبور از آن مانع پرداختن به مسايل راهبردي در صنعت خودرو شده است.

يكه زارع اذعان كرد: تحريم هايي كه به صنعت خودروسازي كشور تحميل شد، اتفاق ساده اي نبود، اما اگر استراتژي و برنامه ريزي دقيقي وجود داشت، اثرات تخريبي آن به مراتب كم تر از وضعيت فعلي بود.

وي به شرايط كنوني ناشي از حذف تحريم ها اشاره كرد و گفت: با رفع تحريم ها و عبور از مشكلات، بايد به گونه اي عمل كنيم كه آمادگي مديريت شرايط مشابه احتمالي در آينده را داشته باشيم.

 مدير عامل ايران خودرو به انتظار ارايه محصول با كيفيت از سوي قطعه ساز اشاره و اظهار كرد: همان‌طور كه مشتريان ايران خودرو انتظار تحويل خودروي بي عيب دارند، ما نيز از قطعه سازان انتظار داريم كه مولفه هاي يادشده را درنظر داشته و محصولي با كيفيت توليد و در اختيار خودروسازان به عنوان مشتري قرار دهند.

مديرعامل ايران خودرو گفت: آماري كه در دوماه اخير به دست آمده،‌ نشان مي دهد كه 76 درصد از نارضايتي مشتريان مربوط به مسايلي غير از خدمات پس از فروش است و به راحتي قابل بررسي و رفع است.

يكه زارع درخصوص حمل و نقل عمومي و توليد خودروهاي اين بخش گفت: در كشور ظرفيت توليد بالغ بر 15 هزار دستگاه اتوبوس ایجاد شده كه متاسفانه از بخش كمي از اين ظرفيت بهره برداري شده است.

وي افزود: در گذشته، بعد از مذاكره با طرف هاي خارجي درخواست توليد اتوبوس به توليدكننده هاي داخلي ارسال مي شد، در صورتي كه تدارك و تحويل به بيش از 4ماه زمان نياز دارد و با اين روش واردات محصولات انجام شده است.

مديرعامل ايران خودرو ايجاد انگيزه در مردم براي استفاده از وسايل نقليه عمومي را از راه‌كارهاي كاهش ترافيك و آلايندگي ها دانست و گفت: بايد سياست ها در جهت تشويق مردم به استفاده از وسايل نقليه عمومي باشد.

وي درخصوص ارتباط صنعت و دانشگاه نيز گفت: وقتي خودروساز محصولي توليد مي كند به دنبال مشتري و فروش آن است، بنابراين وقتي دانشگاه قادر به توليد خدمت خاصي براي صنعت است بايد به دنبال ارايه آن نيز باشد و ما نيز از آن استقبال مي كنيم.

وي به رويكرد جديد ايران خودرو در خصوص سايت هاي توليد و مونتاژ گفت: هدف ايران خودرو توسعه زيرساخت ها و توليد محصول باكيفيت بالاست، لذا توسعه سايت هاي مونتاژ در استان ها همسو با اين استراتژي نيست و هدف ايران خودرو در اين بخش افزايش توان استان هاي مختلف در بخش قطعه سازي و مسايل زيرساختي خودرو است.

خاطرنشان مي كند، در نشست جانبي همايش بين المللي موتورهاي درون سوز، علاوه بر مديرعامل گروه صنعتي ايران خودرو، نماينده هاي شركت خودروسازي سايپا، پليس راهور، سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران و رییس انجمن قطعه سازان حضور داشتند و ميرسليم، ریيس همايش موتورهاي درون سوز و نفت مديريت اين نشست را برعهده داشت.

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=42625
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه