نوسازی ناوگان حمل ونقل عمومی، شاید وقتی دیگر!
میهن صنعت : نوسازی ناوگان حمل ونقل عمومی در چهارمحال و بختیاری ضرورتی انکار ناپذیر است، اما برخی مشکلات اقتصادی و کمبود تسهیلات نوسازی این ناوگان را به چالش کشیده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، دولت برای اجرای نوسازی ناوگان حمل و نقل بار و مسافر در کشور بسترهایی را در چندسال اخیر فراهم کرده و تسهیلاتی برای این منظور به مالکان خودروها پرداخت می کند ولی استفاده از این تسهیلات منوط به خواست رانندگان است و هیچ اجباری برای نوسازی وجود ندارد.
به دلیل نبود بستر حمل و نقل ریلی و مشکلات موجود درزمینه حمل ونقل هوایی، 95 درصد جابه جایی بار و مسافر در چهارمحال و بختیاری از طریق ناوگان حمل و نقل جاده ای انجام می شود.
فرسودگی برخی وسایل نقلیه ناوگان حمل ونقل عمومی برون شهری درچهارمحال و بختیاری تعلق به دهه 60 و 70 دارد و عمر مفید آن مدت هاست که به سرآمده است.
فرسودگی بیش از حد برخی از این خودروهای جمعی که روزانه چند صد مسافر را بین شهرهای استان جابه جا می کند، این نکته را در ذهن تداعی می کند که ˈبیش از این طاقت ندارم، بس است دیگر خسته شدم!ˈ
جمعی ازمالکان ورانندگان خودروهای عمومی برون شهری چهارمحال و بختیاری گفتند: تردد ناوگان فرسوده در محورهای ارتباطی استان علاوه بر مشکلات زیست محیطی و مصرف بالای سوخت، ایمنی تردد را نیز به مخاطره انداخته است.
این افراد درگفت وگو با گزارشگر ایرنا می افزایند: گرانی و قیمت بالای خودرو، نرخ بالای سود تسهیلات و نبود اعتبارات کافی برای نوسازی ناوگاتن در حجم انبوه از یک طرف و مشکلات اقتصادی رانندگان و مالکان خودروها مانع استقبال این بخش برای نوسازی ناوگان حمل ونقل عمومی در استان شده است.
مالک یک اتوبوس برون شهری به گزارشگر ایرنا گفت: درآمد و هزینه شاغلان بخش حمل و نقل مسافر و کالا با یکدیگر تناسب ندارد و این قشر نمی توانند از عهده هزینه های عادی برآینده چه رسد به اینکه اقساط تسهیلات بپردازند.
ˈبهروز مرتاضیˈ که مالک یک دستگاه اتوبوس درمسیر شهرکرد به تهران است، افزود: درآمد یک سرویس رفت وبرگشت به تهران هزینه های خودرو و حقوق راننده پاسخ می دهد در این شرایط آیا می توان تسهیلاتی گرفت که ماهانه 10 میلیون ریال قسط آن است.
وی اظهار داشت: از سوی دیگر مالکان ناوگان حمل ونقل بار و مسافر باید برای دریافت تسهیلات معادل تسهیلاتی دریافتی، آورده شخصی داشته باشند که این موضوع با توجه به وضعیت اقتصادی فعلی مقدور نیست.
مرتاضی گفت: مشکلات اقتصادی و موانع دریافت تسهیلات شاغلان بخش حمل و نقل عمومی باعث شده تا از طرح نوسازی ناوگان استقبال نشود و فعالان این بخش مجبور به استفاده از ماشین فرسوده باشند.
یک راننده مینی بوس مسیر شهرکرد به لردگان نیز با تائید اظهارات دیگر رانندگان تصریح کرد: بالابودن اقساط تسهیلات و محدودیت درآمد شاغلان بخش حمل و نقل بار و مسافر در استان باعث شده که این افراد توان بازپرداخت وام های طولانی و سنگین را نداشته باشند.
ˈجلیل پیرانˈ در گفت وگو با گزارشگر ایرنا افزود: مالکان خودروهای فرسوده به دلیل شرایط سخت بازپرداخت تسهیلات و ناتوانی در تامین سهم آورده شخصی برای دریافت تسهیلات، از نوسازی خودرو منصرف می شوند.
وی گفت: علاوه بر بخش مسافری در بخش بار کامیونداران نیز به همین دلایل از نوسازی خودروهای خود امتناع می کنند و تا زمانی که امکان داشته باشد و قوانین اجازه دهد، به کار با خودروهای فرسوده ادامه می دهند.
رئیس یک شرکت حمل و نقل کالا در چهارمحال و بختیاری نیز گفت: با میزان تسهیلاتی که به رانندگان داده می شود، تنها می تواند خودروی فرسوده خریداری کرد.
وی که خواست نامش فاش نشود در گفت و گو با گزارشگر ایرنا اظهار داشت: به عنوان مثال یک میلیارد ریال برای نوسازی یک ماشین باربری پرداخت می شود و مالک نیز باید یک میلیارد ریال آورده شخصی داشته باشد.
وی وثیقه های سنگین بانکی، همخوانی نداشتن درآمد وهزینه شاغلان بخش حمل و نقل بار و مسافر و بالابودن نرخ بازپرداخت تسهیلات را مانع استقبال از طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل عنوان کرد.
وی ادامه داد: نبود و کمبود صنایع بزرگ در استان مشکلات اقتصادی فراوانی برای رانندگان حمل و نقل بار فراهم کرده است.
مدیرکل حمل و نقل و پایانه های چهارمحال و بختیاری که از وضعیت فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی استان گلایه مند است، گفت: هیچگونه محدودیتی برای پرداخت تسهیلات نوسازی وجود ندارد ولی مالکان خودروها از طرح استقبال نمی کنند.
فریبرز کرمی در گفت و گو با گزارشگر ایرنا اظهار داشت: نوسازی و بازسازی ناوگان حمل و نقل جادهای و حمایت دولتی در خصوص ارایه تسهیلات به این بخش موجب رشد فعالیت های تجاری کشور می شود.
وی اظهار داشت: واقعیت این است که درآمد رانندگان و هزینه های آنها برای بازپرداخت تسهیلات همخوانی ندارد و این موضوع منجر به عدم استقبال آنان از دریافت تسهیلات برای نوسازی ناوگان فرسوده شده است.
مدیرکل حمل ونقل و پایانه های چهارمحال و بختیاری ادامه داد: نرخ خدمات حمل و نقل در استان پایین است و برای رانندگان توجیه اقتصادی برای سرمایه گذاری ندارد که این امر باعث شده، تمایل به گرفتن تسهیلات نداشته باشند.
کرمی اظهار داشت: نبود صنایع بزرگ در استان نیز باعث ضعف زیرساخت های حمل و نقل در این استان شده است.
به گفته وی، متوسط عمر ناوگان حمل ونقل عمومی استان برای خودروهای سواری شش سال، مینی بوس بیش از 25 سال و اتوبوس 12 سال است.
کرمی تصریح کرد: رانندگان ناوگان مینی بوس از نظر درآمد و هزینه ضعیف تر از سایر ناوگان حمل و نقل عمومی دارند که در استان برای تسهیل شرایط این افراد 220 میلیون ریال تسهیلات بانکی و 110 میلیون ریال کمک بلاعوض برای نوسازی ناوگان مینی بوسی پرداخت می شود.
مدیرکل حمل ونقل و پایانه های استان ادامه داد: از ابتدای امسال تاکنون در استان 10 نفر برای استفاده از تسهیلات نوسازی مینی بوس، سه نفر برای تسهیلات نوسازی اتوبوس و 34 نفر متقاضی دریافت تسهیلات نوسازی سواری کرایه ای بوده اند.
کرمی تاکید کرد: با توجه به شرایط مالی رانندگان استان، مسئولان ارشد کشور در بخش حمل و نقل باید تسهیلاتی با بهره کم و بازپرداخت طولانی بصورت ویژه برای این استان در نظر گیرند.
به گفته وی، هم اکنون 18 هزار راننده با 11 هزار دستگاه وسیله نقلیه سبک و سنگین درقالب 46 شرکت باربری و 44 شرکت مسافربری حمل و نقل بار و مسافر در استان فعالیت دارند.
کرمی ادامه داد: به طور متوسط روزانه در قالب 600 سرویس حمل بار 9 هزار تن انواع کالا و در یک هزار و 600 سفر، حدود 20 هزار مسافر توسط ناوگان حمل و نقل عمومی در درون و برون استان جابجا می کنند.
کرمی افزود: 21 درصد سفرهای درون استانی توسط سواری های کرایه ای، 45 درصد توسط مینی بوس و 34 درصد نیز توسط اتوبوس های مسافربری انجام می شود.
مدیرکل حمل و نقل و پایانه های استان گفت: 9.5 درصد سفرهای برون استانی نیز با سواری کرایه ای، 10.5 درصد با مینی بوس و 80 درصد نیز با اتوبوس انجام می شود.
به گزارش ایرنا، برای نوسازی کامیون و اتوبوس تسهیلات یک میلیارد ریالی با سود 15 درصد و بازپرداخت هفت ساله و برای نوسازی مینی بوس های فرسوده نیز 400 میلیون ریال تسهیلات باسود چهار درصد و بازپرداخت پنج ساله پرداخت می شود.
نرگس کریمی
ایرنا