نوش داروی اقتصاد بیمار کشور نه برجام بود و نه توافقات سیاسی
نمیتوانیم منکر این نکته شویم که برجام می توانست یک اتفاق خوب دیپلماتیک برای کشور باشد اما آنچه که مشخص است تمرکز بیش از اندازه به برجام باعث شد تا تمام ارکان اقتصادی کشور منوط به برجام شود در نتیجه از مولفه های دیگر توسعه اقتصادی مانند تولید باز ماندیم.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، چند سالی است که بازار قلب تپنده ی اقتصاد کشور بر مدار مطلوبی فعالیت ندارد و رکود قابل ملاحظه ای بر آن حاکم بوده به طوری که هر روز شاهد تعطیلی پی در پی واحد های تولیدی هستیم. دوره ی قبل بخش زیادی از کارشناسان بازار یکی از بزرگترین علل کسادی بازار را عدم برخورداری مراودات تجاری مناسب تولیدکنندگان با کشورهای خارجی می دانستند، به این علت بخش زیادی از برنامه های اقتصادی کشور معطوف به نتیجه برجام بود و تمرکز بیش ازاندازه دولت به اقدامات سیاسی سبب شد تا بخش تولید کشور که محرک اقتصاد بود دچار مشکل شود و در نتیجه اکثر واحد های تولیدی در شرایط آشفته ای قرار بگیرند.
توافقات سیاسی سبب شد تا دولتی ها با قدرت هرچه بیشتر به سراغ انجام مذاکره و همکاری با شرکت های خارجی بروند. نتیجه این مذاکرات هم با قرارداد های خودرویی آغاز شد در پی این امر اکثر شرکت های خصوصی هم به پای میز مذاکره و بستن قرارداد نشستند.
طولی نکشید مو زرد غمار باز تمام نقشه های دولتی ها را نقش بر آب کرد و احزاب باد نظیر خودروسازان فرانسوی و سازندگان هواپیما که با ایران قرارداد داشتند به راحتی هرچه تمام تر از تعهدات خود صرفه نظر کردند و کابینه اقتصادی هم با یک دنیا آرزو و آمال رها شد. البته نباید از این موضوع صرفه نظر کرد بخش قابل توجهی از تعهداتی هم که شرکت های خارجی باید به آن عمل می کردند در طول همکاری هایشان انجام نشد.
جوانان غیور این مرز و بوم در این سالها بدون توافقات سیاسی و برجام به توفیقات در بخش های مختلف علمی و صنعتی دست پیدا کردند و این امر نشان از عدم وابستگی متخصصان و دانشمندان داخلی به برجام دارد اما اتفاقی که پس از برجام در کشور زیر سایه ی سو مدیریت دستگاه هایی نظیر وزارت صمت افتاد، افزایش واردات و تعطیلی پی در پی واحد های تولیدی بود.
نوش داروی اقتصاد بیمار کشور نه برجام بود و نه توافقات سیاسی بلکه اجرای اهداف اقتصاد مقاومتی موجب می شد اقتصاد بیمار رخت عافیت به تن کند در همین راستا حیدر مستخدمین حسینی معاون اسبق بانک مرکزی در خصوص اظهارات محمد جواد ظریف که گفته بود "اگر برجام نبود دلار 4 سال پیش به قیمت امروز میرسید" اظهار کرد: برجام بزرگترین اشتباه دولت در چند سال اخیر بود. این اشتباه در تاریخ ثبت شد و همه پذیرفتهاند که نباید همه تصمیم گیریها و تصمیمسازیها در چارچوب برجام انجام میشد.
وی گفت: اگر برجام به درستی انجام میشد شاید حرف آقای ظریف درست بود. در حال حاضر میبینیم برجام برای ایران هیچ کاربردی نداشت و از 5 سال پیش که حرف از برجام زده شد دیگر در داخل کشور هیچ فعالیتی صورت نگرفت. رئیس جمهور و آقای ظریف فقط انتظار داشتند از طریق برجام اقتصاد کشور رونق پیدا کند.
معاون اسبق بانک مرکزی بیان کرد: آنها فکر میکردند اروپا و غربیها سرمایه هایشان را به ایران انتقال می دهند و ایران با یک رشد اقتصادی بالایی مواجه خواهد شد. برخی از کارشناسان انتقاد صریحی به این مسئله داشتند و میگفتند که باید از ظرفیت های داخل استفاده کرد نه اینکه تمام امیدمان به برجام باشد. متاسفانه در حال حاضر ما با یک اقتصاد آشفته مواجه شدهایم و عدم اعتماد بین مردم و دولت ایجاد شده است.
میثم موسایی، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این خصوص اظهار کرد: خود رئیس جمهور میبایست تیم اقتصادی خود را تغییر میداد. ولی فعلا مجلس که پارسال به این افراد رای اعتماد داده، امروز در حال استیضاح آنهاست. با توجه به شرایط اقتصادی کشور تیم اقتصادی باید تغییر پیدا کند و افرادی بیایند که براساس سیاست مقاومتی قدم بردارد.
انتهای پیام/