«میهن صنعت» گزارش می دهد؛

هرآنچه که باید از سامانه انتشار آزاد اطلاعات بدانید/ 68 زیرمجموعه وزارت صنعت غیر فعال هستند

برای اولین بار قانون دسترسی آزاد به اطلاعات که به منظور شفافیت در کار نهادهای حکومتی و امکان نظارت شهروندان و رسانه‌ها پیشنهاد شده بود، در 6 بهمن ماه سال 1387 در مجلس شورای اسلامی تصویب شد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، برای اولین بار قانون دسترسی آزاد به اطلاعات که به منظور شفافیت در کار نهادهای حکومتی و امکان نظارت شهروندان و رسانه‌ها پیشنهاد شده بود، در 6 بهمن ماه سال 1387 در مجلس شورای اسلامی تصویب شد.

قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مشتمل بر ٢٣ ماده و هفت تبصره بود که در تاریخ ۳۱ مرداد ماه سال ۸۸ از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد تایید قرار گرفت. البته این قانون در همان سال به منظور اجرایی شدن به محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور وقت، ابلاغ شد اما تدوین آیین‌نامه اجرایی و ابلاغ آن تا سال ۱۳۹۴ به طول انجامید. براساس این قانون هر فرد ایرانی می‌تواند به همه اطلاعات طبقه‌بندی نشده دسترسی داشته باشد.

گرچه بر اساس قانون تمامی دستگاه‌ها در راستای افزایش شفافیت و جلوگیری از رانت اطلاعات،موظف به عضویت در سامانه انتشارو دسترسی آزاد به اطلاعات هستند اما بسیاری از سازمان ها تا به این لحظه از عضویت در این سامانه خودداری کرده اند. بر اساس اطلاعات موجود تا این لحظه 516 دستگاه عضو این سامانه شده اند.

نحوه درخواست و پیگیری آن

بر اساس ماده (۸) آیین‌نامهٔ اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات هر شخص حقیقی یا حقوقی ایرانی می‌تواند درخواست خود برای دسترسی به اطلاعات را به صورت برخط از طریق درگاه الکترونیک حقیقی با ثبت‌نام در سامانه به آدرس foia.iran.gov.ir و ایجاد حساب کاربری، پیشخوان دولت الکترونیک، پست یا مراجعهٔ حضوری به واحد اطلاع‌رسانی مؤسسهٔ درخواست‌شونده، تسلیم کند.

کاربران درخواست خود را از طریق یک فرم که به تصویب کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات رسیده است، تکمیل و ارسال می‌کند. دستگاه‌ها ۱۰ روز مهلت دارند اطلاعات مورد نظر شهروندان را ارائه بدهند و در صورتی که این زمان به تأخیر بیفتد، شهروندان در همین سامانه، می‌توانند شکایت خود را ثبت کنند تا از طریق کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات پیگیری شود.

اطلاعات قابل انتشار در این سامانه شامل آمار رسمی، آیین‌نامه‌ها و ضوابط، اطلاعات قراردادها، آیین‌نامه‌های مشارکت اشخاص در اجرای اختیارات سازمان، ساز و کارهای شکایت شهروندان از تصمیمات و اقدامات، اهداف، وظایف، سیاست‌ها و خط مشی و ساختار، اختیارات و وظایف مأموران ارشد دستگاه، اسناد و مکاتبات اداری، روش‌ها و مراحل ارائه خدمات سیستم به جامعه و انواع اطلاعات نگهداری شده و آیین‌نامه دسترسی به آنها است و مطابق قانون، وظیفه‌ دستگاه ها، ارائه اطلاعات پردازش شده نیست، بلکه ارائه اصل اسناد است.

 

تنها 23 زیرمجموعه وزارت صنعت فعال هستند

وزارت صنعت، معدن و تجارت یکی از وزارتخانه های مهم کشور است که بسیاری از قراردادهای مهم صنعتی کشور در این وزارتخانه به امضاء می رسند. این وزارتخانه با وجود 91 بخش زیر مجموعه تنها 23 بخش فعال در این سامانه دارد و 68 زیرمجموعه دیگر آن غیر فعال هستند.

در شرایطی که شفافیت یکی از مهمترین اهداف این قانون برای جلوگیری از فساد و رانت اطلاعاتی بود، عضویت کامل وزارت صمت در این سامانه می تواند در هرچه بهتر شدن وضعیت آن کمک کند.

نظارت مردم به واسطه عضویت در این سامانه می تواند در فرایند عملکرد وزارت صنعت، معدن و تجارت بسیار مفید باشد اما با گذشته 15 ماه از راه اندازی این سامانه، هنوز بخش های مهمی از این وزارتخانه در این سامانه عضو نشده اند.

انتهای پیام/

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=169490
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه