واردات واگن، تولیدکنندگان را از ریل خارج کرد
بخش ریلی به سبب مزیت هایی نظیر موقعیت جغرافیایی کشور و هزینه های اندک نسبت به دیگر بخش ها حمل ونقل موجب تحقق اهداف کلان اقتصادی می شود.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، بخش ریلی یکی از بخش هایی است که در این سالها مغفول مانده در صورتیکه از مزیت های بسیاری برخوردار است بخش ریلی با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور که نقطه اتصال برای کشورهای همسایه بوده به همین موجب بخش ریلی با برخورداری از ظرفیت های مناسب برای ترانزیت کالا، مزیت صادراتی برای بسیاری از تولیدات داخلی نسبت به دیگر روش های حمل و نقل دارد.
یکی از مزیت های بخش ریلی نازل بودن هزینه ها نسبت به بخش جاده ای و هوایی بوده به طور مثال بار ۴ کامیون با یک واگن جابجا می شود از این رو هزینه ها روندی نزولی خواهند داشت. از سوی دیگر بخش ریلی در مقایسه با ۲ بخش دیگر از امنیت و ایمنی بیشتری بهره مند است البته نباید در این بین از انعطاف اندک بخش ریلی غافل شد به این علت که جابجایی بار تا جایی انجام می شود که ریل وجود دارد و پس از آن باید با کامیون انتقال صورت بگیرد.
یکی از موانعی که هم اکنون این صنعت پر سود را گرفتار مشکل کرده بحث عدم اتصال برخی از مناطق کشور از طریق ریل به یکدیگر است. دیگر خوانی که سبب کند شدن روند توسعه این بخش شده، فرسودگی ناوگان ریلی است. به گفته برخی از کارشناسان عمر بخش قابل توجهی از واگن های موجود در این ناوگان به بیش از ۳۵ سال می رسد که در این میان تیره بودن ارتباطات خارجی به علت تحریم ها بر آهنگ نوسازی و بهسازی ناوگان ریلی سایه افکنده است.
یکی از مواردی که سبب شده تا شرکت های حمل و نقل ریلی مسافری و باری برای نوسازی و تعمیر واگن هایشان دچار مشکل شوند کمبود نقدینگی و تامین منابع مالی است. وجود این مشکلات موجب بزرگ شدن حجم معوقات تولیدکنندگان واگن داخلی شده، معوقات برخی از این شرکت ها به بیش از یک یا ۲ سال می رسد و این امر مزید بر علت شده تا تولیدکنندگان به سراغ تعدیل نیرو و یا کاهش میزان تولید بروند در حالیکه شرکت های تولید واگن داخل کشور ظرفیت بالایی برای تولید واگن دارند به طوریکه محصولات برخی از آن ها جنبه صادراتی دارد و در بازارهای دیگر کشور ها ورود کرده است.
با توجه به وجود تقاضا بالای واگن در کشور تولیدکنندگان می توانند سهم به سزایی در راستای تامین نیاز بازار داشته باشند اما واردات واگن از کشور های دیگر سبب شده تا بازهم داستان کلیشه ای مغفول ماندن تولید داخلی کشور تکرار شود.
دستگاه دولتی به منظور تامین نیاز داخلی و نوسازی ناوگان کشور با شرکت های خارجی وارد مذاکره و امضای قرداد می شود. این قرداد ها تا به این لحظه تنها سبب شده تا بازار کشور در اختیار کشورها دیگر قرارگیرد در صورتیکه به گفته رجبی رئیس انجمن صنفی حمل و نقل ریلی توان ایران در تولید واگن بی نظیر است.
وی تصریح کرد: تمامی شرکتهای حملونقل ریلی توان ساخت و بومی سازی کردن این صنعت را به عالیترین شکل ممکن دارند.
رئیس انجمن صنفی حمل و نقل ریلی افزود: اصلیترین مشکل بخش حملونقل ریلی پول است و اگر دولت بتواند منابع مالی این شرکتها و بخشی از مطالبات آنها را پرداخت هم مشکل این شرکتها و هم مشکل شرکتهای حملونقل ریلی برطرف میشود.
این فعال حوزه ریلی اظهار کرد: در ایران شرکتهای واگنسازی قوی مانند ایریکو، واگنسازی تهران، مپنا وجود دارد که با مشکل مالی زیادی روبهرو هستند.
به گفته ی رجبی دولت میتواند با ارائه تسهیلات ارزان قیمت بخش بزرگی از مشکلات این شرکتها برطرف کند.
واردات تنها موجب می شود تا بازار کشوری فرصت مناسبی برای سودآوری کشورهای خارجی شود لذا دولت با تزریق سرمایه و ایجاد فرصت برای تولیدکنندگان داخلی موجب رشد، توسعه و اشتغال زایی در کشور می شود و با توجه به شرایط اقتصادی توجه هرچه بیشتر بخش های مستعد مانند بخش ریلی سبب بهبود شرایط خواهد شد.
انتهای پیام/