پایان طراحی مفهومی شتابگر سیکلوترونی در ایران
میهن صنعت : دبیر شورای عالی عتف با اعلام افزایش تعداد طرحهای کلان ملی به 40 طرح از آغاز فاز اجرایی دو طرح کلان ملی «سامانه حمل و نقل ریلی پرسرعت» و «شتابدهنده سیکلوترون» خبر داد.
به گزارش میهن صنعت به نقل از ایسنا، دکتر محمد مهدینژاد نوری در حاشیه نود و دومین جلسه کمیسیون دائمی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری درباره گزارش ارائه شده دو طرح کلان ملی توضیح داد: پیادهسازی فناوری سامانه حمل و نقل ریلی پرسرعت در واقع دستیابی به فناوری ساخت قطارهایی با سرعت بالای 350 کیلومتر در ساعت است که به دلیل پهناور بودن کشور به شدت به آن نیازمند هستیم.
به گفته معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم در این طرح تأکید بر دستیابی به دانش فنی تجهیزات و ساخت این سامانه است تا کشور مانند حوزه خودرو، در این بخش از سیستم حملونقل نیز از قافله جهانی عقب نماند.
وی خاطر نشان کرد: دانشگاه علم و صنعت به عنوان دانشگاه محور در اجرای این طرح گزارش خوبی از روند آن ارائه کرد که بر اساس این گزارش، سازماندهی و مسألهشناسی طرح به خوبی انجام شده و تعداد زیادی پروژه کارشناسی ارشد و دکتری مرتبط با آن تعریف شده است.
دبیر شورای عالی عتف با اشاره به اینکه هماهنگیهای لازم با سازمانهای مرتبط با این طرح انجام شده است، اظهار کرد: طرح تجاری و توجیهات فنی و صنعتی آن نیز تهیه شده و گام بعدی آغاز فاز اجرایی آن است. در این فاز نیز برخی از قطعات در داخل طراحی و ساخته میشوند و فناوری ساخت برخی قطعات نیز به کشور منتقل میشود اما در نهایت کل مجموعه با تکیه بر توان داخلی ساخته خواهد شد.
«شتابدهنده سیکلوترون»
مهدینژاد در ادامه درباره ارائه گزارش روند اجرای طرح طراحی و ساخت شتابدهنده حلقوی یا سیکلوترون گفت: سیکلوترون کاربردهای بسیار زیادی در حوزه تشخیص در بهداشتودرمان و همچنین در ساخت رادیوداروها دارد و میتوان گفت که بیمارستانهای بزرگ کشور به آن نیازمندند.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم با تأکید بر تحریم بودن ایران در زمینه خرید این گونه دستگاهها، افزود: این طرح هماکنون پیشرفت خوبی داشته و طراحی مفهومی آن به پایان رسیده است.
به گفته وی گروه مجری این طرح هماکنون در حال آغاز فاز اجرایی و ساخت قطعات اولیه آن هستند که با حمایتهای فنی سازمان انرژی اتمی ایران، احتمال ساخت این دستگاه در کمتر از سه سال زیاد است.
دبیر شورای عالی عتف گفت: دانشگاه تهران نیز در سال جاری از سیکلوترون ساخته شده توسط اساتید این دانشگاه رونمایی کرده که حجم و فناوری آن متفاوت است اما این دانشگاه نیز در ساخت این سیکلوترون به دانشگاه امیرکبیر به عنوان دانشگاه محوری کمک خواهد کرد.
در نود و دومین کمیسیون دائمی شورای عالی عتف همچنین گزارش تصویب دو طرح کلان ملی «طراحی و ساخت موتورهای موشک پیشران کرایوژنیک» برای پرتاب ماهوارههای زمینآهنگ و نیز «نظام حکومتی الگو» در جلسه دوازدهم شورای عالی عتف خوانده شد که با احتساب این دو، تعداد طرحهای کلان ملی مصوب شورای عالی عتف به 40 طرح میرسد.