«میهن صنعت» بررسی کرد؛

گره کور ترخیص خودروهای وارداتی از گمرک چه زمانی باز خواهد شد؟

تصمیمات خلق الساعه و البته فساد گسترده در واردات خودرو باعث شده تا حجم عظیمی از نارضایتی ها گریبانگیر شرکت های واردکننده خودرو شود. مشتریانی که تا امروز و پس از گذشت یک سال همچنان منتظر خروج خودروهای خود از گمرک جمهوری اسلامی ایران هستند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، دی ماه سال 97 بار دیگر واردات خودرو بسته شد. با این دستور بسیاری از شرکت‌های واردکننده دیگر نتوانستند به فعالیت خود ادامه دهند و در حال حاضر تنها به خدمات دهی به خودرو‌های وارد شده می‌پردازند. تعداد نزدیک به 13000 خودرو از برند‌های مختلف در گمرک خاک می‌خورند و منتظر ورود به بازار هستند. از این سو بسیاری از مشتریان نیز چشم به راه خودرو‌های ثبت نامی و خریداری شده خود هستند که در گمرک مانده است.

مشکل در این زمینه تنها به این قسمت معطوف نمی‌شود زیرا بسیاری از این خودرو‌ها که به صورت قانونی وارد شده بودند و در حال حاضر در گمرک مانده‌اند پیش از بسته شدن واردات به ایران رسیده بودند اما در حال حاضر در کنار دیگر خودرو‌ها گرفتار این قانون شده‌اند. یکی دیگر از مشکلات نیز این است که اگر خودرویی از گمرک خارج شود و قرار باشد به دست مشتری برسد، خریدار باید مابه‌التفاوت آن را بپردازد که این برای خریدار غیر قابل قبول است.

در همین رابطه مهدی دادفر، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو گفت: " هم‌ اکنون 4700 دستگاه خودرو از گمرک خارج شده و پروسه شماره‌گذاری آن‌های در حال انجام شدن است.این نکته را نیز باید گفت که حدود 2800 دستگاه خودرو وارداتی اظهار گمرکی شده و 2500 خودرو بلاتکلیف و 2800 دستگاه دیگر نیز توسط مراجع قضایی توقیف شده است. در مورد خودروهایی که از گمرک خارج شده‌اند علاوه بر شماره‌گذاری بحث قیمت‌گذاری و پرداخت مابه‌التفاوت توسط مشتریان نیز وجود دارد که به یک مشکل جدید تبدیل شده است."

دادفر در ادامه افزود: "مشتریان باید هزینه مابه‌التفاوت را بپردازند اما زمانی که خریدار زیر بار چنین مسائلی نمی‌رود باید مرجعی برای تمام شدن این ماجرا وارد کار شود. به طور متوسط بین 150 الی 500 میلیون تومان هزینه مابه‌التفاوت را باید مشتریان بپردازند. شرکت‌ها در این خصوص مدعی هستند و این نکته را نیز باید گفت که شماره‌گذاری‌ها انجام شده است. بنابراین تعدادی از خودروها به دست مشتریان رسیده است."

از طرفی 16 دی ماه بود که مصوبه هیات دولت برای امکان خروج این خودروها از گمرک صادر شده بود تا به این واسطه شرکت های واردکننده و مشتریان از مشکلات پیش آمده رهایی پیدا کنند که بازهم  به‌دلیل عدم فقط هزار دستگاه خودرو از توانستند به واسطه این مصوبه از گمرکات خارج شوند. در ادامه دولت طی مصوبه ی دیگری زمان ترخیص خودروهای رسوب کرده در گمرکات کشور و مناطق ویژه اقتصادی را به مدت دو ماه دیگر تمدید کرد.متاسفنه باز هم  به دلیل مشکلات و ناهماهنگی سیستم بانکی و البته عدم همکاری سازمان ملی استاندارد، ترخیص این خودروهای بسیار کند پیش رفته و در نهایت فقط پنج هزار خودرو از گمرکات و مناطق ویژه اقتصادی مجوز خروج پیدا کرده‌اند.

علی شکوهی؛ کارشناس صنعت خودرو در این همین رابطه به خبرنگار «میهن صنعت» گفت: چند مشکل در این زمینه وجود دارد که یکی از آنها تخصیص ارز است. بسیاری از واردکنندگان با ارز 4200 این خودرو‌ها را وارد کردند و آنها را به صورت فروش قطعی به مردم فروخته‌اند و از این بابت نمی‌توانند ما به التفاوت باقی مانده را از مردم بگیرند. در کنار این‌ها بحث اسقاط خودرو مطرح می‌شود که در حال حاضر خودرویی اسقاطی کم و قیمتی بالا دارد که عملا صرفه اقتصادی ندارد. در زمانی که هر شخص می‌توانست با اسقاط خودرو یک دستگاه خودرو وارداتی به کشور بیاورد بسیاری از این خودرو‌ها اسقاط شدند و تعداد آنها کمتر و کمتر شد.

شکوهی در خصوص خوابیدن بیش از یکسال خودرو‌ها در گمرک عنوان کرد: بیشتر خودرو‌ها بیش از یکسال است که در گمرک مانده‌اند و این سبب شده تا خسارات بسیاری از نظر فنی و ظاهری به خودرو‌ها وارد شود که حل کردن این مشکل بر عهده شرکت وارد کننده است.

این کارشناس صنعت خودرو افزود: در هر صورت این خودرو‌ها باید از گمرک خارح شود زیرا شرکت وارد کننده، این خودرو را به صورت کامل از شرکت مادر خریداری کرده و پول آن را پرداخت کرده است. از طرفی دیگر مشتریان نیز خودرو‌ها را به صورت قطعی خرید و یا پول آن را به صورت کامل تکمیل وجه کردند و این تعهد خودروساز است که باید خودرو را به آنها تحویل دهد. مشکل دیگر این است که خودروساز نمی‌تواند خودرو را به مبدا بازگرداند و پوب را پس بگیرد و یا خودرو را به مقصد دیگری بفروشد زیرا بسیاری از این خودروها به نام ایران ثبت و برخی نیز شماره شاسی به آنها اختصاص داده شده که از لحاظ قانونی غیر قابل انتقال است. در نتیجه خودرو‌هایی که در گمرک مانده است باید منتظر مصوبه جدید باشد و یا آنکه ارگان‌های مربوطه تصمیم بگیرند که به روند ترخیص سرعت ببخشند.

فربد زاوه؛ دیگر کارشناس صنعت خودرو با اشاره به روند بسیار پیچیده گمرکات کشور به خبرنگار «میهن صنعت» گفت: متاسفانه روند گمرکات بسیار پیچیده و سختگیرانه شده است و برای خارج شدن خودرو از گمرک مراحل دست و پا گیری وجود دارد.

وی ادامه داد : یکی دیگر از مشکلات بحث نقدینگی است که واردکننده مجبور می‌شود بابت هر دلار 8 الی 9 هزار تومان پرداخت کند که به طور مثال برای یک سانتافه 300 میلیون تومان اضافه تر از قبل باید پرداخت کنند و این خودرو که پیش از این با 100 میلیون تومان وارد و ترخیص میشد حالا با 400 میلیون تومان این عمل انجام می‌شود.

زاوه ادامه داد :  خب اگر تعداد این خودرو‌ها 1000 دستگاه باشد رقمی حدود 300 میلیارد تومان بیشتر به وارد کننده تحمیل خواهد شد. این پول قطعا در حساب واردکننده نخواهد بود و خریداران نیز راضی به پرداخت بالا تر نخواهند شد و این یک درگیری بین خریدار و واردکننده است که توسط قانون‌های بی مورد دولت ایجاد شده است.

این کارشناس در خصوص قیمت نیز افزود: اگر کاهشی صورت بگیرد مقطعی خواهد بود به علت اینکه اگر عرضه کالایی محدود باشد انتظار کاهش قیمت آن بیهوده خواهد بود. قیمت این خودرو‌ها بعد از عید به شدت افزایش یافت و اگر قرار بر افزایش قیمت باشد به اون نقطه از گرانی نخواهد رسید. زمانی که انتظار آتی توزیع وجود نداشته باشد اگر قیمت آن محصول کاهش پیدا کند خیلی کوتاه مدت و ناپایدار خواهد بود و دوباره به قیمت اولیه و یا بالاتر از آن بر خواهد گشت.

گزارشگر : اشکان آثار

انتهای پیام/

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=180705
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه