تولید خودرو در بریتانیا به پایینترین سطح ۷۰ سال اخیر رسید/تیر خلاص ترامپ به صنعت خودروی بریتانیا؟
تنها ۵۹ هزار دستگاه خودرو در ماه گذشته تولید شد، کمترین میزان از اوایل دهه ۵۰ میلادی تاکنون رقم خورد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، تولید خودرو در بریتانیا در ماه گذشته به پایینترین میزان خود در بیش از ۷۰ سال اخیر رسید؛ کارشناسان علت این کاهش چشمگیر را به تعطیلات عید پاک و همچنین تعرفههای تجاری جدید دولت ترامپ نسبت میدهند و هشدار دادهاند که صنعت خودروی بریتانیا با “بحران تولید کمحجم” مواجه شده است.
براساس آخرین آمار، در ماه آوریل تنها ۵۹ هزار و ۲۰۳ دستگاه خودرو در این کشور تولید شده که نشاندهنده کاهشی ۱۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. این رقم، پایینترین آمار تولید در ماه آوریل از سال ۱۹۵۲ تاکنون محسوب میشود، مگر در سال ۲۰۲۰ که بهدلیل تعطیلیهای ناشی از همهگیری کرونا، تولید تقریباً متوقف شده بود.
همچنین میزان تولید خودرو در آوریل نسبت به مارس حدود ۲۵ درصد کاهش داشته است. انجمن تولیدکنندگان و فروشندگان خودرو بریتانیا (SMMT) تعطیلات عید پاک و تغییر در خطوط تولید برخی کارخانهها را از عوامل توقف موقت تولید در این ماه دانست.
واکنش انجمن خودروسازان بریتانیا
مایک هاوس، مدیرعامل SMMT اعلام کرد:
«چند ماه اخیر یکی از سختترین شروعهای سال برای صنعت خودروی بریتانیا از سال ۲۰۰۹ تاکنون بوده است. نیاز فوری به اقداماتی وجود دارد که تقاضای داخلی را تقویت کرده و رقابتپذیری بینالمللی ما را افزایش دهد.»
او افزود:
«برای بهرهبرداری از فرصتهای تجاری موجود، باید سرمایهگذاری بیشتری جذب شود. این امر تنها در صورتی امکانپذیر است که استراتژی صنعتی جامع، نوآورانه و بلندمدتی تدوین شود تا اعتماد سرمایهگذاران را جلب کند. اگر این استراتژی بهدرستی اجرا شود، رشد اقتصادی، اشتغالزایی و کربنزدایی در سراسر بریتانیا به دنبال خواهد داشت.»
نقش تعرفههای ترامپ در بحران تولید
در کنار عوامل داخلی، کارشناسان تأکید دارند که تعرفههای تجاری دولت ترامپ بر واردات خودرو تأثیر چشمگیری بر کاهش تولید بریتانیا داشتهاند. طبق آمار، صادرات خودرو بریتانیا به آمریکا در ماه گذشته بیش از ۱۰ درصد کاهش یافته است.
دیوید بِیلی، استاد اقتصاد کسبوکار در دانشگاه بیرمنگام، در گفتوگو با Auto Express اعلام کرد:
«صنعت خودروی بریتانیا در شرایط بحرانی قرار دارد. تولیدکنندگان با ظرفیت پایین کار میکنند که باعث افزایش هزینهها میشود.»
او ادامه داد:
«هرچند بسیاری از کشورها تحت فشار قرار دارند، اما تأثیر تعرفههای ترامپ بر صنعت خودروی بریتانیا شدیدتر بوده، چراکه برندهای لوکس و پرمیوم بریتانیایی در بازار آمریکا موفق عمل کردهاند.»
راهکار پیشنهادی برای خروج از بحران
بیلی از دولت بریتانیا خواست تا هرچه سریعتر استراتژی صنعتی خود را که بارها به تعویق افتاده، منتشر کند. او تأکید کرد که حمایت از صنایع پیشرفته و خودروسازی نیازمند مجموعهای از اقدامات هماهنگ است، از جمله:
-
جذب سرمایهگذاری برای تولید خودروهای الکتریکی
-
بازسازی زنجیره تأمین، بهویژه در حوزه باتری
-
آموزش مجدد و توانمندسازی نیروی کار
-
کاهش هزینههای انرژی
در مجموع، صنعت خودروی بریتانیا در آوریل ۲۰۲۵ با بحران تولید کمحجم روبهرو بوده است. کاهش چشمگیر تولید، افت صادرات به آمریکا و نبود استراتژی صنعتی روشن، همه زنگ خطرهایی برای آینده صنعت خودرو در این کشور محسوب میشوند. تدوین و اجرای یک برنامه راهبردی میتواند مسیر خروج از این بحران را هموار کند.
انتهای پیام/