طلاییترین هفته بورس 46 ساله با دو رکورد تاریخی و بازدهی 6درصد
میهن صنعت : با ثبت دو رکورد تاریخی بیشترین جهش روزانه و ورود به کانال 28 هزار واحدی شاخص، رکورد میانگین بازدهی هفته ای هم با6.1 درصد شکسته شد تا طلاییترین و رویایی هفته بورس در عمر 46 ساله بازار سهام سپری شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی میهن صنعت نخستین هفته مهرماه در حالی با ادامه حاشیه های بازارهای ارز و طلا و برخی اخبار غیر اقتصادی سپری شد که طی آن بازار سهام 46 ساله کشور بیسابقهترین و تاریخیترین هفته خود در عمر 46 ساله را طی کرد تا بار دیگر این ویترین اقتصادی کشور مورد توجه ویژه مسئولان و مردم قرار گیرد اما به رغم رکوردشکنیهای پی در پی شاخص بورس و افزایش قیمتها، آمار خریداران همچنان از عدم تمایل سهامداران حقیقی و باور آنها به بهبود وضعیت بازار حکایت دارند.
این در حالی است که بعد از هفته منتهی به 15 شهریور که با یک رکورد و میانگین بازدهی 4 درصدی طلایی ترین هفته بورس در سال جاری رقم خورده بود، در هفته گذشته با جهش 692 واحدی شاخص و ورود آن به کانال 28 هزار واحدی برای نخستین بار، بورس طلایی تر از همیشه شد و رویایی ترین روزهای خود را به نظاره نشست.
*رشد همه متغیرهای اصلی معاملات
براساس این گزارش، بورس اوراق بهادار در هفته منتهی به 5 مهر 91 در مجموع 5 روز کاری را به خود دید و طی آن همه متغییرهای اصلی آن با افزایش به ثبت رسیدند. به طوری که ارزش کل معاملات و حجم سهام معامله شده به همراه تعداد خریداران، نسبت به هفته مشابه قبلتر به ترتیب 5.4، 2.4، 16.6 درصد رشد کرده است.
بر این اساس در هفته گذشته بالغ بر 2 میلیارد و 11 میلیون سهم به ارزش 554 میلیارد تومان داد و ستد شد که در این معاملات خبری از داد و ستد عمده شرکتها نبود و همه این حجم مربوط به معاملات خرد و بلوک سهام شرکتها بود. این تعداد سهام در حالی معامله شد که طی آن از مجموع تقریبی 6 میلیون نفر سهامدار ایرانی فقط 42 هزار و 553 هزار نفر اقدام به خرید سهام شرکتهای ارزنده بورس کردند که در مقایسه با آمار هفتگی 70 تا100 هزار نفری دورههای گذشته، تعداد خریداران هفته پیش از حجم پایینی برخوردار بود.
*بی سابقه ترین جهش های شاخص بورس
ولی به رغم عدم رشد متناسب با ثبت رکوردهای جدید تعداد خریداران، شاخص بورس اوراق بهادار به مدد رشد سهام شرکتهای بزرگی چون فولاد مبارکه، ملی مس، فولاد خوزستان، توسعه معادن و فلزات، سرمایهگذاری غدیر، چادرملو، گلگهر، نفت و گاز پارسیان، مپنا، پالایشگاه بندرعباس، پتروشیمی کرمانشاه و سایر شرکتهای موثر با رشد بی سابقه ای به ثبت رسید که در عمر شاخص، چنین ارقامی و رکودهایی مشاهده نشده بود .
چرا که در نتیجه اثر این شرکتها، دماسنج بازار سهام 46 ساله کشور در آخرین روز هفته با جهش تاریخی 692 واحدی نه تنها رکورد بیشترین افزایش ارقام – که تا پیش از این با 593 واحد در 4 شهریور 88 به ثبت رسیده بود – را شکست بلکه بعد از ماه ها انتظار توانست برای نخستین بار وارد کانال 28 هزار تایی شود. کانالی که تا در ماه های خرداد تا شهریور کمتر کسی می توانست امید به تحقق آن باشد.
*رکورد میانگین هفتگی هم شکسته شد اما …
این رکورد تاریخی منجر شد تا طی 5 روز کاری هفته پیش شاخص بورس بیش از هزار و 617 واحد پرش کند تا رکورد میانگین بازدهی هفتگی هم که با 4 درصد در هفته منتهی به 15 شهریور سال جاری به دست آمده بود، شکسته شود و به 6.1 درصد برسد .
به این ترتیب با توجه به افزایش 2 هزار و 226 واحدی شاخص از اول سال تا هفته پیش ،میانگین بازدهی سرمایهگذاری در بازار سهام – که از 31خرداد تا مرداد 7 درصد منفی و در 25 شهریور مثبت شده بود – در مجموع 7 ماه اخیر به 8.6 درصد رسید ولی این درصد همچنان حکایت از عقبماندن بازار سهام نسبت به بازارهای رقیب دارد و نتوانسته بخشی از زیان های سهامداران را جبران کند.
به هر ترتیب خارج شدن بازدهی بورس از منفی و حرکت آن به سمت بازدهی مثبت میتواند مایه امید به بهبود وضعیت بورس اوراق بهادار در هفتهها و ماههای آینده باشد البته به شرطی که عوامل مؤثر بر سودآوری شرکتها همچنان پایدار بوده و از اخبار منفی و یا تصمیمگیریهای منفی مؤثر بر روند بورس خبری نباشد.
*تداوم غیبت محسوس سهامداران حقیقی
براساس این گزارش با این همه آمار هفتگی خریداران سهام به نسبت هفته های دو ماه اول سال جاری و یا چند ماه نخستین سال گذشته پایین مانده و بررسی جزئیات معاملات سهام شرکتهای بزرگ و مطرح بورس در هفته پیش این ادعا را ثابت میکند.
به طوری که از میان 325 شرکت بورس و در بین 50 شرکت بزرگ ،فقط 6 شرکت پالایشگاه بندرعباس، توسعه و معادن فلزات، ایرانخودرو، فولاد مبارکه، ملی مس و سایپا دارای تعداد خریداران مناسب بودند. این شرکتها به ترتیب 3 هزار و 212، 2004، 1729، 1501 ، 1468 و 1126 خریدار داشتند اما باقی شرکتهای بزرگ کمتر از هزار نفر خریدار را آن به رغم رشد بهای سهام به خود جذب کردهاند.
به طوری که شرکتهایی مانند گروه بهمن، بانکهای پارسیان، پاسارگاد، صادرات و تجارت، گلگهر و چادرملو، فولاد خوزستان، سرمایهگذاری غدیر، حفاری شمال، نفت و گاز پارسیان، مپنا، کالسیمین، سرمایهگذاری امید ، پتروشیمیهای شازند اراک ، فناوران، خارک، و پردیس و همچنین پالایشگاه تبریز و توسعه معادن روی حداکثر 985 خریدار به خود دیدند.
بخشی از این تعداد کم خریداران ناشی از وجود صفهای خرید سنگین این شرکتها و عدم عرضه از سوی سهامداران عمده بود اما آمار کل خریداران هفته گذشته و همچنین هفتههای قبل تر حکایت از عدم باور اکثر سهامداران حقیقی به تداوم این رشد حکایت دارد و یا اینکه اکثر سرمایهگذاران نقدینگیهای خود را به سمت بازارهای کم ریسک هدایت کردهاند. حتی هر چند آمارهایی حکایت از ورود نقدینگی جدید در دو هفته گذشته حکایت دارند اما باز هم این حجم از نقدینگی در مقایسه با ظرفیتهای بازار سهام و وجود شرکتهای متعدد و متنوع آن ناچیز بوده و همچنین به نقدینگی جدید و سرمایههای تازه به شرط جلب اعتماد سرمایه گذاران نیاز دارد.
گزارش از علی رضایی زاده
منبع : فارس