میهن صنعت :

جزئیات الگوی عملیاتی بانکداری بدون ربا

میهن صنعت : معاون اعتبارات و تجهیز منابع بانک مهر اقتصاد با اشاره به نهایی شدن الگوی عملیاتی بانکداری بدون ربا گفت: اجرایی شدن این الگو علاوه بر تدوین شیوه عملیاتی، مستلزم فرهنگ‌سازی برای مشتریان و مدیران بانک‌‌ها است.

به گزارش میهن صنعت به نقل از فارس، حمیدرضا نجف‌پور در همایش بانکداری اسلامی با بیان اینکه حذف ربا موجب رونق کسب و کار خواهد شد، گفت: در بانکداری اسلامی، ‌موضوعات مختلفی وجود دارد که یکی از آنها بحث تقارن اطلاعات است.

 

وی افزود: تقارن اطلاعات به این معنی است که افراد سپرده‌گذار و سرمایه‌گذار در بانک باید از جزئیات عملکرد بانک در میزان تسهیلات و سود کسب‌شده، اطلاع داشته و نسبت به آن تصمیم‌گیری کنند، البته اقتصاد اسلامی می‌تواند بسترساز اقتصاد مقاومتی باشد و ما مکلف به حرکت در این راستا هستیم.

 

نجف‌پور با بیان اینکه در اقتصاد مقاومتی،‌ بانک‌ها نقش مهمی دارند گفت: قانون عملیات بانکداری بدون ربا که 30 سال پیش به تصویب رسید، به لحاظ عملیاتی سازوکار مشخصی برای آن تعریف نشد و در واقع مظلوم واقع شد و به نظر می‌رسد هر اتفاقی که تاکنون برای پیاده‌سازی بانکداری بدون ربا اجرایی شده، توسط خود بانک‌ها انجام گرفته است.

وی با بیان اینکه بانک مهر اقتصاد در این راستا مطالعات عملی داشته است، گفت: در بررسی‌های انجام‌شده برای آنکه به یک مدل عملی برسیم، حدود 750 نفر از مشتریان را برای جامعه آماری خود مشخص کردیم و درنهایت به یک الگوی 7 بعدی رسیدیم.

معاون اعتبارات و تجهیز منابع بانک مهر اقتصاد ادامه داد: حمایت مدیران ارشد از اجرایی شدن این دستورالعمل‌ها، بسیار ضروری است که اگر آموزش نیروی انسانی، ارائه مشاوره بانکداری اسلامی، طراحی خدمات و محصولات موردنیاز جامعه، کنترل و نظارت، فرهنگ‌سازی در جامعه صورت گیرد، تحقق بانکداری اسلامی عملی خواهد بود.

وی با بیان اینکه دوازده گام برای تحقق برنامه عملیاتی درنظر گرفته شده گفت: یکی از ابزارهای موردنیاز برای تحقق بانکداری بدون ربا، ایجاد نهاد مناسب و راه‌ اندازی ساختار برای تحقق بانکداری بدون ربا است که تنها نهاد موجود، شورای فقهی بانک مرکزی است که در چند سال اخیر فعالیت خود را آغاز کرده است.

وی افزود: ‌کمیته فعلی بانک مهر اقتصاد 12 سال پیش راه‌اندازی شد و همه مسائل در این نهاد مطرح و در صورت نهایی شدن اجرایی می‌شود.

نجف‌پور با بیان اینکه باید عزم و اراده جدی برای تحقق بانکداری بدون ربا و بانکداری اسلامی ایجاد شود، گفت: این عزم و اراده باید در لایه‌های مدیریت بانک‌ها و سایر بخش‌ها ایجاد شود که نظام بانکی ما هم‌اکنون از فقدان این مساله رنج می‌برد.

وی تصریح کرد: هم‌اکنون ما در بانک مهر اقتصاد، ‌تمام فرم‌ها و قراردادها را براساس الگوی بانکداری بدون ربا تدوین کرده‌ایم و آموزش به نیروی انسانی را انجام دادیم و برای این کار هم اکنون 21 هزار نفر ساعت آموزش داده شده است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون بانکداری اسلامی از نداشتن نرم‌افزاری که بتواند آن را راهبری کند، رنج می‌برد گفت: در صورتی که تمام این قوانین و مقررات تدوین شود، یک گروه باید عملکرد آنها را از نظر شرعی با بانکداری بدون ربا در واقع باید بانک همواره مورد نظارت قرار گیرد.

نجف‌پور با اشاره به سایر محورهای این مدل، مانند نظام انگیزشی و بازدارنده و نهادینه‌سازی فرهنگ بانکداری اسلامی در سطح مشتریان و جامعه، گفت: باید مشتریان و مسئولان از ابعاد قانون بانکداری بدون ربا و محتوای آن اطلاع داشته باشند و در صورت بی‌اطلاعی مردم، هیچ‌کدام از این برنامه‌ها قابل اجرا نیست.

وی با اشاره به عملکرد بانک مهر اقتصاد در این زمینه گفت: به عنوان نمونه، یکی از اقدامات ما پرداخت 240 میلیارد تومان سود قطعی به بیش از 8 میلیون حساب و همچنین برگزاری همایش‌های متعدد برای مشتریان، برای تبیین این موضوع بوده است.

معاون اعتبارات و تجهیز منابع بانک مهر اقتصاد تصریح کرد: اقدام دیگر انجام شده در این زمینه، تشکیل اتحادیه‌ای تحت عنوان بانکداری اسلامی با عضویت بانک‌های مهر اقتصاد، انصار، قوامین، مؤسسه ثامن، کوثر و بانک حکمت ایرانیان بوده است و این الگوی بانکداری در این چند بانک و مؤسسه به اجرا درخواهد آمد؛ هدف ما طراحی مدل جامع استقرار بانکداری اسلامی است که پس از اجرایی شدن الگوی اجرایی بانکداری بدون ربا، نهایی خواهد شد.

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=7328
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه