سرمایهگذاران خارجی را چگونه جذب معادن ایران کنیم؟
گشایشها پس از برجام سبب شده فضا برای سرمایهگذاری خارجیها در بخش معدن فراهم شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، رفع مشکلات بانکی نیز باعث شده شرکتهای بزرگ معدنی دنیا برای تزریق سرمایه در بخش معدن و صنایع معدنی ایران ترغیب شوند؛گرچه ممکن است برخی فعالیتهای آنها باتوجه به وجود مشکلاتی در مناسبات بانکی با ایران برایشان دشوار باشد. اکنون قانون معادن کشور برای سرمایهگذاری در بخش معدن فضای امنی را تعریف کرده که با افزایش سرمایهگذاری خارجی این مسیر هموارتر میشود. با توجه به هدفگذاری ایران برای توسعه صنایع معدنی کشور تا سال1404 نیاز به سرمایهگذاری بسیاری داریم و برای اجرای برنامه 5ساله ششم توسعه و دستیابی به اهداف چشمانداز 1404، به 250میلیارد دلار سرمایگذاری خارجی نیاز داریم.
از این رو میتوان امیدوار بود که آینده روشنی در انتظار بخش معدن ایران است چون با توجه به کاهش ذخایر مواد معدنی دنیا ایران میتواند در زمینه احداث کارخانههای فرآوری و تامین مواد اولیه کارخانههای دنیا اقدام کند و مسیر سرمایهگذاریهای خارجی را به این سمت سوق دهد. در عصر جدید اقتصادی کشور برای توسعه معادن سرمایهگذاری در اکتشافات اولویت اصلی را دارد زیرا تاکنون برای توسعه اکتشافات اقدامات گستردهیی صورت نگرفته است. به همین دلیل باید برای رونق معدنکاری و توسعه معادن کشور سرمایه خارجی بسیاری جذب شود ضمن اینکه بود تدوین استراتژی آب به صورت کارشناسی باید در اولویت قرار گیرد چرا که میتوان با سیاستهای مناسب و استفاده از آبشیرینکنها، آب را دوباره وارد چرخه کارخانهها کرد. بنابراین بهتر است تمام تلاشمان را در جذب سرمایه برای تامین مواد اولیه کارخانهها داشته باشیم. باتوجه به اینکه در حال حاضر سرمایهگذارها بهدنبال سرمایهگذاری در کامودیتیهای سودآور هستند و تمایل بیشتری به فعالیت اقتصادی در زمینه کانیهای با ارزش دارند، در مقطع کنونی چشم سرمایهگذاری خارجی بیشتر بهدنبال مواد معدنی با ارزشی مانند طلا، روی و مس است زیرا این موادمعدنی که ایران هم از آن برخوردار است، جاذبههای بیشتری برای سرمایهگذاری شرکتهای خارجی دنیا دارد. برخی کارشناسان بر این باورند که کاهش قیمت تمام شده مواد معدنی مهمترین اصل در فصل جدید سرمایهگذاریهای معدنی است.
بسیاری از سرمایهگذاران کشور در مقطع کنونی سرمایهشان بلوکه شده یا در خارج از ایران سرمایهگذاری کردهاند در حالی که بهتر است بستر اعتمادسازی برای بازگشت این سرمایهها در بخش معدن و صنایع وابسته آن فراهم شود. باتوجه به تنوع بخشی که معادن ایران دارند، ظرفیتهای بسیاری در زمینه اشتغال وجود دارد اما بهتر است تنها سرمایه خارجی روانه معادن کشور نشود و از سرمایهگذاران داخلی هم برای بهبود وضعیت معادن کشور کمک گرفت. قبل از اینکه در را رو به سرمایهگذاران خارجی باز کنیم، بهتر است با استراتژی مناسبی به استقبال سرمایهگذاران بخش خصوصی برویم زیرا که ارزش مواد معدنی ایران بسیار بالاست و باید برای افزایش این ارزش از تجارب خارجیها استفاده کنیم.
در مجموع میتوان گفت که شرایط برای سرمایهگذاری در بخش معدن بهبود یافته به همین دلیل باید از نیروهای متخصص داخلی و تکنولوژیهای خارجی استفاده لازم را داشته باشیم تا بتوانیم به صورت صد در صد میزان اکتشافاتمان را بالا ببریم. استفاده از تکنولوژی رو در اکتشافات یکی از اولویتهای اصلیمان باید باشد چراکه در مقطع کنونی اغلب کشورهای خارجی توانستهاند با حفاریهای عمیق بیشترین ذخایر را از دل زمین بیرون بکشند و در همان لحظه با روشهای جدید اطلاعات را پردازش کنند. در مقطع کنونی قیمت تمام شده مواد معدنی در دنیا مهمترین اصل رقابت است و شرکتهای معدنی داخلی هم باید این رقابت را ازسر گیرند اما برای کاهش قیمت تمام شده استراتژی مشخصی تعریف نشده است. بسیاری از واحدهای صنعتی به دلیل جانمایی نامناسب با نبود زیرساختهای لازم مواجه هستند درحالی که اکنون بهترین فرصت است با جذب سرمایههای جدید و انتقال تکنولوژی قیمت تمام شده محصولاتمان را کاهش دهیم. ضمن اینکه ابتدا باید یک نیازسنجی از فضای سرمایهگذاری در بخش معدن صورت گیرد و مشکلات کارخانههای وابسته به معادن بررسی شود.
در این میان لازم است تا سرمایهگذاران خارجی را باید با ابعاد قانون معادن ایران آشنا کنیم زیرا آنچه از رفتوآمد هیاتهای تجاری مشخص شده این است که چشم سرمایهگذاران خارجی برای ورود به معادن ایران به سرمایهگذاران بخش خصوصی است چرا که برای آنها این سوال به وجود آمده چرا بخش خصوصی ایران قصد ندارد از مزیتهای معدنی ایران بهرهمند شود؟
سرمایهگذاری خارجی در معادن ایران مساله مهمی است و باید از ابعاد مهمی به آن نگاه کرد، چراکه در وهله اول معادن ایران نیاز شدیدی به جذب سرمایه دارند و رونق معادن میتواند اثر قابلتوجهی بر رشد اقتصادی کشور داشته باشد. باتوجه به مزیتهایی که در بخش معدن وجود دارد باید با افزایش میزان سرمایهگذاری برای تولید صادرات محور برنامهریزی کنیم.
به گزارش مس پرس، با سرمایهگذاری در بخش معدن اشتغالزایی و آبادانی در سطح کشور و در نقاط محروم و دورافتاده گسترش پیدا میکند، زیرا معدن و صنایع معدنی بهترین محرکی است که میتواند این بستر را توسعه دهد و بههمین دلیل نیاز به سرمایهگذاری خارجی احساس میشود. اما در عین حال که خارجیها آمادگی سرمایهگذاری در ایران را دارند، نقاط مبهمی هم وجود دارد و آنها مدام سوال میپرسند که چرا سرمایهگذاران داخلی ایران سرمایهگذاری نمیکنند؟ حتی آنها پیشنهاد میدهند که بخش خصوصی به اندازه 25درصد سرمایهگذاری کند و ما میتوانیم 75درصد سرمایهگذاری انجام دهیم. شرکتهای خارجی بیشتر راغب هستند که بخش داخلی ایران به این سرمایهگذاریها ورود پیدا کند و از آنجایی که معتقدند بخش خصوصی داخلی تمام شرایط سرمایهگذاری در کشور را میداند و به تمام نقاط ضعف و قوت واقف است، کمی تردید نسبت به این موضوع دارند. درحالی که اگر بخش خصوصی سرمایهگذاری کند، خارجیها خیالشان راحت میشود و برای آنها دیگر ابهامی وجود ندارد. بنابراین باید زمینههای سرمایهگذاری در بخش معدن را مهیا کنیم چرا که بستر اصلی باید فراهم میشود. مشکل اصلی در این زمینه به رویکرد فرهنگی ما بستگی دارد و اینکه به سرمایهگذاری در بخش معدن و صنایع معدنی روستاها چه نگاهی وجود دارد. حتی در برخی تصمیمسازان کشور این نگاه هنوز مثبت نشده است. از این رو بهتر است با برنامهریزی منسجم این نگاههای نادرست را تغییر دهیم و به سرمایهگذاران نقشه راه درستی برای سرمایهگذاری در معادن ایران نشان دهیم.