یک یادآوری ساده؛ تاثیر تحریم ها بر بازار خودرو
بازارخودروی کشور با توجه به شرایط تحریمی و دیدگاه داخلی همچنان با مشکلاتی مانند رکود ، افزایش قیمت ها و کاهش عرضه دست و پنجه نرم می کند. دراین شرایط افزایش تحریم ها می تواند آتش این مشکلات را بیشتر و سنگین ترکند.در این شرایط بد نیست نگاهی کوتاه و گذرا بر تاثیر تحریم ها بر بازارخودرو داشت.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، بازارخودروی کشور با توجه به شرایط تحریمی و دیدگاه داخلی همچنان با مشکلاتی مانند رکود ، افزایش قیمت ها و کاهش عرضه دست و پنجه نرم می کند. دراین شرایط افزایش تحریم ها می تواند آتش این مشکلات را بیشتر و سنگین ترکند.در این شرایط بد نیست نگاهی کوتاه و گذرا بر تاثیر تحریم ها بر بازارخودرو داشت.
خودروسازی به عنون یک صنعت جهانی و با سرعت تکنولوژیک بسیار زیاد ، نیازمند تعامل کشورها و شرکت ها با یکدیگر است.به همین دلیل بسیاری از تولید کنندگان برای افزایش توان رقابت یا در هم ادغام شده یا میزان مشارکت را افزایش داده اند. اما برخلاف روند معمول جهانی ، تحریم ها این فرصت را از ایران گرفته است.
این تحریم ها در صورت عدم اتصال ایران به روندجهانی خودروسازی و تشدید آن می تواند فرصت های بیشتری را از بازارخودرو دریغ کند.دراین شرایط باید دید که تحریم ها در این سال ها چه تاثیری بر بازارخودرو داشته اند.
کاهش تولید و افزایش قیمتها اولین ضربه بود که تحریم ها به پیکره صنعت خودروسازی ایران وارد کرد.تولید خودروسازان از حدود ۱.۵ میلیون دستگاه در سال ۱۳۹۶ به کمتر از یک میلیون دستگاه در سال ۱۳۹۷ کاهش یافت. این کاهش تولید، عرضه خودرو را محدود کرده و باعث افزایش قابل توجه قیمتها در بازار داخلی شده است. در این سال هر چند میزان تولید افزایش یافته و برتعداد بازیگران بازار افزوده شده است.اما همچنان تیراژ تولید هنوز از 1.4 میلیون دستگاه عبور نکرده است.
تحریمها همچنین واردات قطعات و مواد اولیه مورد نیاز صنعت خودرو را محدود کردهاند. این محدودیتها باعث تعطیلی برخی کارگاههای قطعهسازی و افزایش قیمت لوازم یدکی شده است.
دراین میان محدودیتهای بانکی ناشی از تحریمها نیز دسترسی خودروسازان به منابع مالی بینالمللی را محدود کرده و باعث کاهش نقدینگی و سرمایهگذاری در این صنعت شده است.
البته در پاسخ به تحریمها، خودروسازان ایرانی حرکت به سمت داخلیسازی قطعات و کاهش وابستگی به شرکتهای خارجی را آغاز کرده و در موارد منجر به کاهش ارزبری نیز شده اند. اما در هر صورت همچنان برای تامین قطعات های تک و اصلی به شدت وابستگی وجود دارد.
دراین میان تحریم ها به دلیل خروج شرکا و عدم امکان ارتباط با تولیدکنندگان برتر و مطرح باعث شده اند که کیفیت خودروهای تولید داخل از مطلوبیت کافی برخوردار نباشد. این مساله به قدری آزاردهنده است که نه تنها مصرف کنندگان بلکه بخش عمده ای از مسئولین نیز نسبت به کیفیت خودروهای تولید داخل معترض هستند.
با این حال تا زمانی که تحریم ها به قوت خود باقی باشد نمی توان انتظار داشت که فاصله شدید ایران و جهان با سرعت و قدرت مطمئنی کاهش پیدا کند. در این شرایط برخی سیاست گذاری هم نیز به نوبه خود به جای تسهیل گری ، بیشتر به عنوان سرعت گیر و دست انداز عمل می کند و مانع از سرعت گرفتن توسعه می شوند.
انتهای پیام/