«میهن صنعت» گزارش می دهد؛

گروه بهمن در 73 سالگی؛ بازتابی از توانمندی بخش خصوصی خودروسازی

گروه بهمن طی سال های اخیربه یکی از سرآمدان خودروسازی کشوربدل شده و به برندی  شناخته شده ،قابل احترام و اعتماد بازار خودرو بدل شده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، هر چند این روزها گروه بهمن به عنوان نمونه ای کامل از خودروسازی بخش خصوصی کشور به شمار می رود.اما این گروه طی 73 سالی که از تاسیس آن می گذرد پستی و بلندی ها زیادی را دیده است.با این حال این گروه را می توان بازتابی از توانمندی بخش خصوصی خودروسازی معرفی کرد.

گروه بهمن طی سال های اخیربه یکی از سرآمدان خودروسازی کشوربدل شده و به برندی  شناخته شده ،قابل احترام و اعتماد بازار خودرو بدل شده است.

به بیان دیگر گروه بهمن توانسته است نام و نشان تجاری خود را به یکی از ارزشمند ترین و ارزنده ترین برندهای خودروسازی در ایران بدل کند. این روند نشان می دهد که آنها توانسته اند درمسیر درستی قرار بگیرند. هر چند این مسیر خالی از دست انداز و مانع نبوده است.ولی با اتکا به توانایی های بخش خصوصی و تفاوت در دیدگاه ها و همچنین تاکید برپاسخگویی به سهامداران و رعایت اصول رقابت توانسته اند گام های بلندی در توسعه گروه بهمن و صنعت خودروسازی کشور بردارند.

این گام ها بعد از خصوصی سازی سال 1395 محکم تر و بلند تر برداشته شده است. البته پیش از آن نیز گروه بهمن جزخودروسازان خوب به شمار می آمد. به نحوی که برخی محصولات این شرکت مانند مزدا 3 همیشه موفق به اخذ بالاتری ستاره های کیفی می شد. با این حال این روند بعد از خصوصی سازی گروه بهمن سمت و سوی دیگر پیدا کرد؛هم در شاخص های دیگر از جمله رضایت مشتریان از فروش ، خدمات پس از فروش با اختلاف موفق به اخذ رتبه برتر شدند و هم در تولید و عرضه  خودروهای با کیفیت موفق شدند که سبدی کامل از محصولات برتر را در اختیار مشتریان قرار بدهند.

تاسیس گروه بهمن

گروه بهمن در شانزدهم بهمن ماه 1331 یعنی73 سال پیش، فعالیت خود را با به ثبت رساندن شرکت “ایران خلیج کو”  آغاز کرد. این شرکت در 7 سال نخست، در زمینه ی حمل و نقل دریایی فعالیت داشت و پس از آن با تولید اولین “وانت سه چرخ مزدا” راه جدیدی را آغاز کرد که خیلی زود  با تولید وانت های 1000 و 1600 به  “کارخانه ی اتومبیل سازی مزدا” تغییر نام داد و سپس نام “ایران وانت” را برای خود برگزید.

“ایران وانت” در مسیر رشد و توسعه در سال 1378، به شرکت چند رشته ای در حوزه های “تولید خودرو”، “بازرگانی” و “سرمایه گذاری” ارتقا یافت و با عنوان جدید “گروه بهمن” ، تولید “خودروی سواری مزدا” را در دستور کار خود قرار داد.

محصولات این نام نشان تجاری  تا زمان آغاز تحریم ها در سبد محصولات گروه بهمن قرار داشت .بعد از آن هرچند تحریم ها مانع از ادامه تولید و همکاری با این برند شد.اما تجربه اندوخته این سال ها مانع از ادامه مسیر نشد.

در واقع گروه بهمن با اتکا به زیرساخت ها و برخورداری از زنجیره تامین قوی ، نیروی انسانی متخصص و درک نیاز بازار ، برنامه های توسعه ای خود را در چند محور تدوین و بر اساس آن حرکت کرد.

به نحوی که در حال حاضر این گروه جزء برترین شرکت های صنعتی کشور به شمار می آید.

در همین راستا سازمان مدیریت صنعتی هر ساله اقدام به رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران می‌کند. این رتبه بندی که ۵۰۰ شرکت بزرگ و تاثیرگذار در اقتصاد کشور را معرفی می کند با هدف شناسایی جایگاه بنگاه‌های اقتصادی و گروه های صنعتی، گسترش رقابت بین بنگاه های اقتصادی و کمک به سیاست گذاران اقتصادی کشور انجام می شود.

گروه بهمن در این دوره از ارزیابی رتبه 33 را با فروش 559,637.1 میلیارد ریال در بین 100 شرکت برتر بدست آورده است. فروش سال 1401 این شرکت 341,378.1 میلیارد ریال بوده است که نشان می دهد به رغم چالش ها و مشکلات تولید این گروه توانسته است ضریب نفوذ خود را در بازار بیشتر کند.

شرکت بهمن موتور نیز رتبه 65 را در بین 100 شرکت برتر بدست آورد. فروش این شرکت در سال گذشته ، 323,996.1  میلیارد ریال بوده این در حالی است که در سال 1401 فروش بهمن موتور 194,931.9  میلیارد ریال را به ثبت رسانده است.

با این حال برنامه های توسعه ای شرکت همچنان ادامه دارد و گروه بهمن افزایش ظرفیت تولید را در دستور کار قرار داده است. بر اساس این برنامه قرار است ظرفیت تولید 70 هزار دستگاهی این شرکت طی 2 سال آینده به 120 هزار دستگاه برسد.

این افزایش ظرفیت نه تنها به منزله افزایش رقابت ، عرضه ، افزایش کیفیت و کاهش قیمت منجر خواهد شد،بلکه قطعا نیروی کاربیشتری نیز جذب خواهد شد.

در حال حاضر بیش از 7400 نفر در گروه بهمن مشغول به فعالیت هستند. یعنی از زمان خصوصی شدن بیش از 4 هزار نفر به پرسنل این شرکت افزوده شده است.این افزایش نیروی کار باعث شده است که این شرکت رتبه 21 در جذب نیروی کار را از میان 100 شرکت بخش خصوصی کسب کند. اگرمشکلات ، چالش ها و موانعی که در مسیر خودروسازی وجود دارد بیشتردقت شود ، اهمیت این رتبه و افزایش نیروی کار بیش از پیش درک خواهد شد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=297738
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه