آیا اتابک می تواند مشکلات بازار خودرو را برطرف کند؟
وزیرصمت دولت چهاردهم در شرایطی سکان هدایت صمت کشور را به عهده خواهد گرفت که باید با مسائل و چالش های زیادی دست و پنجه نرم کند. آیا اتابک می تواند مشکلات بازار خودرو را برطرف کند؟ آیا وزارت صمت می تواند این بخش را از رکود خارج کند؟
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، وزیرصمت دولت چهاردهم در شرایطی سکان هدایت صمت کشور را به عهده خواهد گرفت که باید با مسائل و چالش های زیادی دست و پنجه نرم کند. آیا اتابک می تواند مشکلات بازار خودرو را برطرف کند؟ آیا وزارت صمت می تواند این بخش را از رکود خارج کند؟
تکلیف وزارت صمت دولت چهاردهم به زودی مشخص می شود. مخالفان و منتقدان وزیرپیشنهادی صمت با توجه به عدم سابقه و تجربه اتابک در صنعت ، معدن و بازرگانی ، به طور جدی صلاحیت او را برای تصدی این وزارت زیر سوال برده اند. بعضی از مخالفان اتابک از جمله روح الله ایزدخواه معتقدند : امروز دهها میلیارد دلار در سال تخصیص ارز به صنعت و حوزه تجارت داریم. چالشهای وزارت صمت اکنون بین دستگاهی است.
وزیر صمت نباید تازه روز اول با مشکلات آشنا شود و هزار صفحه مقرارت صادرات و واردات را مطالعه کند. وی همچنین درباره صنعت خودروسازی می گوید: مسئله خودرو یک مورد فراصنعتی است و با ۱۰ دستگاه مقرراتگذار طرف هستیم. فردی که یک روز در این وزارتخانه کار نکرده، چطور باید بیاد این کار را پیش ببرد؟ اگر وی وزیر پوششی باشد و وزیر اصلی افراد دیگر باشند و تصمیمات را آنها بگیرند و معاونان را آنها بچینند، نمیتوان امیدی داشت.
میثم ظهوریان ابوترابی دیگر مخالف وزیر پیشنهادی صمت با اشاره به اینکه برنامه های وی فاقد اولویت است، وزارت صمت را وزارتی می داند که در بخش عمده ای از تولید ناخالص داخلی کشور نقش اساسی داشته و می گوید: ما از این وزارتخانه انتظار داریم رشد ۸.۵ درصدی در بخش صنعت ایجاد کند.
ایجاد رشد ۱۳ درصدی در بخش معدن و ۲۳ درصدی در صادرات غیر نفتی باید دنبال شود که اینها در برنامه هفتم توسعه هم آمده است. تحقق ای ها نیاز به فردی مقتدر و آشنا به صنعت و تجارت دارد. مخالف وزیر پیشنهادی صمت اضافه می کند: برنامه های وزیر پیشنهادی صمت در بین دیگر وزرا ضعیف ترین است.ضمن اینکه ناشناس ترین فرد در بین وزرا آقای اتابک بوده و بیشترین سابقه وی در اتاق بازرگانی بوده که این دغدغه ای ایجاد می کند، زیرا وزارت صمت به طور کلی در حوزه ماموریت خود نقش سیاستگذاری دارد و افرادی که نقش صنفی پررنگی داشتند دغدغه تعارض منافع است که نتوانند در تضاد بین منافع عام و صنف خود تعادل ایجاد کنند.
با این حال این وزیر پیشنهادی چه رای بیاورد و چه رای نیاورد،برای حل مشکلات بازارخودرو به تنهایی نمی تواند کاری از پیش ببرد. این مساله را موافقان و مخالفان او هم می دانند. بنابراین باید دید که آیا وزیر صمت دولت چهاردهم می تواند به سرعت و در کوتاه مدت مشکلات و چالش های این صنعت را برطرف کند؟ با توجه به پابرجا بودن تحریم ها، کمبود منابع مالی و ارزی، افت تولید، فشارهای سنگین مالی در بخش زنجیره تامین و ادامه سیاست های اشتباه گذشته، آیا باید از او انتظار معجزه داشت؟ یا اینکه تمام نهادهای مرتبط باید با افزایش همگرایی ، مسیر حرکت به سمت تنظیم بازار را همواره کنند ؟ درواقع پرسش این است که اگر یک فرد آشنا به صمت به جای اتابک وزیر صمت شود، مشکلات برطرف خواهند شد ؟ آیا فرد دیگر می تواند معضلات قیمت گذاری دستوری ، ضرر تولید و زیان انباشته را برطرف کند؟ به بیان ساده تر معضلات و چالش های امروزبازار خودروی کشور را نباید به یک فرد گره زد و از او توقعات زیادی داشت.
چرا که وضعیت امروز محصول تحریم ها داخلی و خارجی است. باید دید که وزیر صمت توان چانه زنی برای عبور از قیمت گذاری دستوری را دارد؟ آیا سکاندار صمت کشور می تواند شرایط برای تخصیص به موقع ارز را فراهم کند ؟ آیا می تواند بهره وری را افزایش دهد ؟ آیا می تواند مانع از دخالت نهادهای مداخله گر شود ؟ آیا می تواند زمینه های کاهش قیمت تمام شده را مهیا کند ؟ در غیر این صورت حتی اگر آشنا ترین و با تجربه ترین عضو صمت کشور که سابقه و تجربه بالایی در این زمینه دارد، به عنوان وزیر انتخاب شود، بدون همگرایی و جامع نگری موفقیتی حاصل نخواهد کرد.
انتهای پیام/