انحصاردر بازار خودرو چگونه از بین می رود ؟
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس دوازدهم معتقد است که انحصار در صنعت و بازار خودرو، رانت فوقالعادهای را برای دو خودروساز کشور فراهم کرده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس دوازدهم معتقد است که انحصار در صنعت و بازار خودرو، رانت فوقالعادهای را برای دو خودروساز کشور فراهم کرده است.آیا با افزایش واردات می توان این وضعیت را تغییر داد و اساسا اینکه باید دید که انحصاردر بازار خودرو چگونه از بین می رود ؟
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس دوازهم با اشاره به اینکه انحصار در صنعت و بازار خودرو، رانت فوقالعادهای را برای دو خودروساز کشور فراهم کرده است، می گوید : بعید میدانم بعد از این همه حرف و حدیث در خصوص واردات خودرو، بیش از ۱۵ هزار خودرو وارد کشور شده باشد. کشور در سال، نیاز به عرضه دو میلیون خودرو دارد، اما سال گذشته با وجود اینکه قرار بود یک میلیون ششصد هزار خودرو تولید شود، نهایتاً یک میلیون سیصد هزار خودرو تولید شد و یعنی ما با ناترازی هفتصد هزار خودرویی مواجه شدیم.
غلامحسین زارعی بیان می کند: واردات خودرو باید براساس تقاضا باشد. طبیعی است که سال گذشته ما نیازمند واردات هفتصد هزار خودرو بودیم و اگر طبق برنامه جلو میرفتیم و یک میلیون ششصد هزار خودروی داخلی را وارد بازار میکردیم، به واردات بیش از چهارصد هزار خودرو نیاز نداشتیم و حال شما این رقم را در کنار ۱۵ هزار خودروی وارداتی بگذارید، کاملاً مشخص است که کار مدیریتی توأم با اشکال است و آشفتگی در بازار خودرو خود به خود ایجاد نشده است.
با توجه به سخنان نماینده مردم دشتی و تنگستان در خانه ملت این پرسش پیش می آید که آشفتگی بازارخودرو به چه دلیلی ایجاد شده است ؟ آیا صرفا انحصار دو خودروساز مسبب وضعیت فعلی است ؟ آیا تحریم ها نقشی در شکل امروز نداشته اند ؟ آیا برخی تصمیم ها در شدت این آشفتگی تاثیر گذار نبوده اند ؟ این انحصار از کجا به وجود آمده است ؟ با توجه به روندی که خودروسازی کشور در سال های اخیر طی کرده است،به نظر می رسد علت العلل این وضعیت را نباید به دو خودروساز ربط داد و مساله را در همین حد خلاصه کرد. بلکه علت اصلی حضور و افزایش ضریب نفوذ دولت در این صنعت است. دولت با توجه به سهام کمی که در این دو خودروساز دارد،مدیریت آنها را کاملا در اختیار دارد.
به همین دلیل بیشتر تلاش و تولید این دو خودروساز از منطق سیاسی دولت حاکم پیروی می کند. به عبارت بهتر، صنعت خودروسازی کشور که به نظر بسیاری در حال حاضر در دو خودروساز بزرگ خلاصه می شود، نمونه و الگویی شفاف از نحوه مدیریت و اقتصاد دولتی است.
اگر بازار انحاری در اختیار این دو قرار دارد باید دید که به چه علت است ؟ آیا این مساله از فقدان بخش خصوصی قدرتمند و مستقل ناشی نمی شود؟ در این شرایط اگر نمایندگان مجلس واقعا از انحصار و شرایط فعلی بازار خودرو گلایه مند بوده و از آینده آن نگران هستند، با توجه به تازه نفس بودن هر دو نهاد مجریه و مقننه ، به نظر می رسد باید زمینه فراهم کنند تا انحصار از بین برود.این انحصار تنها از طریق خصوصی سازی واقعی و فراهم شدن زمینه های اصلی رقابت از جمله خروج از قیمت گذاری دستوری ایجاد می شود.
انتهای پیام/