مبارزه بازار خودرو با ارز و کمبود نقدینگی
مبارزه بازار خودرو با ارز و کمبود نقدینگی تولید خودرو در 6 ماهه ابتدایی سال با افت همراه شده است. کارشناسان دلایلی مانند کمبود ارز، نقدینگی و قطعی برقی را علت اصلی این کاهش تولید عنوان می کنند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، تولید خودرو در 6 ماهه ابتدایی سال با افت همراه شده است. کارشناسان دلایلی مانند کمبود ارز، نقدینگی و قطعی برقی را علت اصلی این کاهش تولید عنوان می کنند. شاید در نیمه دوم سال، برق به عنوان یک چالش اثرکمتری داشته باشد.اما وضعیت از مبارزه بازار خودرو با ارز و کمبود نقدینگی خبر می دهد.
آنگونه که از آمار جدید انجمن صنایع همگن قطعه سازی برمی آید،تولید خودرو در نیمه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل در تمام ماه ها با افت همراه بوده است. بر اساس این گزارش “تولید خودرو در فروردین امسال 61هزار و 690دستگاه بوده است. در مقایسه با فروردین پارسال با تولید 76هزار و 49 دستگاهی، کل تولید خودرو 19درصد افت کرده است.
در اردیبهشت، تولید خودرو به 182هزار و 594دستگاه میرسد که نسبت به دو ماه ابتدایی پارسال، بیش از پنجدرصد افت را نشان میدهد. تولید سهماهه کل خودرو در سال جاری اما به 306 هزار و 233 دستگاه می رسد که باز هم کمتر از مدت مشابه پارسال است و از افت کمی بیش از چهار درصد حکایت دارد.در پایان تیر امسال، تولید کل خودرو در کشور به حدود 418هزار دستگاه میرسد، حال آنکه در چهار ماه مشابه پارسال تولید بیش از 441دستگاه بوده است.
بنابراین در بازه زمانی تحت بررسی، تولید بیش از پنجدرصد افت داشته است. در پایان مرداد امسال، خودروسازان آمار تولید 509هزار و 208دستگاهی را ثبت میکنند که نسبت به پنج ماه مشابه پارسال، حدود پنجدرصد کاهش داشته است. براساس این آمار،در مجموع 605هزار و 546 دستگاه خودرو در 6 ماهه ابتدایی سال تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 5درصد افت را نشان می دهد. این مساله برای آینده بازار خودرو نشانه خوبی تلقی نمی شود.
چرا که این بازار به رغم افزایش عرضه خودروهای وارداتی و تولیدی هنوزازمشکل ناترازی رنج می برد. قیمت گذاری دستوری هم مزید برعلت شده و باعث ایجاد صف خرید برای محصولات دو خودروساز بزرگ کشور می شود. در واقع این نوع استقبال نشان می دهد که بازارخودرو چشم انداز مثبتی از کاهش قیمت این نوع محصولات ندارد و برعکس انتظار افزایش و کسب سود دارد. به همین علت همچنان طرف تقاضا چربش قابل توجهی بر طرف عرضه دارد. البته وزارت صمت نیز این موضوع را می داند و به نظر بر مشکلات اشراف دارد.اما شرایط اقتصادی و مسائلی که با آزادسازی قیمت ها پیش خواهد آمد، دست دولت را برای اتخاذ یک تصمیم اساسی بسته است.
این بستگی اما اثر مستقیمی بر تولید خودرو در نیمه دوم سال خواهد گذاشت.چرا که هر چه قدر دخالت و قیمت گذاری دستوری ادامه داشته باشد،به همان میزان نیز خودروسازان با کمبود نقدینگی و کاهش تولید همراه خواهند شد. به عبارت بهتر برخلاف تلاش دولت که قصد دارد با افزایش عرضه فشارتقاضا را کمتر کند،قیمت گذاری دستوری مانع ازتحقق این خواسته خواهد شد. این در حالی است که تولید کنندگان همچنان باید با مشکلات ناشی از کمبود ارز و نقدینگی دست و پنجه نرم کنند . این موقعیت از یک سو تنها باعث تقویت و محکم تر شدن جای پای سیستم رانتی و دلالان بازار خواهد شد و از سوی دیگر بازار خودرو را با فشار بیشتری روبروخواهد کرد. این موقعیت دولت را در راهی قرار داده است که پیش و پس ندارد و صرفا منابع و سرمایه های ملی و سهامداران را از بین خواهد برد.
انتهای پیام/