هدف دولت از اعتراض بنزینی و خودرویی چیست؟
رئیس جمهور و معاون اول دیروز در دو جلسه جداگانه نسبت به یارانه بنزین و پیش فروش خودرو انتقاد کردند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، رئیس جمهور و معاون اول دیروز در دو جلسه جداگانه نسبت به یارانه بنزین و پیش فروش خودرو انتقاد کردند. موضوعاتی که طی سال های اخیر مباحث زیادی را به خود اختصاص داده است، اما هدف دولت از اعتراض بنزینی و خودرویی چیست؟ آیا دولت چهاردهم برای اصلاح این روند برنامه ای تدوین کرده است؟آیا اتفاقات جدیدی رخ خواهد داد ؟
رئیس جمهور دیروز(سه شنبه 6 مرداد1403) در اعتراض با یارانه بنزین گفت : هیچ منطقی وجود ندارد که بنزین را با دلار آزاد بخریم و با سوبسید به مردم بفروشیم.
معاون اول دولت نیز در مراسم تودیع و معارفه علی آبادی و اتابک گفت : خودروسازان، مردم را با وعدهها و پیشفروشهایشان سرکار میگذارند، در حالی که وظیفه ما است که خودروی خوب داخلی یا خارجی را طبق ضوابط در اختیار مردم قرار داده و نیاز آنها را تأمین کنیم.
دو موضوعی که رئیس جمهور و معاون اول او دیروز در دو مراسم جداگانه مطرح کرده اند، تازگی ندارد. بحث قیمت بنزین، یارانه ای که به آن تعلق می گیرد، افزایش یا کاهش قیمت، میزان مصرف، حجم تولید داخل، ناترازی مصرف که با واردات تامین می شود، اتلاف منابع ملی، تخریب محیط زیست، استفاده از خودروهای پاک، تولید و واردات خودروهای کم مصرف ازجمله موضوعاتی هستند که طی سال های اخیر دراین باره مطرح و بارها و بارها در خصوص آنها صحبت شده است.
پیش فروش خودرو نیز از همین جنس است. اینکه چرا خودروسازان پیش فروش می کنند؟ چرا هنوز عرضه و تقاضا دربازار خودرو به تعادل نرسیده است ؟ چرا مردم از پیش فروش ها استقبال می کنند ؟ نیز از دیگر مسائل مطرح در خودروسازی است که آن هم تازگی ندارد. اما با توجه به اعتراض مقامات ارشد در وهله اول به نظر می رسد که دولت برای بهبود اوضاع برنامه و راهکارهایی در نظر گرفته است.
اگر اینگونه باشد که جای امیدواری دارد. اما اگراین اعتراض ها بدون مطالعه و راهکار باشد چه ؟ آیا می توان نسبت به بهتر شدن شرایط بازار خودرو، کاهش مصرف و هدفمند شدن یارانه بنزین امیدواربود؟ به نظر می رسد دولت نیز مانند بسیاری از کارشناسان می داند که قیمت و مصرف بنزین بنا به اتخاذ تصمیمات غیر اقتصادی و عوام فریبانه به این روز رسیده است. قیمت گذاری خودرو هم ازهمین جنس است.
به عبارت دیگر دولت های قبل به دلیل فقدان دید بلند مدت، شرایط اقتصادی و جلوگیری از اعتراض ها و افزایش انتقادها، به جای آغاز اصلاحات ترجیح داده اند که در همان مسیر غلط حرکت کنند. نتیجه این حرکت منجر به زیان انباشته و تحلیل بنیه مالی خودروسازان و افزایش تقاضاهای غیر مصرفی در بازار شده است.
مصرف بنزین نیز به دلیل یارانه ای بودن به شدت افزایش یافته است. اما هیچ دولتی حاضر به اصلاح نشده است و کار به جایی رسیده است که در شرایط ناترازی شدید ارزی مجبور هستند که روزانه 10 میلیون لیتر بنزین وارد کنند. این اتفاق در شرایطی رخ می دهد که هزینه سرسام آور یارانه بنزین و همچنین قیمت گذاری دستوری هیچ ارزش افزوده ای به همراه نداشته است و تنها منجر به از بین رفتن منابع ملی و سخت تر شدن اصلاح شده است.
اگر یارانه بنزین غیرمنطقی است دولت ها مقصر هستند و آنان را بازخواست کرد.اگر پیش فروش ها با استقبال همراه می شود باید دید چه عامل یا عواملی این پیش خرید ها را از سوی مردم جذاب کرده است؟ بنابراین اگر دولت مردان به این مسائل معترض هستند از یک سو باید دلایل را دانسته و آن را بدون واهمه بیان کنند و از سوی دیگر اگر قصد اصلاح دارند باید راه و روش خود را برای جلوگیری از تلاطم در بازار و افزایش انتقادها بسیار واضح و روشن تشریح کنند. ضمن اینکه پیش از هر نکته ای باید وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم را نیز در نظر گرفته و سپس اقدامات اصلاحی خود را آغاز کنند. اعتراض به تنهایی کافی نیست و در ادامه باید هدفی را دنبال کند.آیا دولت می خواهد راه جدیدی باز کند؟
انتهای پیام/