خداحافظی جاده مخصوصیها با پرتيراژها
میهن صنعت : چندي پيش بود كه محمدرضا نعمتزاده وزير صنعت معدن و تجارت در جلسه سياستگذاري خودرو از خودروسازان خواست تا خودروهاي كه تكنولوژي قديمي دارند را از خطوط خود خارج كنند و خودروهاي جديد را جايگزين آنها كنند. موضوعي كه حداقل بحث آن نه براي رسانهها و نه براي خودروسازان جديد نيست.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت» و به نقل از خودرونگاران، در طي سالهاي گذشته بارها قواعد و قوانين توليد خودرو براي خوردوسازان داخلي گوشزد شده است و بارها مباحث زماني مختلفي براي خروج خودروهاي قديمي از خطوط توليد عنوان شده است. نمونه هاي اين اعلام زماني حداقل براي يك نوع خودرو، در سالهاي گذشته بارها تغيير كرده است و حتي بعد از اعلام نظر وزير صنعت معدن و تجارت براي خروج خودروي مورد نظر مديرعامل اين خودروسازي زمان اعلام شده را رد كرد تا نشان دهد همچنان خودروهاي فعلي در خطوط توليد باقي خواهند ماند.
حال باز هم موضوع خودروهاي قديمي به فضاي رسانه اي باز گشته است و از تكليفي صحبت مي شود كه طي آن خودروسازان با دستور وزير بايد چند نوع خودروي توليدشان را از خطوط توليدي خارج كرده و محصولات جديد جايگزين كنند. تجربه اي كه جاده مخصوصي ها پيش از اين نيز هم داشتنداما به گونه اي متفاوت .
زماني كه نارنجي پوشان خودروي مگان و زانيتا را از خط توليد خارج كردند قرار بود تا خودروي ديگري جايگزين شود اما زمان جايگزيني اين خودروها به قدري طولاني شد كه موجب تك محصولي شدن اين گروه صنعتي نيز شد. با همه اين اوضاع به نظر مي رسد خودروسازان قصد دارند خطوط توليدي خود را با محصولات جديدي كه قراردادهاي آنها را به تازگي منعقد كرده اندجايگزين كنند. موضوعي كه حتي موجب شد تا اعلام زمان هاي جديد براي توقف توليد برخي خودروها منطقي تر به نظر مي رسد .
اين گزارش ها البته تاكيد مي كنند كه یکی از دلایل نارضایتی مصرفکنندگان ایرانی از کیفیت خودروهای داخلی، قدیمی و تکراری بودن این خودروها است. در همين حال برخی خودروهای در حال تولید در دو شرکت ایران خودرو و سایپا عمری بیش از دو دهه دارند که در این زمینه میتوان به دو خودروی پژو ۴۰۵ در ایران خودرو و پراید در سایپا اشاره کرد.
همین قدیمی بودن تکنولوژی و خطوط تولید این خودروها باعث شده کیفیت این خودروها نیز پایین باشد؛ بهگونهای که برخی گزارشها حاکی از آن است که بیشترین نارضایتی مصرفکنندگان از کیفیت خودروهای داخلی مربوط به دو خودروی ۴۰۵ و پراید است. قدیمی و از رده خارج بودن برخی خودروهای در حال تولید در دو خودروساز بزرگ داخلی علاوه بر نارضایتی مصرفکنندگان انتقاد وزیر صنعت، معدن و تجارت را به عنوان مسوول ارشد دولتی سیاستگذار صنعت خودرو به دنبال داشته است.
در این رابطه محمدرضا نعمتزاده در جلسه چندی پیش شورای سیاستگذاری خودرو از این دو شرکت خواست برنامه زمانبندی خود را برای از رده خارج کردن خودروهای قدیمی در حال تولید ارائه کنند. وی در این جلسه از ایران خودرو و سایپا خواست در سریعترین زمان ممکن خودروهای جدید با کیفیت بالا را جایگزین خودروهای قدیمی کنند.
يكي از موضوعاتي كه در اين ميان نبايد از نظر دور كرد موضوع هزينه هاي ايجاد خطوط توليد خودرو است . موضوعي كه در دستور وزير مغفول مانده است . هرچند رقم دقيق ايجاد خطوط توليد خودرو در يك خودروسازي رقمي بيش از چند ده ميليارد تومان را در بر مي گيرد و زماني حداقل يك ساله براي تغيير و ايجاد يك خط توليد لازم است. نكته اي كه ظاهرا در دستور جديد وزير به ان توجه شده و هيچ ضرب العجلي براي اين امر تعيين نشده است . بنا به گفته حاضرران در جلسه شوراي سياست گذاري خودرومورد نظر و البته جلسه انعقاد قرارداد با سيتروئن فرانسه زماني كه وزير صنعت معدن و تجارت خواستار خروج خوردوهاي قديمي از خطوط توليد شد هيچ گاه زمان دقيقي براي اين دستور تعيين نشد اما مديران خودروساز دست به كار تدارك خطوط جديد شده اند.
اگر چه وزير و البته خوردوسازان هيچ نامي از خودروهايي كه قرار است از رده توليد خارج شوند نبرده اند اما نا گفته پيداست كه حداقل يك نوع خاص از هر دو خودروساز بايد غزل خداحافظي را با خطوط توليد بخوانند . پژو 405 و پرايد . دو خودروي پرفروش هر دو خودروسازي .
هرچند پژو405 بنا به گفته مديران آبي پوش شرايط خروج از خط توليد خود را از چندي پيش اغاز كرده است اما همچنان روي خط توليد است و روزي 700 -800 دستگاه خودرو از ان توليد شده و متقاضي خريد آن همچنان در بازار وجود دارد به گونه اي كه اگر ليست پر فروش هاي ايران خودرويي ها را نگاه كنيم اين خودرو در صدر 5 پر فروش خودرويي اين برند است .
نكته ديگري كه بايد مورد توجه قرار داد اين است كه هر دوخودروهاي قديمي در رنج قيمتي زير 30 ميليون تومان هستند كه پيش از اين نيز بحث خروج انها مطرح شده بود و حالا چالش خودروسازان براي جايگزيني خودرويي كه در اين رنج قيمتي باشد بيش از گذشته به آنها فشار وارد خواهد كرد . چرا كه قراردادهاي جديدي كه خودروسازان منعقد كرده اند هم بعيد به نظر مي رسد در اين رنج قميت باشد و خودروسازان بتواند متقاضيان اين رنج قيمتي را راضي نگه دارند و شايد مجبور شوند خودروي جديدشان را يا با قيمت پايين تر به بازار روانه كنند و يا تلاش كنند متقاضيان را متقاعد به هزينه كرد بيشتري كنند.
در اين مورد البته وضعيت ايران خودرويي ها بهتر از سايپايي هاست چرا كه هم اكنون نيز تنها با كمي هزينه بالاتري خودروهاي خانواده سمند وجود دارند و اگر ظاهر و مزاياي سمندب تواند خريداران 405 را متقاعد كند مي تواند جايگزين مناسب يا شايد موقتا مناسبي براي 405 باشد . اما اين روال براي سايپايي ها كمي سخت تر است .
سايپايي ها با توليد انواع خودروي پرايد بازار مناسبي را در اختيار دارند كه به مدد تغيرات ظاهري و آپشن گذاري هاي مختلف انجام شده است اما نمي توان به طور كامل اعلام كرد كه اين خودرو داراي تكنولوژي جديد است كه مي تواند همچنان در خط توليد باقي بماند. گو اين كه تيبا ديگر خودروي توليدي اين برند هم جزو خروجي هاي نارنجي پوشان است و حداكثر تا يكسال ديگر بايد غزل خداحافظي را بخواند.
در عين حال ابي پوشان كه تجربه خروج پيكان را داشتند و توانستند سهم بازار خودرو را از 36 درصد در سال 92 به 54 درصد رد سال جاري افزايش دهند كمي پيش از اين به ضرب العجل وزير لبيك گفته اند و طبق مذاكراتي كه با ژاپني ها داشتند و كمتر در مورد آن صحبت كرده اند قصد دارند تا خودروي در رنج قيمت 30 ميليون تومان را با همكاري سوزوكي به خطوط توليد خود بياورند.
با اين اوصاف بايد منتظر ماندوديد كه بالاخره هزينه چند ده ميلياردي ايجاد خط توليد جديد و مراسم توديع خودروهاي مذكور چه زماني مهيا مي شود و مديران خودروساز حاضر مي شوند خوردوي جديدي را جايگزين خودروهايي كنند كه حكم نان آور شركت شان را دارند.