سازمان هواپیمایی کجایی! دقیقا کجایی!/ قیمت بلیت های هواپیما بهتر از خود هواپیماها به پرواز درآمده اند
افزایش بی رویه نرخ بلیت های هواپیما بلای جان مسافران شده است. مسئولین ذی ربط علت این گرانی را مربوط به نوسانات نرخ ارز دانسته و از طرفی کارشناسان علت این روند صعودی قیمت ها را تقاضای زیاد در کنار نبود نظارت می دانند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، حفظ صنعت هواپیمایی هم اکنون برای ما بیشتر اهمیت دارد تا افزایش قیمت بلیت هواپیما! وزیر راه و شهرسازی هفته ی گذشته ی در جلسه ای در خصوص نوسانات قیمت بلیت هواپیما این جمله را متذکر شد که در نوع خود کم نظیر است. البته این مقام مسئول علت گرانی بلیت را افزایش نرخ دلار دانسته و با توجه به اینکه بعضا تا ۵۵ درصد هزینههای نگهداری هواپیما ها به صورت ارزی پرداخت می شود، بر همین اساس شرکت های هواپیمایی دست به بالا بردن قیمت ها زدنند.
یکی از بزرگترین مشکلاتی که صنعت هواپیمایی را دچار چالش کرده موضوع فرسودگی ناوگان هوایی است اما این روزها با توجه به از سرگیری تحریم ها و نوسانات بازار ارز بحث تامین قطعات هوایی باز هم گریبان گیر شرکت های هواپیمایی شده است. این موارد موجب شد تا به گفته ی وزیر هزینه ها تا 50 درصد افزایش یابد پیش از این هزینههای شرکتهای هواپیمایی با دلار 4200 تومانی محاسبه میشد اما پس از آنکه مقرر شد ارز دولتی فقط به 25 گروه کالایی اختصاص یابد، شرکتهای هواپیمایی در گام اول مشمول دریافت نرخ ارز با قیمت سامانه سنا شدند.
البته لازم به ذکر است که قیمتهای سامانه سنا تقریبا نرخی متوسط بین نرخهای بازار واسطهگری ارز و نرخهای سامانه نیما است به همین علت براساس اظهارات شرکت های هواپیمایی نرخ سامانه سنا هم سبب بالارفتن قیمت بلیت هواپیما شده است. بنابراین پس از بررسیهای مختلف بانک مرکزی، وزارت راه و شهرسازی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، مقرر شد ارز با نرخ سامانه نیما یا همان ارز بازار ثانویه به شرکتهای هواپیمایی اختصاص یابد.
طبق این تصمیم به گفته ی دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی نرخ بلیت پروازهای شرکتهای هواپیمایی داخلی افزایش قابل توجهی نخواهد داشت، این افزایش قیمت کمتر از 50 درصد خواهد بود، پیش از این قرار بود، ارز با قیمت سامانه ثنا به شرکتهای هواپیمایی اختصاص یابد که اگر این اتفاق رخ میداد قیمت بلیت پروازهای داخلی بیش از 70درصد و خارجیها بیش از 100 درصد افزایش مییافت.
بهانه ی شرکت های هواپیمایی در خصوص افزایش قیمت بلیت، موارد یاد شده است اما تاثیرات این موارد در ارتباط با بالا رفتن قیمت بلیت هواپیما دور از ذهن است. به گفته ی کارشناسان صنعت هوایی تیکاف قیمت ها به علت تقاضا بالای مردم برای خرید با توجه به گرانی است و این موضوع موجب شد تا شرکت های هواپیمایی وارد رقابتی تنگاتنگ شوند. البته به لطف خلا نظارتی که از سوی سازمان هواپیمایی بر بازار بلیت هواپیما حاکم است در این بین سوداگران و چارترکنندگان برای سودجویی، حاشیه سودی برای خود قائل می شوند که این امر سبب می شود تا قیمت ها سریعتر به آسمان هفتم صعود کنند.
نکته جالب توجهی که در زمان گرانی در کشور مورد توجه است موضوع عدم صعود کیفیت خدمات متناسب با قیمت بوده و این امر اکثر مواقع ملموس و مشهود است به طوری که بسیاری از کارشناسان صنعت هوانوردی معتقدند این صنعت در ایران با سایر کشورها قابل مقایسه نیست؛ چراکه قیمت بلیت پروازها در ایران به بهانههای مختلف از جمله تحریم، نرخ ارز، کمبود ناوگان و قطعات، نبود برنامه ریزی بازرگانی صحیح، روت ها و مسیرهای پروازی غیراقتصادی، فرودگاههای بدون جانمایی مناسب، بالا بودن هزینه خدمات فرودگاهی و مواردی از این دست، همواره از سوی شرکتهای هواپیمایی، افزایشی بوده و از روند صعودی برخوردار است.
از سوی دیگر خدماتی که در مقابل این نرخ بلیت گران داده می شود، در حد ایرلاین های رده چندم آمریکای لاتین یا آفریقایی است؛ ضمن اینکه برخی ایرلاین هایی که از پشتوانه مالی برخی نهادها برخوردار هستند، نگرش بازرگانی به صنعت هوانوردی نداشته و همین موضوع سبب شده تا از مسأله پُراهمیت بهره وری غافل باشند. به معنای دیگر از انجام سلسله فرآیندهایی که به کاهش هزینه ها و افزایش درآمدها منجر می شود، غفلت می کنند.
در این آشفته بازار تنها موضوعی که بیش از همه به چشم می خورد خلا نظارت و شانه خالی کردن سازمان هواپیمایی کشوری است که این موضوع با توجه اظهار نظر مدیر سازمان هواپیمایی کشوری مشهود است.
وی در خصوص نوسانات قیمت بلیت و سوداگری برخی از آژانس های هواپیمایی اظهار کرد: اعلام کردهایم که شرکتهای هواپیمایی باید بر نحوه توزیع بلیتهای خود نظارت داشته باشند، ملاک نرخ بلیت، کلاس نرخی است که شرکتهای هواپیمایی در سایت خود اعلام میکنند، این وظیفه شرکتهای هواپیمایی است که نرخ خود را اعلام کنند، خریداران و توزیعکنندگان بلیت باید بر اساس آن نرخ عمل کنند.
باید این نکته را متذکر شویم که سازمان هواپیمایی کشوری سری به سایت های فروش بلیت بزند تا به همین سادگی ها وظایف را میان شرکت های هواپیمایی تقسیم بندی نکند.
انتهای پیام/