«میهن صنعت» گزارش می دهد:

فقر کارشناسی یا سوء مدیریت مسئله این است!

براساس نظر کارشناسان حوزه اقتصادی یکی از عواملی که موجب می شود تا عمدتا برنامه ها در اجرا تاثیری مخرب به دنبال داشته باشد و یا اصلا به مرحله اجرا نرسد، فقر کارشناسی لازم و بررسی درست بر برنامه ها است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، یکی از مشکلاتی که طی این سالها سبب شده تا بخش زیادی از طرح های اقتصادی در گام اول دچار چالش شده و موجب تاثیرگذاری مخرب بر دیگر بخش ها شود سو مدیریت است که در ادامه این مسئله ما از فقر کارشناسی درست بر طرح و برنامه ها رنج می بریم. براساس نظر کارشناسان حوزه اقتصادی یکی از عواملی که موجب می شود تا عمدتا برنامه ها در اجرا تاثیری مخرب به دنبال داشته باشد و یا اصلا به مرحله اجرا نرسد، فقر کارشناسی لازم و بررسی درست بر برنامه ها است.

 حدود ۲ هفته از پایان تعطیلات نوروز گذشته بود که بازار ارز با یک سونامی عجیب مواجه شد و نرخ از ۳۸۰۰ تومان تا مرز هفت هزار تومان بالا رفت در پی این اتفاق قریب الوقوع به سبب سو مدیریت، بازار ارز دچار مشکل شد ‌ مردم به جلوی درب صرافی ها صف بستند در حالیکه نقدینگی برای تامین بازار به اندازه کافی وجود نداشت به همین سبب دولت به منظور تامین نیاز ارز از بانک مرکزی کمک گرفت و با تنظیم تدابیر و محدودیت در ارائه ارز و تک نرخی کردن آن، سعی در حل این چالش کرد که البته این امر خود مشکل ساز شد.

محدودیت در ارائه ارز سبب شد تا واردکنندگان و تولیدکنندگانی که صادرات دارند دچار مشکل شوند به این موجب موضوع تخصیص ارز با نرخ ۴۲۰۰ تومان به این ۲ گروه مطرح شد اما هنوز این طرح مانند دیگر برنامه ها آنطور که باید و شاید درست دقیق اجرا نشد به طوری که علیرضا مناقبی، رئیس مجمع واردات ضمن اشاره به سرگردانی تجار برای دریافت ارز گفت: تک نرخی شدن ارز، پدیده بسیار پسندیده‌ای است که می‌تواند دوای درد بسیاری از مشکلات فعالان اقتصادی باشد، ولی نکته اینجا است که دستیابی به این هدف، باید سازگار با اقتضائات تجارت خارجی باشد و نمی‌توان با دستورالعمل و بخشنامه‌های یک سویه باشد.
رئیس مجمع واردات افزود: اینکه دولت نرخ دلار را ۴۲۰۰ تومان اعلام کرده و هرگونه خرید و فروش دلار به غیر از این نرخ را ممنوع تلقی کرده، در شرایطی می‌تواند حرکت رو به جلو فرض شود که ارز با همین قیمت، واقعا در دسترس تجار قرار گیرد.
وی با بیان اینکه بخشنامه برای تجار، ارز نمی‌شود، اظهار داشت: نمی‌توانیم به شریک تجاری خارجی بگوییم که در صف ارز ۴۲۰۰ تومانی هستیم و معلوم نیست که چه زمان آن را دریافت خواهیم کرد، در حال حاضر بسیاری از تجار که تعهد مالی به شریک خارجی خود دارند، به دلیل سررسیدن موعد پرداخت، مجبور هستند، دلار را با نرخ دوم تهیه کنند. این درحالی است که ساز و کار قانونی برای این موضوع در نظر گرفته نشده و سرگردانی و آشفتگی بر تجار سایه انداخته است.
وی افزود: از سوی دیگر، تزریق قطره چکانی ارز ۴۲۰۰ تومانی، منجر به ایجاد عطش کاذب و صوری در بازار شده است. به طوری که وقتی دسترسی افراد به ارز ۴۲۰۰ تومانی میسر می‌شود، نمی‌توانند عطش خود را کنترل کرده و صرفا به اندازه نیاز و تقاضای واقعی خود بسنده کنند.
مناقبی اظهار داشت: وقتی دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی، از سوی تجار قابل پیش‌بینی نیست و به قول معروف،« بگیر و نگیر» دارد و یک جورهایی به شانس و اقبال ربط پیدا کرده است، به طور قاطع باید بگوییم که دروازه‌های اقتصاد برای ایجاد رانت و رانت جویی و رانت خواری باز شده است.
وی در گفتگو با فارس افزود: اگر دولت فکری به حال این وضعیت نکند، در سال‌های آینده، شاهد ظهور نوکیسه‌ها و رانت خواران جدیدی خواهیم بود که از مابه التفاوت نرخ ارز فربه شده‌اند.
رئیس مجمع واردات بیان داشت: تجار شناسنامه دار و مسئولیت پذیر در این میان، مانند گوشت قربانی هستند که هم دستشان از ارز ۴۲۰۰ تومانی کوتاه است و هم از سوی سازمان تعزیرات و سازمان حمایت، مجبور هستند کالایی که با نرخ دوم ارز واردکرده‌اند، را بر حسب ۴۲۰۰ تومان، قیمت‌گذاری کنند و در سوی مقابل هم باید در قبال سودی که واقعا اتفاق نیفتاده، پاسخگوی سازمان مالیات باشند.
وی اظهار داشت: بهترین راهکار این است که دولت ارز کالاهای اساسی و استراتژیک را به هر نرخی که صلاح می داند، تعهد کند و در قبال سایر تجار و بازرگانان، اجازه دهد، عرضه و تقاضا به صورت مستقیم، در ارتباط با یکدیگر قرار گرفته و واردکنندگان بتوانند ارز مورد نیاز خود را مستقیم از طریق ارز حاصل از صادرات تهیه کنند.

اما در مقابل اسدالله عسگراولادی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران بیان کرد : که دلار ۴۲۰۰ تومانی به همه متقاضایان ثبت سفارش واردات تخصیص یافته و حتی کسانی که هفته گذشته نسبت به ثبت سفارش واردات کالای خود اقدام کرده‌اند، دلار ۴۲۰۰ تومانی دریافت کرده‌اند.
وی با اشاره به این‌که مشکلی در زمینه‌ تخصیص دلار ۴۲۰۰ تومانی وجود ندارد، افزود: این‌که گفته می‌شود بین شرکت‌های کوچک و بزرگ در تخصیص دلار ۴۲۰۰ تومانی تبعیض قائل می‌شوند و برخی در این زمینه مشکل دارند، صحت ندارد. چراکه تا جایی که ما اطلاع داریم و می‌بینیم همه متقاضیان درحال دریافت ارز مورد نیاز خود هستند.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین همچنین در خصوص مشکلات و اختلالات سامانه نیما، گفت: مشکلات سامانه نیما هنوز حل نشده و اختلالات آن، تجار و واردکنندگان را با مشکلاتی مواجه کرده است که مسئولان امر وعده دادند به زودی این اختلالات را برطرف می‌کنند.

مشکل این موضوع که یه عده اظهار‌ بر عدم دریافت ارز دارند و برخی از کارشناسان بیان می کنند برخی ارز گرفته اند کجا است؟ سوء مدیریت یا عدم کارشناسی؟!

انتهای پیام/

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=153684
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه