میهن صنعت :

200 میلیارد دلار نیاز سرمایه گذاری صنعت بدهکار/ سایه دیپلماسی نامدار بر دلارهای نفتی عربستان

شش ماه از سالجاری گذشت و در این زمان وزارت نفت زمان‌های بسیار مهمی همچون اجلاس الجزایر و قطر را در کنار عملی کردن قراردادهای جدید نفتی را پشت سر گذاشت و حال جای سوال است که آیا وزارت نفت در این مدت زمان موفق بوده یا خیر و اینکه در شش ماه پیش رو چه باید کن

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، در شش ماهه نخست سالجاری نقاط عطفی در حوزه نفت رخ داد که نمی‌توان به راحتی از آن‌ها گذر کرد، در این مدت دو اجلاس مهم در سطح بین المللی در بازار نفت برگزار شد که در اجلاس ابتدایی که در دوحه برگزار شد، ایران شرکت نکرد و در اجلاس چند روز گذشته الجزایر، حضور قابل قبول ایران کاملا مشهود بود و با قدرت بر اهداف و سیاست‌های خود پافشاری داشت، پافشاری که در نهایت رسانه‌های خارجی از غلبه ایران بر عربستان یاد کردند.

در کنار این دو اجلاس تاثیرگذار بر بازار نفت، در شش ماهه نخست سالجاری، مباحثی در رابطه با مدل قراردادهای جدید نفتی موسوم به (IPC) مطرح شد، این قراردادها به شدت مورد باد انتقاد قرار گرفت و در این رابطه بیژن نامدار زنگنه در قامت وزیر نفت، طی چند روز گذشته اعلام کرد، هر زمان که کار جدیدی از سوی بنده در بدنه وزارت نفت پایه ریزی می‌شود منتقدان بنده را بمباران می‌کنند و بعد از چند ماه به این نتیجه می‌رسند که کار مناسبی در حال انجام است.

IPC که چند باری به مجلس رفت و آمد داشت در نهایت زیر تیغ اصلاحات رفت و در نهایت با ابلاغیه رئیس مجلس به رئیس جمهور توانست روند اجرایی خود را در پیش بگیرد اما در مسیر اجرایی دیگر وزیر نفت و مسئولان ذی‌ربط نامی از IPC به میان نیاوردند و همواره در صحبت‌های خود قراردادهای جدید نفتی را بیع متقابل جدید قلمداد کرده‌اند که البته مقدم معاون وزیر نفت، در یکی از نشست‌های خود با لبخند اعلام کرد که "قراردادهای جدید نفتی دیگر IPC نیست".

در رابطه با فعالیت وزارت نفت در حوزه نفت در شش ماه نخست سالجاری مرتضی بهروزی‌فر، کارشناس اقتصاد انرژی به میزان گفت: مسیر وزارت نفت در حوزه نفت در شش ماهه نخست سالجاری درست بوده و میزان تولید نفت ایران پا را فراتر از پیش بینی‌ها گذاشته است.

وی با بیان اینکه می‌توان از دستیابی ایران به میزان تولید نفت در محدوده سقف قبل از اعمال تحریم‌ها به عنوان بزرگترین دستاورد نفتی زنگنه یاد کرد، افزود: سیاست‌های ایران در قبال نشست‌های الجزایر و قطر بسیار درست بود و سیاست‌های اتخاذ شده عربستان در قبال ایران را خنثی کرد.

این کارشناس اقتصاد انرژی یادآور شد: ایران در دو اجلاس گذشته سیاست‌های خود را دیکته کرد و توانست با وجود مشکلات مالی عربستان، سیاست‌های این کشور را عقب بنشاند، که این موضوع نشان از دیپلماسی قوی در بدنه بالایی وزارت نفت دارد.

وی در رابطه با مدل قراردادهای جدید نفتی، خاطرنشان کرد: مدل قراردادهای IPC عملا تغییر و بهبود یافته نسل جدید قراردادهای بیع متقابل(by back) است و با توجه به برنامه‌های توسعه‌ای در صنعت نفت طی پنج سال آینده نیاز به جذب 200 تا 250 میلیارد دلار سرمایه خارجی احساس می‌شود.

بهروزی‌فر تصریح کرد: صنعت نفت ایران نیاز به همراهی تکنولوژی و مدیریت به روز دنیا را در مگاپرژه‌های خود دارد و نباید در پروژه‌های عظیم از هند، روسیه و چین استفاده کرد، زیرا این کشورها پول، سرمایه و تکنولوژی به روز را در اختیار ندارند.

وی گفت: چارچوب‌های فعلی قراردادهای نفتی مناسب است و نباید از پایه این قراردادها را تخریب کرد بلکه باید منتقدین ایرادات آن را رفع می‌کردند و از سوی دیگر باید صدای واحد در کشور وجود داشته باشد  تا سرمایه گذار خارجی برای سرمایه گذاری در کشور احساس امنیت کند.

این کارشناس اقتصاد انرژی تاکید کرد: در شش ماهه دوم سالجاری اولویت اول وزارت نفت باید جذب سرمایه خارجی باشد، زیرا در کنار صنعت نفت بدهکار با توجه به وضعیت شرکت‌های خصوصی و خصولتی، آنچنان توان سرمایه گذاری داخلی وجود ندارد و باید از سرمایه خارجی در توسعه میادین نفت و گاز استفاده کرد.

با این تفاسیر به نظر می‌رسد صنعت نفت در شش ماهه نخست سالجاری، رویکرد افزایش میزان تولید نفت را به خوبی انتخاب کرده است و در شش ماهه انتهایی سال در راستای جذب سرمایه خارجی برای توسعه میادین مشترک و غیرمشترک تلاش مضاعفی صورت گیرد و از سوی دیگر باید توجه ویژه‌ای به جدیدترین دغدغه بیژن نامدار زنگنه مبنی بر افزایش ضریب بازیافت و برداشت داشت./میزان/

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=91608
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه