كشف محدودههاي معدني گسترده بوكسيت در مناطق شمالي و جنوبي
به همت كارشناسان سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور محدودههاي معدني گسترده بوكسيت در مناطق شمالي و جنوبي كشور اكتشاف شد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني میهن صنعت به نقل از روابط عمومي سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور، معاون اكتشاف اين سازمان از شناسايي و اكتشاف چند محدوده بوكسيت در كشورمان خبر داد و گفت: سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور بهمنظور تامين مواد اوليه آلومينا براي كارخانههاي توليد فلز آلومينيم، اكتشاف مناطق داراي پتانسيل ماده معدني بوكسيت را در اولويت كاري خود قرار داده است.
بهروز برنا در ادامه گفت: خوشبختانه توانستيم با اكتشاف در استانهاي مازندران، گيلان قزوين، تهران، البرز و كهگيلويه و بويراحمد براي نخستين بار ذخايري را شناسايي و معرفي كنيم كه اين ذخاير به اكتشافات تكميليتر براي اعلام ميزان قطعي ذخيره نياز دارند.
وي به شناسايي و پيجويي بوكسيت در مناطقي از مازندران اشاره كرد و افزود: در محدودهاي به نام سوچلما واقع در شهرستان نكا اكتشافات تكميل شده و حدود 1/6 ميليون تن سنگ بوكسيت به مرحله تعيين ذخيره رسيده كه منتظر اخذ گواهي كشف از سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هستيم.
برنا با بيان اين كه اكتشافات در ورقههاي يكصدهزارم جواهرده و جيرنده در يك گستره 5 هزار كيلومتر مربعي انجام شده، يادآور شد: خوشبختانه توانستيم بيش از 700 هزار تن بوكسيت را شناسايي كنيم كه البته نبايد بهعنوان يك ذخيره قطعي تلقي كرد.
معاون اكتشاف سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور در ادامه با بيان اين كه اين ذخاير در 4 محدوده شناسايي شدهاند، يادآور شد: رخنمون زردكوه لريته، رخنمون شگل در منطقه سنگرود، رخمنون عباسك و رخنمون عرشهكوه در مجموع 700 هزار تن بوكسيت دارد كه سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور تصميم به توسعه اكتشافات در اين مناطق دارد.
وي، همچنين از اكتشاف بوكسيت در استانهاي تهران و البرز در مناطق گاجره و سيبستان خبر داد و خاطرنشان كرد: رخنمون گاجره در پيست اسكي واقع شده كه به همين دليل تاكنون موفق به ادامه اكتشافات نشدهايم.
برنا، با بيان اين كه در منطقه دهدشت واقع در استان كهگيلويه و بويراحمد 4 محدوده كشف شده، افزود: اكتشافات در اين مناطق كه جزو مصوبات دولت بوده به اتمام رسيد كه نتايج آن به به استان معرفي شده تا به بخش خصوصي واگذار شود.
معاون اكتشاف سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور، بوكسيت را جزو اولويتهاي معدني اكتشاف سازمان متبوع خود عنوان كرد و گفت: خوشبختانه تاكنون موفق به كشف ميزان 3 مييلون تن ذخيره در اين مناطق شديم.
وي اكتشاف و شناسايي يك محدوده معدني بوكسيت در عليآباد كتول را يكي ديگر از فعاليتهاي سازمان متبوع خود عنوان كرد و افزود: اين منطقه در بخشهاي جنگلي واقع شده و داراي مشكلات زيست محيطي است كه شناسايي تكميليتر آن را با موانعي مواجه كرده كه بر همين اساس لازم است ضمن انجام مذاكرات لازم با وزارت صنعت، معدن و تجارت و نمايندگان سازمانهاي منابعطبيعي و محيطزيست براي اكتشاف مواد معدني استراتژيك تفاهماتي انجام شود.
برنا با اشاره به پتانسيل معدني كشورمان در بخش ماده معدني بوكسيت خاطرنشان كرد: در محور استانهاي يزد، خراسان شمالي در معدن جاجرم و همچنين محور مياندوآب، مهاباد و سقز و سميرم در چهار محال و بختياري ذخاير بوكسيت مناسبي وجود دارد.
معاون اكتشاف سازمان زمينشناسي و اكتشافاتمعدني كشور با بيان اين كه ماده معدني اوليه مورد نياز براي توليد آلومينيم كاني بوكيست است، يادآور شد: اين ماده در نيم كره شمالي كمي كمتر نسبت به نيمكره جنوبي يافت ميشود كه دليل آن نياز به شرايط خاص كانيزايي در و آبوهواي حارهاي و بارانهاي موسمي براي توليد بوكسيت است.
وي با بيان اين كه بوكسيتزايي در ايران هم قدري ضعيف است، تصريح كرد: با توجه با ارزان بودن انرژي تبديل بوكسيت به آلومينيم به عنوان يك فلز با ارزش بسيار با صرفه است و اين در حاليست كه آلومينيم به دليل ويژگيهاي خاص خود در صنايع مختلف جايگاه ويژهاي پيدا كرده است.