اردشیر انتظاری:

عوامل افزایش سرانه مطالعه

اردشیر انتظاری می‌گوید: افزایش سرانه مطالعه تحت تاثیر عوامل بسیاری است و این امر مهم زمانی اتفاق می‌افتد که اولاً مردم برای مطالعه وقت بگذارند و دوماً کتاب و کتابخوانی به عنوان یک نیاز اساسی در سبد مصرفی زندگی طبقات مختلف جای بگیرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه هر رویداد ملی که مردم در آن اشتراک نظر داشته باشند و باعث شود تجربیات مشترکی بین مردم رقم بخورد نقش مهمی در همبستگی اجتماعی دارد، گفت: رویدادهای فرهنگی مانند هفته کتاب و نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران می‌توانند برطرف‌کننده نیازهای مردم باشند و اگر این رویداد متکی بر تجارب تاریخی و شیوه‌های قومی که مردم بر اساس آن زندگی می‌کنند، باشد به نحوی که بتواند با آنها ارتباط برقرار کند نقش مهمی در همبستگی اجتماعی خواهد داشت. به عبارت دیگر می‌توان گفت هر نوع فعالیتی که باعث ایجادِ داد و ستد فکری و فرهنگی میان مردم شود، در ایجاد همبستگی بین مردم نقش مهمی ایفا می‌کند.

او ادامه داد: همبستگی اجتماعی، زمانی اتفاق می‌افتد که بخش‌های مختلف جامعه با یکدیگر مرتبط شوند و ادراک و ذهنیت مهم در فضای بین ذهنیتی آنها شکل بگیرد. اگرچه ما سلایق و گرایشات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مختلفی داریم و در زمینه‌های مختلف با یکدیگر متفاوت هستیم، اما در جاهایی با یکدیگر اشتراکاتی داریم و هرچه دایره اشترکاتمان بیشتر باشد عامل همبستگی هم بیشتر خواهد شد.

انتظاری با بیان این‌که هفته کتاب می‌تواند به عنوان یک رویداد فرهنگی بر همبستگی اجتماعی و افزایش سرانه مطالعه در جامعه تاثیر بگذارد، بیان کرد:  هرچه هفته کتاب مردمی‌تر برگزار شود و وجه مردمی بودن آن بیشتر برجسته شود، همبستگی اجتماعی بیشتری اتفاق خواهد افتاد. اگر شکل و شمایل برگزاری این رویداد، نشان‌دهنده حضور گروه‌های مختلف مردمی و بازتاب دهنده تنوعات هویتی و فرهنگی در جامعه باشد، به نحوی که مردم احساس کنند برنامه‌ها از تنوع و تکثر بیشتری برخوردار است، مشارکت عمومی اتفاق خواهد افتاد و در نتیجه همبستگی اجتماعی رقم خواهد خورد.

رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی به این سوال که آیا هفته کتاب این قابلیت را دارد که به مسئله‌مند کردن جامعه در زمینه کتاب و کتابخوانی کمک کند، پاسخ داد: یکی از دغدغه‌های مسئولان برگزاری هفته کتاب، افزایش فرهنگ مطالعه در جامعه است که در رویدادهایی مانند هفته کتاب آن را دنبال می‌کنند. مردم با توجه به مشکلات متعددی که دارند برای مطالعه کردن وقت نمی‌گذارند و بسیاری از افراد، مطالعه را سخت‌ترین کار دنیا می‌دانند؛ علت این امر می‌تواند عدم آگاهی آن‌ها از روش‌های صحیح و اصولی مطالعه باشد.

او ادامه داد: در واقع مطالعه، هنری‌ است که ظرافت‌های خاص خود را دارد، در صورتی که این ظرافت‌ها در برنامه‌های هفته کتاب به کار گرفته شود، موفقیت حتمی است. بسیاری از افراد به دنبال روش‌های صحیح درس خواندن و یادگیری هستند و از شیوه‌هایی مانند حفظ کردن گرفته تا حبس کردن خود در یک اتاق استفاده می‌کنند تا مطالب را در ذهن خود ذخیره کنند. اما گاهی متوجه می‌شوند تمام آنچه خوانده‌اند فراموش کرده و تنها وقت خود را هدر داده‌اند. موضوع افزایش سرانه مطالعه تحت تاثیر عوامل بسیاری است و این امر مهم، زمانی اتفاق می‌افتد که اولاً مردم برای مطالعه وقت بگذارند  و دوماً کتاب و کتابخوانی به عنوان یک نیاز اساسی در سبد مصرفی زندگی طبقات مختلف جای بگیرد.

رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه نمی‌شود انتظار داشت که در یک هفته بتوانیم به تمام اهداف بلندمدت در زمینه ترویج فرهنگ مطالعه برسیم، گفت: اگر مردم اهل بحث و گفت‌وگو باشند، بیشتر علاقه دارند درباره موضوعات روز جامعه با یکدیگر صحبت کنند. اگر این گفت‌وگو در جامعه اتفاق بیفتد و ظرفیت گفت‌وگو به وسیله موضوعی کردن روزهای هفته کتاب در جامعه زیاد شود و این رویداد بتواند فضاهای گفت‌وگویی در جامعه ایجاد کند آن وقت می‌توان گفت هفته کتاب یک گام به هدف خود که همان افزایش سرانه مطالعه در جامعه است، نزدیکتر شده است.

انتظاری با بیان این‌که هفته کتاب احساس نیاز به مطالعه را در جامعه ایجاد می‌کند، گفت: باید بتوانیم همزمان با هفته کتاب، نیاز به مطالعه را در بطن جامعه بیشتر کنیم و این پیام را به ذهن مردم مخابره کنیم که وقت آن‌ها گران‌بهاست و دولت و متولیان فرهنگی به دنبال آن هستند شرایطی فراهم کنند که وقت مردم در ایستگاه اتوبوس و قطار، فرودگاه و… هدر نرود و در خلاهای موجود حداکثر استفاده را با مطالعه از وقت خود ببرند.

سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «آینده خواندنی است» از بیست‌وسوم آبان‌ماه آغاز به کار کرد و تا سی‌ام آبان ماه به کار خود ادامه می‌دهد./ایسنا

انتهای پیام/

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=271090
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه