موارد ایمنی در کارگاه: ۷ اصل مهم و حیاتی

استفاده از بهترین تجهیزات ایمنی و ارائه آموزش‌های لازم در مورد نحوه کار صحیح با دستگاه‌ها و ماشین‌آلات به کارگران، از جمله نکات مهم ایمنی در کارگاه ساختمانی و اغلب محیط‌های صنعتی هستند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، حفظ سلامت افراد در محیط‌های صنعتی، دغدغه بسیاری از کارفرمایان است. اهمیت به این موضوع، نتایج مثبتی در افزایش میزان بهره‌وری و رضایت افراد در پی دارد. استفاده از بهترین تجهیزات ایمنی و ارائه آموزش‌های لازم در مورد نحوه کار صحیح با دستگاه‌ها و ماشین‌آلات به کارگران، از جمله نکات مهم ایمنی در کارگاه ساختمانی و اغلب محیط‌های صنعتی هستند. در مطلب پیش‌رو به ۷ اصل مهم و حیاتی در مورد ایمنی در کارگاه می‌پردازیم. همچنین به توصیه‌های ایمنی تکمیلی در کارگاه و استفاده از بهترین تجهیزات ایمنی فردی در چنین محیط‌هایی نیز اشاره خواهیم کرد تا بعد از مطالعه این مطلب، محیط‌های کارگاهی را به فضایی ایمن برای کارگران تبدیل کنید.

۱. استفاده از تجهیزات و ابزارهای ایمنی استاندارد؛ مهم‌ترین اصل ایمنی در کارگاه

بسیاری از افراد در محیط‌های کارگاهی به اشتباه گمان می‌کنند، فقط حین کار کردن روی پروژه‌های پرریسک با احتمال بروز حوادث بیشتر، باید از تجهیزات ایمنی مناسب استفاده کرد؛ اما این افراد هرگز نمی‌دانند که کوچک‌ترین حادثه‌ای در محیط‌های صنعتی، به سلامتی آن‌ها آسیب وارد می‌کند. به‌همین دلیل این افراد باید از تجهیزات ایمنی مناسبی برای حفظ سلامت خود استفاده کنند.

این تجهیزات از کارگران در برابر آسیب‌های ناشی از سقوط، ضربه، تماس با مواد شیمیایی و غیره محافظت کنند. به‌عنوان مثال کلاه، عینک، دستکش، کفش و لباس کار ایمنی و جعبه کمک های اولیه از جمله تجهیزات ایمنی ضروری در کارگاه‌ها محسوب می‌شوند. حتما پیش از شروع کار با دستگاه‌ها نیز، ابتدا محل دقیق جعبه کمک‌های اولیه را پیدا کنید تا در صورت بروز حادثه، در سریع‌ترین زمان ممکن اقدامات درمانی را انجام دهید.

۲. رفع نواقص تجهیزات و ماشین‌آلات برای افزایش ایمنی افراد در کارگاه‌ها

رفع نواقص تجهیزات و ماشین‌آلات موضوعی است که کارفرمایان باید بیشتر آن را جدی بگیرند و به‌صورت مرتب و دوره‌ای، وضعیت دستگاه‌ها و تجهیزات را مورد‌ارزیابی قرار دهند. اغلب در کارگاه‌ها پیش می‌آید که به‌ دلیل معیوب بودن دستگاه‌ها، آسیب‌های فراوانی به کارگران وارد شده است. به‌علاوه، وجود نقص‌هایی در بخش‌هایی از برخی دستگاه‌ها ممکن به عملکرد کلی و صحیح آن نیز آسیب وارد کند.

به‌عنوان مثال دستگاه‌های برش از جمله تجهیزاتی هستند که در بیشتر کارگاه‌ها وجود دارند. اگر تیغه‌های این دستگاه معیوب باشند، به‌دلیل دمای بالا دستگاه حین کار، احتمال متلاشی شدن تیغه‌ها و آسیب دیدن افراد وجود دارد. البته این موضوع زمانی نگران‌کننده‌تر می‌شود که افراد حین کار با آن‌ها، از تجهیزات ایمنی فردی مناسبی همچون جلیقه کار استفاده نکنند. چون این مدل محصولات ایمنی مانند یک دیوار محکم از بدن در برابر آسیب‌های ناشی از حوادث به‌خوبی محافظت می‌کنند.

۳. برای کاهش حوادث در کارگاه‌ها، فرهنگ ایمنی را به کارکنان آموزش دهید

افراد یا کارگرانی که برای اولین بار در یک محیط‌های کارگاهی حاضر می‌شوند، باید با دستورالعمل‌های مربوط به دستگاه‌ها و تجهیزات آشنا باشند. به‌علاوه، اگر کارگران دانش و مهارت لازم برای استفاده صحیح از این مدل ماشین‌آلات را کسب کنند، احتمال بروز حوادث در چنین محیط‌هایی به حداقل می‌رسد. همچنین نسبت به گذشته، تغییرات فراوانی در نحوه عملکرد بسیاری از تجهیزات کارگاهی ایجاد شده است؛ بنابراین کارفرمایان باید این موضوع را د‌رنظر بگیرند که دستورالعمل‌های استفاده از دستگاه‌ها، با آخرین تغییرات آن‌ها مطابقت داشته باشند.

ضمنا آشنایی کارگران با نکات ایمنی در کارگاه حساسیت آن‌ها نسبت به رعایت چنین نکاتی را افزایش می‌دهد که این اتفاق در ایجاد فرهنگ ایمنی مناسب در کارگاه بسیار حائز‌اهمیت است. همچنین افزایش بهره‌وری از دیگر نتایج آشنایی کارگران با نکات ایمنی است؛ زیرا آن‌ها با آگاهی از کلیه مواردی که باید پیش از شروع کار رعایت کنند، حین انجام کار کم‌تر دچار استرس می‌شوند و بدون نگرانی از بابت آسیب‌دیدن، با سرعت بیشتر و بهینه‌تر کار خود را انجام می‌دهند.

۴. بررسی محیط کار برای شناسایی خطرات احتمالی؛ اصل حیاتی ایمنی در کارگاه

ممکن است کابل‌ها و تاسیسات برقی در مجاورت محیط‌های کارگاهی قرار داشته باشند و بر اثر آسیب وارد شدن به آن‌ها حین فعالیت‌هایی همچون جابجایی بار با جرثقیل، حوادث مختلفی رخ دهد. بهترین راهکار برای به حداقل رساندن بروز چنین اتفاقاتی بررسی محیط اطراف پروژه‌ها و شناسایی خطرات احتمالی است.

با این کار افراد یا کارگران حاضر در پروژه، با تغییر محل جابجایی بار یا رعایت نکات ایمنی، بروز حوادث حین کار را به حداقل می‌رسانند. همچنین این بررسی به افراد یا کارگران حاضر در پروژه کمک می‌کند تا با آگاهی محیطی کامل، از ابزارها و تجهیزات کارگاهی مانند دستگاه‌های برش یا جوشکاری استفاده کنند تا احتمال بروز حوادثی همچون برخورد جرقه‌های جوشکاری به کابل‌های برق را تا‌حدی کاهش دهند.

۵. اهمیت تمیز نگه داشتن فضا برای افزایش ایمنی در کارگاه‌ها

بر‌اثر استفاده مداوم از دستگاه‌ها و تجهیزات کارگاهی ممکن است ذرات مربوط به موارد مختلفی روی قطعات آن‌ها بنشیند. ذراتی که وجود آن‌ها می‌تواند روی عملکرد صحیح دستگاه‌ها تاثیر بگذارد. به‌ همین دلیل برای جلوگیری از آسیب‌دیدن آن‌ها باید به‌طور‌منظم تمیز شوند. ازآنجایی‌که سالم بودن دستگاه‌ها نقشی مهم در افزایش ایمنی کارگران در کارگاه‌ها ایفا می‌کند؛ بنابراین تمیز و پاکیزه نگه‌داشتن آن‌ها بیشتر اهمیت پیدا می‌کند.

۶. در نظر گرفتن زمان استراحت؛ نکته ایمنی حیاتی هنگام کار با تجهیزات کارگاهی

درست مانند شرایط دیگری همچون هنگام رانندگی که خواب‌آلودگی، احتمال بروز تصادفات را بالاتر می‌برد، این موضوع در هنگام کار با دستگاه‌ها و تجهیزات کارگاهی نیز صادق است. به‌عنوان مثال جرثقیل یکی از تجهیزات ضروری برای جابجایی بارهای سنگین در پروژه‌های ساختمانی است، اما اگر حین کار، اپراتور یا مسئول کار با این دستگاه احساس خواب‌آلودگی کند، جرثقیل به ابزاری کشنده تبدیل می‌شود! همچنین در مواردی ممکن است سطح هوشیاری افراد بر اثر مصرف نوشیدنی‌های الکلی، بسیار کاهش پیدا کند و این اتفاق باعث افزایش احتمال بروز حوادث مختلف شود.

۷. آشنایی با نکات ایمنی کار با دستگاه‌ها یکی از اصول ایمنی در محیط کارگاهی است

یکی دیگر از موضوعات مهمی که باید هنگام آموزش نحوه کار با دستگاه‌ها و تجهیزات مختلف به کارگران باید به آن توجه کنید، ارائه توضیحاتی در خصوص نکات ایمنی مربوط به هریک از دستگاه‌ها به آن‌ها است. در مواردی ممکن است از دستگاه‌ها صدای بوق بلندی شنیده شود یا دمای آن به‌طور‌ناگهانی بالا برود، در چنین شرایطی کارگرانی که آموزش‌های لازم را کسب کرده‌اند، با انجام اقدامات لازم از بروز حادثه جلوگیری می‌کنند.

با تهیه تجهیزات ایمنی ضروری، بروز حوادث را به حداقل برسانید

در این مطلب به بررسی مواردی همچون استفاده از تجهیزات و ابزارهای ایمنی استاندارد، آموزش نکات ایمنی در کارگاه های ساختمانی و انجام بررسی‌های دوره‌ای برای شناسایی نواقص دستگاه‌ها و تجهیزات، به‌عنوان نکات ایمنی مهم در چنین محیط‌هایی پرداختیم. در مقایسه با سایر نکات، استفاده از بهترین تجهیزات ایمنی اولویت بالاتری دارد. تجهیزات ایمنی اولین سد دفاعی بدن در برابر آسیب‌های ناشی از عوامل بیرونی هستند؛ به‌ همین دلیل اگر کارگران در محیط‌های کارگاهی از چنین تجهیزاتی استفاده کنند، کمتر دچار آسیب‌های احتمالی می‌شوند؛ بنابراین کارفرمایان و کارگران در محیط‌های صنعتی و کارگاه‌ها، باید استفاده از تجهیزات ایمنی را در اولویت اصول ایمنی در کارگاه قرار دهند.

انتهای رپورتاژ آگهی/

لینک کوتاه خبر: https://mihansanat.ir/?p=277635
برچسب‌ها :

دیدگاه شما

0 دیدگاه