برنامه های وزارت صنعت برای “توسعه معادن” به کجا رسید؟
برنامه های سال 98 دولت براساس شعار رونق تولید تدوین شد و طی نشست رییس جمهور با وزیر صنعت، «توسعه معادن» از الویت های این سازمان و دولت معرفی شد که براساس این اهداف، دستورالعمل ها به سازمان های استانی ابلاغ شد و از ابتدای سال 98 اقداماتی نیز صورت گرفته است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، کشور ایران علیرغم برخورداری از منابع غنی و متنوع معدنی در مقایسه با کشورهای دارای صنایع معدنی نتواسته وارد بازار رقابتی شود و از این مزیت به ویژه در شرایط تحریم بهره ببرد.
برنامه های سال 98 دولت براساس شعار رونق تولید تدوین شد و طی نشست رییس جمهور با وزیر صنعت، «توسعه معادن» از الویت های این سازمان و دولت معرفی شد. از محورهای اصلی توسعه معادن و صنایع معدنی می توان از اجرای پروژه توسعه فعالیتهای اکتشافی، اجرای پروژه احیاء، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس به تعداد ۱۵۰ معدن با هدف فعالسازی معادن کوچک مقیاس، ایجاد اشتغال در بخش معدن و افزایش میزان استخراج مواد معدنی، اجرای پروژه تکمیل زنجیره ارزش فلزات اساسی (فولاد، مس و آلومینیوم) با هدف تکمیل زنجیره ارزش فلزات در کشور و ایجاد ارزش افزوده بیشتر از معدن تا محصولات پایین دستی آن و تجهیز و ونوسازی معادن نام برد.
براساس این اهداف، دستورالعمل ها به سازمان های استانی ابلاغ شد و از ابتدای سال 98 اقداماتی نیز صورت گرفته است.
توسعه فعالیت های اکتشافی
از مهمترین برنامه های اهداف وزارت صنعت در سال رونق تولید توسعه فعالیتهای اکتشافی است که در این خصوص خداداد غریب پور در نشست شورای معاونان ایمیدرو از افزایش نامحدود بودجه اکتشاف ایمیدرو خبرداد و عنوان کرد:« نامحدود شدن بودجه اکتشاف به این معنا است که به تعداد طرح های اکتشافی، هزینه خواهد شد. علاوه بر این، بودجه زیرساخت ها نیز 4 برابر شده و از 15 میلیارد به 60 میلیارد تومان افزایش یافته است. حقوق دولتی را نیز 6 برابر کردیم.»
وی افزود، از دی ماه سال گذشته تاکنون، بخش خصوصی 1130 میلیارد تومان در پروژه های معدن و صنایع معدنی سرمایه گذاری کرده است.
علیرضا شهیدی، رییس سازمان زمین شناسی و اکتشاف معدنی در همایش رونق تولید با تاکید بر ضرورت حمایت از بخش خصوصی برای ورود به عرصه اکتشاف اذعان کرد:« امسال ۱۹۲ هزار کیلومتر اکتشاف خطی می خواهد انجام دهد که ۱۱۰ کیلومتر خطی در حوزه پی جویی و ۷۵ کیلومتر خطی ژئوفیزیک هوایی است.»
صدور پروانه اکتشاف برای پنج محدوده امیدبخش طلا در کردستان، رسیدن پرونده اکتشاف به 40 پرونده و تشکیل کنسرسیوم متشکل از شرکت های بزرگ معدنی برای عملیات اکتشافی در 100 هزار کیلومتر بخشی از اقدامات وزارت صنعت برای توسعه فعالیت های اکتشافی از ابتدای سال 98 است.
پروژه احیاء، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس
طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس از سال 96 تصویب شد و در همین راستا، همایش رونق تولید با محوریت احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس طی هفته اخیر در هتل ارم با حضور وزیر صنعت، رئیس هیئت عامل ایمیدرو و جمعی از فعالان و سرمایه گذاران این حوزه برگزار شد. دو تفاهمنامه سه جانبه ای بین بانک صنعت و معدن و صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی و ایمپاسکو به منظور تامین مالی برای توسعه معادن کوچک مقیاس در جریان این همایش به امضا رسید.
بیش از 98 درصد معادن کوچک مقیاس هستند و افزایش سطح اشتغال پایدار و ثروت آفرینی از عوامل اصلی توجه سرمایه گذاران به توسعه معادن کوچک مقیاس است.
این معادن می تواند نقش اصلی را در اقتصاد کشور ایفا کند و حتی جایگزین درآمدهای نفتی شود وبه همین منظور اقدامات انجام شده برای اجرای "احیا معادن در سال رونق تولید" مطرح شد.
سمیه خلوصی، مدیر برنامه ریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو در این میزگرد عنوان کرد:« در بخش معادن کوچک، برنامه ای که ایمیدرو امسال دنبال می کند، فعال کردن 150 معدن است. اکنون در حال بررسی هستیم تا بسته احیا و فعال کردن آنها را طراحی کنیم در حال حاضر شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در حال انجام این برنامه است.»
وی در ادامه افزود، امیدواریم امسال از 150 معدنی که بررسی روی آن ها انجام شده، حدود 50 معدن را در نقاط مختلف کشور فعال کنیم که که با اجرایی شدن آنها شاهد اشتغالزایی در این استانها خواهیم بود.»
فرید دهقانی، مدیرعامل صندوق بیمه فعالیت های معدنی در این میزگرد مطرح کرد:« ماهیت وجودی صندوق بیمه فعالیت های معدنی حمایت از معادن کوچک است و تاکنون بالغ بر 670 بیمه نامه صادر کردیم که برای معادن کوچک بوده است.»
علاوه براین، تاکنون در زمینه احیا معادن کوچک، 4 استان در قالب این طرح ارزیابی و 13 پرونده موضوعی ماده معدنی و استانی بررسی و در نهایت 79 بسته اجرایی تصویب شده است.
تکمیل زنجیره ارزش فلزات اساسی
تکمیل زنجیره فلزات اساسی با شناسایی گلوگاه ها از الویت های بخش معدن است که در همین راستا، وزیر صنعت، معدن و تجارت از سرمایه گذاری بیش از ۵ میلیارد دلار در این بخش از سال ۹۵ تاکنون، خبر داد و اعلام کرد که تا پایان سال جاری شاهد افتتاح طرح های بزرگی در حوزه صنایع معدنی کشور خواهیم بود که از جمله می توان از چند طرح تولید آلومینیوم در جنوب و شمال شرق کشور نام برد.
اقدامات وزارت صنعت از ابتدای سال جاری پیشرفت های به همراه داشته است که براساس گزارش انجمن جهانی فولاد، طی نیمه نخست سال2019میلادی، تولید فولاد خام ایران نسبت به مدت مشابه سال قبل 5.6 درصد افزایش یافت.
همچنین سرمایهگذاری یک میلیارد و 800 میلیون یورویی صنعت مس برای توسعه پایدار، افتتاح کارخانه آلومینیوم جاجرم و ایجاد 400 شغل، ثبت رکورد تولید آهن اسفنجی در سه ماه نخست امسال و افتتاح مجتمع فولاد روهینای جنوب و … بخشی از فعالیت های وزارت صنعت، معدن و تجارت در این حوزه بوده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، منابع غنی معدنی کشور می تواند فرصت خوبی برای جذب سرمایه گذاران خارجی نیز باشد. البته که باید دولت و مسئولین ذی ربط شرایط آسانی را برای سرمایه گذاران فراهم کند تا به این واسطه سرمایه گذاران خارجی نیز برای ورود به این حوزه رغبت نشان دهند.
در همین رابطه روز گذشته وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت : «برای فعالیت اثر بخش همه سرمایه گذاران خارجی در نقاط مختلف کشورمان، تمامی مشوق های قانونی را بکار می بندیم. یکی از مزیت های مهم کشورمان در همکاری با سرمایه گذاران خارجی وجود نیروی انسانی توانمند ایرانی است که در کنار وجود مواد اولیه مناسب، از لحاظ تامین تجهیزات مورد نیاز هم شرایط برای آغاز فعالیتشان کاملا مهیاست. در حوزه های صنعتی و معدنی هم فرصت های بی بدیلی برای سرمایه گذاران خارجی وجود دارد.»
طرح توسعه معادن یکی از برنامه های اصلی وزارت صنعت در حوزه اقتصاد مقاومتی بوده که نشان از اهمیت فوق العاده آن در سال رونق تولید است و این پروژه می تواند با توجه به تحریم ها و شرایط اقتصادی موجود، به امیدی برای توسعه اشتغال و زنجیره های بخش تولید تلقی شود.
انتهای پیام/